alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Υπουργικό συμβούλιο ΝΔ: Η Μόρια σε πρώτο πλάνο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργικό συμβούλιο ΝΔ: Η Μόρια σε πρώτο πλάνο

Υπουργικό συμβούλιο ΝΔ: Στις 10.30 π.μ. θα συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο, με πρώτη προτεραιότητα το πιεστικό ζήτημα του μεταναστευτικού/προσφυγικού.

Υπουργικό συμβούλιο ΝΔ : Στον απόηχο των γεγονότων στη Μόρια, το μεταναστευτικό κρίνεται ως ένα από τα πιο καυτά θέματα, που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Η διαχείριση του ζητήματος είναι σύνθετη και δεν περνά μόνο από τα δικά της χέρια, αλλά, εξαρτάται από τις κινήσεις της Τουρκίας, και κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τπ μεταναστευτικό βρίσκεται σε οριακό σημείο, για μια ακόμα φορά.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να γίνει εκτενής συζήτηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ ένα από τα θέματα της ατζέντας είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη χορήγηση ασύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο θα προβλέπει πολύ σαφή κριτήρια και σφιχτά χρονοδιαγράμματα, ώστε να βελτιωθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, με σεβασμό στο ευρωπαϊκό δίκαιο και καμία έκπτωση στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Υπουργικό συμβούλιο Μητσοτάκη: Στόχος η επιτάχυνση των διαδικασιών

Στόχος των αλλαγών είναι να εκδίδονται ταχύτερα οι αποφάσεις και να αυξηθούν οι επιστροφές στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται συγχώνευση και απλοποίηση των σταδίων παραπομπής στα διοικητικά δικαστήρια και να γίνουν πιο συγκεκριμένα τα κριτήρια με τα οποία εντάσσονται άτομα στις ευάλωτες ομάδες.

Η ταχύτατη επιστροφή στην Τουρκία όσων καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά και δεν δικαιούνται άσυλο αποτελεί μια από τις υποχρεώσεις της χώρας μας στο πλαίσιο της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Ο ρυθμός των επιστροφών τα τρία αυτά χρόνια κρίνεται ιδιαίτερα χαμηλός και η Ελλάδα έχει αναλάβει τη δέσμευση να αυξηθεί άμεσα, καθώς αποτελεί ένα από τα θέματα που έθεσαν από την πλευρά τους οι εταίροι στις συζητήσεις που είχαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι αλλαγές στη χορήγηση ασύλου, η ταχύτητα με την οποία θα διεκπεραιώνονται οι διαδικασίες και η αύξηση των επιστροφών θα είναι ένα από τα όπλα της χώρας στο αίτημα για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Μητσοτάκης: «Φθάνουμε στα όρια της ικανότητάς μας να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα»

Η κυβέρνηση αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή στην Αθήνα οι υπουργοί Εσωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας, ενώ μια ημέρα πριν θα έχουν βρεθεί στην Άγκυρα. Η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της όλο το βάρος του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

Ο Πρωθυπουργός μιλώντας την Παρασκευή στον ΟΗΕ τόνισε ότι «φθάνουμε στα όρια της ικανότητάς μας να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα» και περιέγραψε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί στις συζητήσεις η ελληνική πλευρά σημειώνοντας ότι «πρέπει να γίνει σεβαστή η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε και Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να πράξει πολλά περισσότερα για να εκπληρώσει το μερίδιο της στη συμφωνία. Η πρόσφατη έντονη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο είναι απαράδεκτη. Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει οικονομικά την Τουρκία, αναγνωρίζοντας έτσι ότι εκατομμύρια πρόσφυγες διαβιούν σήμερα στην Τουρκία».

Προσφυγικό: Τριμερής πρωτοβουλία

Την Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθεί πρωτοβουλία Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας, ως χώρες πρώτης γραμμής στην Ανατολική Μεσόγειο και τα σύνορα με την Τουρκία, με σκοπό την διεκδίκηση συγκεκριμένων λύσεων εντός ΕΕ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Είχαν προηγηθεί επαφές το προηγούμενο διάστημα του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργου Κουμουτσάκου, με τους ομολόγους του, προκειμένου να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο θέσεων. Θα επιχειρηθεί η άσκηση πίεσης εντός της Ένωσης, με κοινή επιχειρηματολογία των τριών χωρών, ώστε να αναζητηθούν ευρωπαϊκές λύσεις στο πλαίσιο της αλληλεγγύης.

Την επόμενη ημέρα ο κ. Κουμουτσάκος θα βρεθεί στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Οι δύο υπουργοί έχουν επιφορτιστεί με την εξειδίκευση όσων συζήτησαν στη συνάντηση τους στον ΟΗΕ Μητσοτάκης και Ερντογάν για το μεταναστευτικό και να αναζητήσουν λύσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Η ελληνική πλευρά θα ζητήσει την εκρίζωση των δικτύων που δρουν στα γειτονικά παράλια και την αποτελεσματικότερη αποτροπή των διακινητών όταν επιχειρούν να περάσουν βάρκες με μετανάστες και πρόσφυγες στα ελληνικά χωρικά ύδατα.