Οικονομία: Αισιοδοξία από την κυβέρνηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομία: Αισιοδοξία από την κυβέρνηση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Αυτιάς

Οικονομία: Ο υπουργός Οικονομίας κ. Σταϊκούρας δηλώνει πως αν τον Νοέμβριο υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια, θα αξιοποιηθούν σε παροχές.

09.10.2019 | 22:26

Οικονομία: Όλα δείχνουν ότι πάμε σε παροχές πολύ πιο νωρίτερα από όσο σχεδίαζε η κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Σταϊκούρας ήταν σαφής: «Εάν τον Νοέμβριο υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια να πετύχουμε και να υπερκαλύψουμε τον στόχο, προφανώς αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί». Έτσι λοιπόν θα έχουμε: α) Μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης και με προκαταβολή. Αυτή την εβδομάδα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης, ενώ χαρακτηριστική είναι η δήλωση Σταϊκούρα ότι «στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχουμε, αποφασίσαμε να δώσουμε διευρυμένο επίδομα με προκαταβολή». Μάλιστα, αποκάλυψε ότι «την προηγούμενη εβδομάδα προέκυψε επιπλέον δημοσιονομικός χώρος και επιλογή του πρωθυπουργού είναι να χρησιμοποιηθεί για το επίδομα θέρμανσης».

β) Θα αποδοθούν όσα οι συνταξιούχοι δικαιούνται με βάση την απόφαση του ΣτΕ. Όσο για τις συντάξεις, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «η κυβέρνηση αναμένει τις οριστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και θα τις σεβαστεί στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Αν υπάρχει περιθώριο, δεν αποκλείεται να δοθεί τα Χριστούγεννα η 13η σύνταξη», γ) Πάμε σε 24 ή 48 δόσεις. Ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι από την 1.1.2020 να τεθεί σε ισχύ η νέα ρύθμιση οφειλών σε 24-48 δόσεις, η οποία θα περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο και θα προβλέπει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη σ’ αυτήν.

δ) Για το 2020 ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει ότι «εάν προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, από αυτόν που εκτιμάμε σήμερα και κλείνουμε τον προϋπολογισμό του 2020, μπορεί να αξιοποιηθεί ενδεικτικά για την προκαταβολή φόρου, το τέλος επιτηδεύματος ή την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», ε) Στις αντικειμενικές αξίες και τα ακίνητα ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «όλα θα γίνουν τον Μάιο του 2020, όπως και οι αποφάσεις για τις αλλαγές».

από τον Γιώργο Αυτιά

Πάνω από 700.000 στις 120 δόσεις!

«Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η ρύθμιση των 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία. Αποτελεί ρεκόρ -που ξεπερνάει όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις- τόσο ο αριθμός των οφειλετών που εντάχθηκαν στην ρύθμιση, όσο και το τελικό ρυθμισμένο ποσό». Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, σε γραπτή δήλωσή του για τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Συγκεκριμένα, ο κ. Βρούτσης σημειώνει ότι στη ρύθμιση εντάχθηκαν 432.599 οφειλέτες, δηλαδή περίπου το 1/3 του συνόλου των οφειλετών, ενώ το ρυθμισμένο ποσό, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), θα κυμανθεί πάνω από 4,5 δισ. ευρώ.

«Επιδίωξη της κυβέρνησής μας είναι μέσα από ένα μίγμα διαφορετικής οικονομικής πολιτικής, μειωμένων φόρων και εισφορών, με μία οικονομία που αναπτύσσεται διαρκώς, με μία αγορά εργασίας που ενισχύεται, με την ανεργία συνεχώς να αποκλιμακώνεται και, κυρίως, με ένα δίκαιο και ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα, να μην δημιουργούνται νέες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως στο παρελθόν. Η συνέπεια απέναντι στις υποχρεώσεις του κάθε πολίτη και επιχείρησης προς το κράτος αποτελεί τον καλύτερο και πιο ασφαλή οδηγό προς το μέλλον», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Τι έρχεται στα αναδρομικά των συνταξιούχων

Αναδρομικά δικαιούνται 260.000 συνταξιούχοι του ΕΤΕΑΕΠ μέχρι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Εργασίας. Οι αποφάσεις του ΣτΕ ακύρωσαν ως αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2016 που επιβλήθηκαν στις συντάξεις με όριο τα 1.300 ευρώ. Η πλειοψηφία των δικαιούχων είναι πρώην του ΙΚΑ, οι οποίοι έχασαν 45% από τις συντάξεις τους. Μείωση άνω του 30% είχαν επίσης χιλιάδες ναυτιλιακοί υπάλληλοι και τραπεζοϋπάλληλοι. Στους «κερδισμένους» των νέων αποφάσεων του ΣτΕ συγκαταλέγονται οι ναυτικοί του ΚΕΑΝ με μέση μείωση 36,54% από το 2016 και έπειτα, όπως και οι δημοτικοί υπάλληλοι με μέση μείωση 28,81%. Από τις μειώσεις του 2016 επλήγησαν επίσης και οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά με μικρότερο «κόφτη», καθώς μεσοσταθμικά έχασαν περίπου το 7,34% της σύνταξής τους.

Τι έχασαν

Στην πλειοψηφία τους έχασαν από 100 ως 200 ευρώ από την σύνταξή τους την τελευταία τριετία, κυρίως από τα πρώην Ταμεία: ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες), ΤΕΑΥΕΚ (Εμπορουπάλληλοι), ΤΕΑΠΕΤΕ (υπάλληλοι Εμπορικής Τράπεζας), μισθωτοί υψηλόμισθοι με πολλά χρόνια ασφάλισης (ΕΤΕΑΜ), ΤΑΠΤ ΚΕΑΝ (ναυτικοί). Οι υπόλοιποι έχασαν ποσά από 50 έως 100 ευρώ τον μήνα, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό (18%) έχασε έως 20 ευρώ. Ωστόσο, υπήρχε και ένα ποσοστό της τάξης του 5% που απώλεσε πάνω από 200 ευρώ σε μηνιαία βάση, οι οποίοι και θα «μετρήσουν» τις μεγαλύτερες επιστροφές ποσών. Σε ό,τι αφορά στην διεκδίκηση αναδρομικών από τον Ιούνιο του 2016 και έπειτα, αφορά μόνο όσους έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια με αγωγές κατά των συγκεκριμένων περικοπών. Όλοι οι υπόλοιποι θα ξεκινήσουν από τώρα (από την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου) να συσσωρεύουν αναδρομικά, έως ότου ακυρωθεί με νέα διάταξη η ρύθμιση του 2016.Συνταξιοδοτικό τσουνάμι, λοιπόν!

 

Exit mobile version