alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Μεταναστευτικό: Άλλοι 97 μετανάστες σε Λέσβο, Σαμοθράκη και Σάμο
ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΛΟΓΟΙ ΔΥΝΗΤΙΚΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Μεταναστευτικό: Άλλοι 97 μετανάστες σε Λέσβο, Σαμοθράκη και Σάμο

Μεταναστευτικό: Η έξαρση του φαινομένου βρήκε την Ελλάδα με δομές φιλοξενίας, που είχαν ήδη ξεπεράσει τα όρια χωρητικότητας, αναφέρει ο Κουμουτσάκος.

Μεταναστευτικό: Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος προσέδωσε διαστάσεις εθνικής κρίσης στο μεταναστευτικό κατά την ενημέρωση των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας. Ο υπουργός ανέφερε ότι είπε ότι η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας ανέσχεσε τις μεταναστευτικές ροές μόνο κατά την περίοδο 2016 – 2017. Από το 2018, ωστόσο, παρατηρείται «θεαματική αύξηση» για να φτάσει «σε έξαρση, από τον περασμένο Μάιο που αρχίζουν να ανεβαίνουν σταδιακά, ανεπαίσθητα αλλά σταθερά στην αρχή, μέχρι που έφτασαν στην κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα».

Ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι μεταξύ Μαΐου και σήμερα υπάρχει αύξηση της τάξεως του 200% και ότι σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια η αύξηση είναι της τάξεως του 110%. Παράλληλα, τόνισε ότι η έξαρση του φαινομένου οφείλεται σε τέσσερις βασικούς λόγους. Η εξέταση των λόγων αυτών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση μπορεί να λάβει δραματικότερες διαστάσεις.

Μεταναστευτικό: Οι τέσσερις λόγοι δυνητικής έξαρσης του φαινομένου

Η επιχείρηση «σκούπα» που έχει ξεκινήσει ο νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου έχει εκτοπίσει στα τουρκικά παράλια 250-600 χιλ μετανάστες που αναζητούν διέξοδο προς την Δύση. «Στην Κωνσταντινούπολη, όπου διαβιούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες ή παράνομοι μετανάστες αποφασίστηκε μια πολιτική-σκούπας κυρίως μετά την εξαγωγή των πρόσφατων δημοτικών εκλογών, τις οποίες έχασε το κόμμα του Προέδρου Ερντογάν, για έναν από τους βασικούς λόγους που ήταν ακριβώς η μεγάλη παρουσία παράνομων μεταναστών και προσφύγων στην Κωνσταντινούπολη» είπε αρχικά ο υπουργός.

Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι «οι πληροφορίες λένε ότι μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες, η συντηρητική εκτίμηση είναι ότι μιλάμε για 250.000-300.000 χιλιάδες και άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν αυτόν τον αριθμό στις 600.000, πάντως μιλάμε για πάνω από 250.000 ανθρώπους. Όταν εξελέγη ο νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης με ατζέντα εκδίωξης και μείωσης παρουσίας προσφύγων και μεταναστών στην πόλη, ξεκίνησαν και κάποιες επιχειρήσεις-σκούπας που αφορούν στην καλύτερη περίπτωση κάποιες χιλιάδες ανθρώπων, 10-20 χιλιάδες. Οι υπόλοιπες εκατοντάδες χιλιάδες άκουσαν, πληροφορήθηκαν, ανησύχησαν και φοβήθηκαν και προφανώς δεν έμειναν άπραγοι. Που μετακινήθηκαν; Δυτικότερα, δηλαδή στις τουρκικές ακτές απέναντι από τα ελληνικά νησιά».

Η κατάσταση στη Συρία και το Ιράν

Η δεύτερη σταθερή πηγή σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Συρία ειδικά στην περιοχή Ιντλίμπ, που βρίσκεται ακόμα υπό το καθεστώς πολεμικών επιχειρήσεων. Η τρίτη πηγή είναι το Ιράν, όπου διαμένουν μεγάλοι και πολυπληθείς αφγανικοί πληθυσμοί. «Το Ιράν βρίσκεται σε μια σύγκρουση και μια πίεση, αυτή τη στιγμή, με τη δύση και πολλοί αναλυτές εκτιμούν -το μεταφέρω, χωρίς κατ’ ανάγκη να το υιοθετώ- ότι υπάρχει μια πολιτική κίνησης αφγανικών πληθυσμών δυτικότερα, που φτάνουν μέχρι την Τουρκία» υποστήριξε ο υπουργός.

Η ένταση Τουρκίας-Δύσης

Ο τέταρτος λόγος αύξησης των ροών ειδικά, μετά τον Μάιο-Ιούνιο, είναι η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας με Ευρώπης και ΗΠΑ. Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι από την 15η Ιουλίου 2019 όταν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίζει να υπάρξουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, λόγω της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο, αξιωματούχοι της γειτονικής χώρας προχωρούν σε μια σειρά δηλώσεων για άνοιγμα των συνόρων τους και μη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών.

Δομές φιλοξενίας που έχουν ξεπεράσει τα όρια χωρητικότητας

Ο υπουργός υποστήριξε ότι η έξαρση του φαινομένου βρήκε την Ελλάδα με δομές φιλοξενίας που ήδη είχαν ξεπεράσει τα όρια χωρητικότητας. «Ποια ήταν η κατάσταση όταν ανέλαβε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τη διακυβέρνηση της χώρας; Δεν έχω πρόθεση εδώ να κάνω αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, αλλά πρέπει να μιλήσουμε με όρους αντικειμενικότητας. Η εικόνα είναι επικίνδυνα ξεχειλισμένα με διπλάσιους και τριπλάσιους πληθυσμούς κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης. Δηλαδή, τα hotspots και τα camps στα νησιά και απολύτως οριακά στην ενδοχώρα. Δεν υπάρχουν κενές θέσεις, είναι κάποιες εκατοντάδες» ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως παράλληλα είχε μπλοκάρει και το σύστημα εξέτασης και παροχής ασύλου. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι εκκρεμούσαν 70-75 χιλ αιτήσεις προκειμένου να εξεταστούν από ένα σύστημα που «ευνοεί μείζονες καθυστερήσεις».

Το κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού

Αναφορικά με τις βασικές αρχές του νέου κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε πως για το εσωτερικό θα προωθηθούν πολιτικές:

– αποτροπής, με πολιτικές αυστηρής διαχείρισης του προβλήματος, δηλαδή με επιτάχυνση τις διαδικασίες ασύλου – όπως θα είναι το νομικό πλαίσιο που θα παρουσιαστεί από την Κυβέρνηση πολύ σύντομα.

– Ενίσχυσης των συνόρων, γιατί τα σύνορα, όσο δύσκολα και αν είναι στη θάλασσα, είναι υπαρκτά. Είναι βέβαιο ότι τα θαλάσσια σύνορα δεν μπορούν να γίνουν αδιάβροχα, αλλά μπορούν να προστατευθούν πολύ αποτελεσματικότερα από ό,τι συνέβαινε πριν. Πολύ αποτελεσματικότερα με μέσα, με λογικές και, κυρίως, με μια αντίληψη, ότι υπάρχει σύνορο που πρέπει να προστατευτεί, μια αντίληψη που ήταν ελλειμματική – για να πω το λιγότερο – στην προηγούμενη περίοδο.

– πολιτικές σύμφωνες με το κράτος δικαίου και όσοι παράνομα βρίσκονται στη χώρα πρέπει να υφίστανται μια ποινή.

Τα κλειστά κέντρα δεν είναι κατασκευή της «μαύρης» Δεξιάς

– Τα Κλειστά Κέντρα δεν είναι μια κατασκευή μιας «μαύρης» Δεξιάς που απεργάζεται μείωση των ελευθεριών, είναι υποχρέωση ενός δημοκρατικού κράτους. Όσοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα πρέπει να υφίστανται τις συνέπειες του καθεστώτος στο οποίο βρίσκονται, για αυτό και η ταχύτητα στην εκδίκαση των αιτήσεων ασύλου θα λειτουργήσει νομιμοποιητικά.

– Θα ξέρει νωρίς η πολιτεία ποιοι έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας και ποιοι παράνομα βρίσκονται και πρέπει κάποια στιγμή, αφού περιοριστούν, να επιστραφούν είτε στην Τουρκία είτε σε τρίτες χώρες, τις χώρες καταγωγής».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να «διεθνοποιήσει» το ζήτημα και να ζητήσει περισσότερα κονδύλια από την ΕΕ.

Συνάντηση με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών

Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος ενημέρωσε ότι την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου θα έχει στην Άγκυρα συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του αλλά και τον υφυπουργό Εσωτερικών της γείτονας προκειμένου να διαμορφωθεί «συναντίληψη» για το ζήτημα.