Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μετρό Θεσσαλονίκης αρχαία: Θύελλα αντιδράσεων για την εξαγγελία Μητσοτάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετρό Θεσσαλονίκης αρχαία: Θύελλα αντιδράσεων για την εξαγγελία Μητσοτάκη

Μετρό Θεσσαλονίκης αρχαία: «Η εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ υπαγορεύεται από εμμονή συγκεκριμένων κύκλων για απόσπαση ή και ‘εξαφάνιση' των αρχαιοτήτων», αναφέρει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Μετρό Θεσσαλονίκης αρχαία: Σφοδρότατη επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί» της Κατερίνας Νοτοπούλου χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό νέο Έλγιν. Αφορμή στάθηκε η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την ημέρα εγκαινίων της 84ης ΔΕΘ τάχθηκε υπέρ της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιολογικών ευρημάτων του σταθμού, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της παράταξης, η οποία κάνει λόγο για «την πιο ταπεινωτική και απαξιωτική πράξη για την πόλη, την ύπαρξη της και την πορεία της».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 84ης ΔΕΘ το Σάββατο, ανακοίνωσε την απόφαση να αποσπαστούν και να επανατοποθετηθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, προκειμένου να ανοίξει ο σταθμός του Μετρό. Αποδίδοντας ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η λύση η οποία είχε δρομολογηθεί, «ήταν μη λύση». «Δεν ήταν κοστολογημένη, ήταν εξαιρετικά αβέβαιο εάν ήταν τεχνικά εφικτή και θα οδηγούσε στο παράδοξο να έχουμε ένα κολοβό Μετρό χωρίς τον σταθμό της Βενιζέλου», είπε χαρακτηριστικά, από το Βελλίδειο.

Μετρό Θεσσαλονίκης αρχαία: Η ανακοίνωση της παράταξης Νοτοπούλου

«Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην ομιλία του στην 84η ΔΕΘ για την απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον Σταθμό Βενιζέλου του ΜΕΤΡΟ αποτελεί την πιο ταπεινωτική και απαξιωτική πράξη για την πόλη, την ύπαρξη της και την πορεία της.

Ως νέος Έλγιν, ανακοίνωσε χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την κοινωνία των πολιτών, την αρπαγή- απόσπαση των αρχαιολογικών ευρημάτων προκειμένου να τα στεγάσει στο υπό σχεδιασμό «Μουσείο αρχαιολογικών ευρημάτων του Μετρό». Οι πόλεις δεν έχουν ιδιοκτήτες, παρά μόνον τους πολίτες και είναι απαράδεκτο να ορίζεται η τύχη ενός τόπου από τις πολιτικές αγκυλώσεις,τα συμφέροντα και τις εμμονικές συμπεριφορές, αυτών που έτυχε να έχουν την εξουσία,αδιαφορώντας και απαξιώνοντας την ιστορίας της.

Όλοι όσοι άκουγαν για το έγκλημα εις βάρος της πόλης και χειροκροτούσαν, θα έπρεπε να ντρέπονται αν μπορούσαν να κατανοήσουν την σπουδαιότητα αυτής της παγκόσμιας αποκάλυψης.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να καταχραστεί την ιστορία και το μέλλον του τόπου μας. Συντασσόμαστε με την πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και καλούμε όλους τους πολίτες να συνυπογράψουν το σχετικό κείμενο ψηφίσματος».

Μετρό Θεσσαλονίκης αρχαία: Ιδεοληπτικές εμμονές και ιδιωτικά συμφερόντα βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Έντονη ήταν η αντίδραση του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, στην εξαγγελία του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ για τον σταθμό Βενιζέλου, του Μετρό Θεσσαλονίκης, όπου προέκρινε τη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων.

Τα μέλη του τομέα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν «καταστροφική» την απόφαση, και υποστηρίζει ότι η απόσπαση αρχαιολογικών ευρημάτων δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά την προκατέλαβαν δηλώσεις υπουργών, βουλευτών και προσώπων που στο παρελθόν «υποστήριξαν ιδεοληπτικά την απομάκρυνση των αρχαίων προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο».

Αφήνοντας αιχμές για οικονομικά συμφέροντα, που κρύβονται πίσω από την απόφαση, «ο ΣΥΡΙΖΑ, το τμήμα Πολιτισμού, αλλά και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού το διάστημα 2015-2019 δηλώνουμε πως είμαστε στο πλευρό της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης, και θα πρωτοστατήσουμε στον αγώνα να ανακληθεί αυτή η καταστροφική απόφαση».

Μετρό Θεσσαλονίκης αρχαία: Μαζεύουν υπογραφές

Διαδικτυακή συλλογή υπογραφών για τη διάσωση των αρχαίων στον σταθμό Βενιζέλου στην Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται μέσω της πλατφόρμας avaaz.

Παράλληλα, η νεοσύστατη «Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό με αφορμή την επίσκεψή του στην πόλη για την 84η ΔΕΘ, που κοινοποιείται προς την υπουργό Πολιτισμού, τον υπουργό Μεταφορών και βουλευτές Θεσσαλονίκης, η σημειώνει τα εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ

Σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή ως εκπρόσωποι μιας νεοσύστατης Κίνησης: «Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», που στόχο έχει την προστασία των αρχαιοτήτων της οδού Εγνατίας, που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές του έργου του Μετρό στον σταθμό Βενιζέλου και τη διαφύλαξη, ως μοναδικής επίσημης, ψηφισμένης και θεσμοθετημένης λύσης, της λύσης της κατά χώραν διατήρησης των ευρημάτων.

Το τελευταίο δίμηνο έχουν πληθύνει τα δημοσιεύματα, οι πληροφορίες και οι τοποθετήσεις κυβερνητικών και τοπικών αξιωματούχων που επαναφέρουν το παλαιότερο σχέδιο της απόσπασης των ευρημάτων, ως πιθανή νέα λύση για την ολοκλήρωση του σταθμού.

Θεωρώντας κάθε τέτοια συζήτηση ως επιζήμια για την πόλη και γνωρίζοντας ότι τα περισσότερα από τα επιχειρήματα ή τα στοιχεία που παρουσιάζονται δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα και την πορεία των έργων μέχρι σήμερα, σας καλούμε να ενημερωθείτε επαρκώς από τους καθ’ ύλην αρμόδιους παράγοντες της πόλης, καθώς και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες.

Να εξετάσετε σοβαρά το ενδεχόμενο που θα έχει για το μέλλον της πόλης κάθε άλλη επιλογή, πλην της επιλογής που έχει προκρίνει και χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι αυτή που εφαρμόζεται σήμερα δυνάμει της Υπουργικής Απόφασης.

Πιστεύοντας ότι το μέλλον μιας πόλης και η τύχη της πολιτιστικής κληρονομιάς ενός λαού δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο συμφερόντων και μικροπολιτικής, σας καλούμε να μην γίνετε εσείς εκείνος ο Πρωθυπουργός που θα διακινδυνεύσει να μείνει στην Ιστορία ως ο άνθρωπος που οδήγησε μια πόλη σε νέες περιπέτειες και τα πολύτιμα μνημειακά σύνολα του ένδοξου παρελθόντος της σε ακροβασίες με αβέβαιη κατάληξη.

Η χρονοκαθυστέρηση, οι οικονομικές απώλειες και οι ανεπανόρθωτες βλάβες του μνημειακού συνόλου στη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης στερεί το μοναδικό παγκόσμια πολιτιστικό κεφάλαιο της πόλης της Θεσσαλονίκης από την αυθεντικότητά του, κοστίζει πανάκριβα, −οφείλουμε να έχουμε εκ προοιμίου την επίγνωση ότι ζητείται να διαλυθεί, μετακινηθεί και να ανακατασκευαστεί ένα ολόκληρο τοπίο− και φυσικά τοποθετεί την πόλη σε νέες περιπέτειες.

Θα μείνουμε όλοι μαζί ενωμένοι για να υπερασπισθούμε τη μοναδικότητα της Θεσσαλονίκης με όποιον τρόπο έχουμε και μπορούμε μέσα από τη διεπιστημονική μας σύνθεση και θα ζητήσουμε από τους συμπατριώτες μας να μη χρεωθούν τη ντροπή μιας κοστοβόρας και πειραματικής λύσης σε βάρος της αυθεντικότητας.

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή και είμαστε στη διάθεση σας για αναλυτική ενημέρωση γύρω από το ζήτημα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις