Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / 120 δόσεις: Λήγει η παράταση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

120 δόσεις: Λήγει η παράταση

120 δόσεις: Έρχονται κατασχέσεις

120 δόσεις: Η παράταση έως και τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου της ρύθμιση των «120 δόσεων» έγινε έχοντας ως στόχο να διευκολυνθούν, όσοι έχουν οφειλές στη φορολογική διοίκηση και στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί ιδιαιτέρως μεγάλη συμμετοχή στην ρύθμιση.

Μέχρι τις 27.09.2019 εντάχθηκαν στη ρύθμιση 384.402 οφειλέτες, ρυθμίζοντας οφειλές ύψους 2,4 δισ. ευρώ, οι οποίες μαζί με τις προσαυξήσεις ύψους 898,5 εκατ. ευρώ φτάνουν συνολικά στα 3,3 δισ. ευρώ. Αυτό δείχνει ότι οι πολίτες ανταποκρίθηκαν μαζικά στην κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία της ρύθμισης των 120 δόσεων.

 

από τη Φωτεινή Βρύνα, επικεφαλής του γραφείου ισότητας ΕΝΠΕ, Γραμματέα Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών

120 δόσεις: Τα οφέλη της ρύθμισης

H ρύθμιση παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη, όπως:

  • Μείωση του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης από τα 30 στα 20 ευρώ,
  • Μείωση επιτοκίου από 5% στο 3%,
  • Δυνατότητα σε όλα τα νομικά πρόσωπα με βασική οφειλή μέχρι 1.000.000 ευρώ να ρυθμίσουν την οφειλή τους μέχρι 120 δόσεις, κάτι που πριν συνέβαινε μόνο για τα φυσικά πρόσωπα,
  • Αποδέσμευση των κατασχεμένων τραπεζικών λογαριασμών,
  • Δικαίωμα σε όσους είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση του ν. 4611/2019 να υπαγάγουν τα χρέη τους στη νέα αυτή ρύθμιση και να επωφεληθούν των πιο ευνοϊκών όρων της.

 Έρχονται κατασχέσεις

Η ρύθμιση των 120 δόσεων και η παράταση που δόθηκε για την ένταξη σε αυτήν αποτελούν την τελευταία ευκαιρία για όσους έχουν οφειλές προς το Δημόσιο. Μετά… έρχονται οι κατασχέσεις Μετά την ολιγοήμερη παράταση, οι οφειλέτες υπάρχει φόβος να βρεθούν αντιμέτωποι με το πρόβλημα των κατασχέσεων.

Μία νέα υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ρίχνεται στον έλεγχο των οφειλετών , το Κέντρο Είσπραξης Οφειλών του Κέντρου Είσπραξης Οφειλών (ΚΕΟΦ) Αττικής , η οποία άρχισε να λειτουργεί από τις 15 Σεπτεμβρίου. Το ΚΕΟΦ θα ασχοληθεί με όσους έμειναν εκτός της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Τα αναγκαστικά μέτρα

Με το τέλος της προθεσμίας υπαγωγής στις 120 δόσεις θα ενεργοποιηθούν τα αναγκαστικά μέτρα:

Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών : Τραπεζικοί λογαριασμοί θα δεσμευτούν με το μέτρο να αγγίζει και τους συνδικαιούχους. Από την κατάσχεση γλιτώνει μόνο ένας τραπεζικός λογαριασμός και για καταθέσεις ύψους έως 1.250 ευρώ.

Κατασχέσεις ακινήτων: Στο στόχαστρο βρίσκονται τα ακίνητα οφειλετών που χρωστούν πάνω από 200.000 ευρώ, αλλά και όσοι μεταβίβασαν την ακίνητη περιουσία τους και στη συνέχεια δήλωσαν αδυναμία να πληρώσουν τις οφειλές τους.

Μικρές οφειλές: Το ΚΕΑΟ θα εφαρμόσει ειδικό μηχανισμό ώστε να εντοπίζει αμέσως τους μικροοφειλέτες, στους οποίους θα αποστέλλει ειδοποιητήρια για άμεση ρύθμιση ή εξόφληση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών τους οφειλών.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις