Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ρουμανία έπεσε η κυβέρνηση: Μετά από πρόταση μομφής κατά του κυβερνώντος κόμματος
ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία έπεσε η κυβέρνηση: Μετά από πρόταση μομφής κατά του κυβερνώντος κόμματος

Ρουμανία έπεσε η κυβέρνηση: Οι βουλευτές της Ρουμανίας ανέτρεψαν τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της πρωθυπουργού Βιόριτσα Ντάντσιλα, ένα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Ρουμανία έπεσε η κυβέρνηση: «Σταματήσαμε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που έβλαπτε τη Ρουμανία», δήλωσε ο Λούντοβικ Όρμπαν, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Φιλελεύθερου Κόμματος το οποίο ηγήθηκε της πρότασης μομφής. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 238 βουλευτές καταψήφισαν την Ντάντσιλα. Η πρόταση μομφής χρειαζόταν 233 ψήφους για να περάσει στη ρουμανική βουλή που αριθμεί 465 έδρες. Tην πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατέθεσε το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL), τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι «τίθεται τέλος στη διακυβέρνηση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) η οποία δεν ασκείτο για τα συμφέροντα των πολιτών, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες ανησυχούσαν για τη διάσωση των εγκληματιών και την ευημερία των δικών τους φίλων».

«Το PNL αγωνίστηκε αδιάκοπα για τρία χρόνια εναντίον των καταχρήσεων του PSD, καταθέτοντας προτάσεις μομφής, απλές προτάσεις και ενημερώνοντας το Συνταγματικό Δικαστήριο. Με τη σημερινή νίκη, κάνουμε το πρώτο βήμα προς την “φυσιολογική Ρουμανία”, μια χώρα με επικεφαλής ειλικρινείς, σεβαστούς και τίμιους πολιτικούς και δημόσιους υπαλλήλους που εκλέγονται ή προάγονται βάσει αποδεδειγμένων δεξιοτήτων και γνωρίζουν τη δημόσια υπηρεσία για την οποία έχουν εκλεγεί ή απασχολούνται», προστίθεται στην ανακοίνωση πριν την ψηφοφορία.

Την πρόταση μομφής που κατέθεσε το PNL κατά της κυβέρνησης, υπέγραψαν τα κόμματα USR (Ένωση Σώστε τη Ρουμανία), Pro Romania ,PMP, UDMR και το ALDE. Νωρίτερα, η Βιόριτσα Ντσαντσίλα , στην τοποθέτησή της, είχε επισημάνει πως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη χώρα θα προκαλέσει τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό και θα οδηγήσει σε παρέκκλιση από τους στόχους που έχουν τεθεί για την ανάπτυξη.

Ρουμανία: Πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός η Νταντσίλα

Η Βιορίκα Νταντσίλα είναι Ρουμάνα πολιτικός, αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και πρωθυπουργός από τις 29 Ιανουαρίου 2018. Γεννήθηκε στο Ροσιόρι ντε Βέντε και έγινε η πρώτη γυναίκα στο πρωθυπουργικό αξίωμα στην ιστορία της χώρας της. Το 2014 εξελέγη μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Από το 2015 είναι πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Οργανισμού Γυναικών. Μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από το 1996, η Νταντσίλα υπηρέτησε ως τοπική σύμβουλος ως το 2009, οπότε εξελέγη για πρώτη φορά ευρωβουλευτής.

Προτού ασχοληθεί με την πολιτική εργάστηκε αρχικά ως καθηγήτρια στο Βιομηχανικό Λύκειο της Βιντέλε και μετά ως μηχανικός στην ανώνυμη εταιρεία Petrom. Το 2009 εξελέγη για την πρώτη της θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.[4] Εν συνεχεία, επανεξελέγη ευρωβουλευτής το 2014 και ανέλαβε αντιπρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Γεωργική και την Υπαίθρια Ανάπτυξη. Είναι επίσης πλήρες μέλος της Επιτροπής για τα Γυναικεία Δικαιώματα και την Ισότητα των Φύλων.

Οι αντιδράσεις

Το 2015 βρέθηκε στις βραχείες λίστες για τα βραβεία του Ευρωκοινοβουλίου στον τομέα της Γεωργίας. Έπειτα από δύο χρόνια, το 2017, ήταν ξανά υποψήφια σε δύο αυτόνομες κατηγορίες: Γυναικεία Δικαιώματα και Ισότητα Φύλων και επίσης Έρευνας και Καινοτομίας. Στις 17 Ιανουαρίου 2018, ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Λίβιου Ντραγκνέα διόρισε την Νταντσίλα ως την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στα ρουμανικά χρονικά και την τρίτη αρχηγό κυβέρνησης σε έναν χρόνο.

Ο παραιτηθείς προκάτοχός της Μιχάι Τουντόσε, είδε το κόμμα του να αποσύρει την υποστήριξή του από τον ίδιο. Ο διορισμός της στην πρωθυπουργία έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις και ο τελευταίος έδωσε την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στην Νταντσίλα, πυροδοτώντας τις αντιδράσεις από υποστηρικτές και αντιπάλους του. Η κυβέρνησή της έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου στις 29 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις