Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Καταδίωξη ταχύπλοου με ναρκωτικά: Πώς εξαρθρώθηκε το διεθνές κύκλωμα
ΜΕΣΩ ΤΑΧΥΠΛΟΩΝ

Καταδίωξη ταχύπλοου με ναρκωτικά: Πώς εξαρθρώθηκε το διεθνές κύκλωμα

Καταδίωξη ταχύπλοου με ναρκωτικά: Φωτογραφίες από την επιχείρηση εντοπισμού ταχύπλοων σκαφών που μετέφεραν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό.

Καταδίωξη ταχύπλοου με ναρκωτικά: Οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης από θαλάσσης μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης από την Αλβανία στην Τουρκία, ξεκινούσε τις επιχειρήσεις με ταχύπλοα σκάφη μόνο αν συμβουλευόταν πρώτα τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Τα μέλη της συμμορίας, τέσσερις Αλβανοί υπήκοοι, που καταδιώχθηκαν στη θαλάσσια περιοχή νότια της Λέσβου με τη συμμετοχή και δύο ελικοπτέρων της FRONTEX, έψαχναν στα δελτία της ΕΜY τις “κατάλληλες” γι’ αυτούς καιρικές συνθήκες. Οι “κατάλληλες” συνθήκες ήταν γι αυτούς να πέφτουν καταιγίδες και οι άνεμοι να πνέουν με ταχύτητα άνω των 5-6 μποφόρ! Αυτό γιατί οι ίδιοι είχαν εξοπλίσει τα ταχύπλοα με δυνατές μηχανές μεγάλης ιπποδύναμης και πόνταραν στο ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, θα μείωναν την παρουσία πλοίων της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής στη θάλασσα!

Έτσι, τη συγκεκριμένη ημέρα που επέλεξαν για τη διακίνηση του ενός τόνου κάνναβης με το σχέδιο να προβλέπει και τη μεταφορά από την Τουρκία ηρωίνης στο ταξίδι της επιστροφής, η ΕΜΥ προέβλεπε “συννεφιά, βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές από το πρωί στο Ιόνιο και το απόγευμα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα ενώ οι άνεμοι έφθαναν και τα επτά μποφόρ. Όμως, για την οργάνωση και υλοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών από Αλβανία στην Τουρκία, πήραν σχετικές πληροφορίες οι ελληνικές αρχές. Έτσι, αποφασίστηκε η κοινή επιχείρηση Δίωξης Ναρκωτικών της ΕΛ.ΑΣ και Λιμενικού μαζί με την FRONTEX. Οι τέσσερις Αλβανοί διακινητές, επιβαίνοντες σε δύο ταχύπλοα επιχείρησαν να φθάσουν στις τουρκικές ακτές αλλά δεν τα κατάφεραν, γιατί έγιναν αντιληπτοί.

Καταδιώχθηκαν από τις ελληνικές δυνάμεις

Επιστρέφοντας στα νότια της Λέσβου, καταδιώχθηκαν από τις ελληνικές δυνάμεις. Οι κινηματογραφικές σκηνές καταγράφηκαν σε βίντεο και ήταν εντυπωσιακές. Οι τρεις επιβαίνοντες με τα χέρια ψηλά παραδόθηκαν. Ένα πλοιάριο όμως είχε διαφύγει και στο ταχύπλοο που κατασχέθηκε δεν βρέθηκαν ναρκωτικά.

1117 κιλά κάνναβης

Τέσσερις ημέρες αργότερα, ένα τυχαίο γεγονός άνοιξε το δρόμο σε αστυνομία και Λιμενικό για τον εντοπισμό του ενός τόνους και 1117 κιλών κάνναβης. Λίγο έξω από το Αγκίστρι επιβάτες άλλου σκάφους είδαν έναν άνδρα να έχει πέσει στο νερό. Φάνηκε ύποπτος ενημερώθηκε το Λιμενικό και όπως προέκυψε η προπέλα του σκάφους είχε “βρει”. Σε μία ξέρα με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση. Κατάλαβαν οι λιμενικοί ότι επρόκειτο για τον τέταρτο της συμμορίας και λίγο αργότερα έφθαναν στη βραχονησίδα “πιπέρι” στη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων. Εκεί σε σπηλιά βρήκαν κρυμμένα τα ναρκωτικά. Η νησίδα επελέγη επειδή είναι προστατευόμενος χώρος της Καρέτας -Καρέτας.

Οι βασικοί άξονες μεταφοράς

Όπως τόνισαν οι αξιωματικοί οι βασικοί άξονες που κινούνταν το κύκλωμα, προέβλεπε:

· Επιλογή κατάλληλων ταχυπλόων σκαφών, που παρέχουν τη δυνατότητα μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης, καθώς επίσης και η τοποθέτηση μηχανών ιδιαίτερα μεγάλου κυβισμού, προκειμένου να αναπτύσσουν πολύ υψηλές ταχύτητες, ενώ παράλληλα να διαθέτουν μεγάλη αυτονομία καυσίμων, έτσι ώστε και να μπορούν να διανύουν μεγάλες αποστάσεις και να μη δύναται οι Διωκτικές Αρχές να τα ακινητοποιήσουν.

· Επιλογή έμπειρων και των πλέον ικανών χειριστών των ταχυπλόων σκαφών.

· Μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους των ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης στις ακτές της Τουρκίας και στη συνέχεια ανταλλαγή – επαναφόρτωση ποσοτήτων ηρωίνης.

· Επικοινωνία μέσω εφαρμογών του διαδικτύου.

· Συνεχή παρακολούθηση διαδικτυακών μέσων (ειδησεογραφικές σελίδες), προκειμένου να επαναπρογραμματίζουν την δράση τους στην μεταφορά των ναρκωτικών.

· Το σχέδιο αντίδρασης σε περίπτωση εντοπισμού της

· Σε περίπτωση εντοπισμού από τις Διωκτικές Αρχές, μη συμμόρφωση σε υποδείξεις για στάση – ακινητοποίηση των ταχυπλόων σκαφών και προσωρινή εναπόθεση των ναρκωτικών σε κοντινά με τον τελικό προορισμό σημεία (νησιά ή βραχονησίδες) και παραλαβή αυτών όταν θεωρηθεί από την εγκληματική οργάνωση ότι υπάρχουν ασφαλείς προϋποθέσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις