Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μαθήτρια με μαντίλα: Τι απαντά ο διευθυντής που έδιωξε τη νεαρή από το σχολείο
ΚΟΣΜΟΣ

Μαθήτρια με μαντίλα: Τι απαντά ο διευθυντής που έδιωξε τη νεαρή από το σχολείο

Μαθήτρια με μαντίλα: Η μαθήτρια, κατόπιν παραίνεσης και των συμμαθητών της, την Δευτέρα θα προσέλθει κανονικά στο σχολείο της, καθώς δεν επιθυμεί να αλλάξει σχολικό περιβάλλον.

Μαθήτρια με μαντίλα: Πειθαρχική έρευνα διατάχθηκε εναντίον Διευθυντή Λυκείου της Λευκωσίας που εκδίωξε από το σχολείο μαθήτρια που φορούσε μαντίλα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Κυπριανός Λούης. «Έχω διατάξει άμεσα πειθαρχική έρευνα για να διερευνηθεί η εικόνα μέσα από την οποία έγινε το συμβάν. Στον βαθμό που αληθεύει το γεγονός ότι μίλησε με απρέπεια ενώπιον κι άλλων μαθητών προς τη μαθήτρια, θα δούμε ακριβώς μέσα στο συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, ποιες είναι οι ευθύνες του συγκεκριμένου Διευθυντή», είπε ο κ. Λούης.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, σημείωσε, κατ΄αρχήν διαχωρίζει τη θέση του από τη συμπεριφορά αυτή του συγκεκριμένου Διευθυντή, που δεν είναι εκπαιδευτική πολιτική αυτή που εφάρμοσε. « Ήταν μια αυθαίρετη ενέργεια του συγκεκριμένου Διευθυντή», πρόσθεσε.

Ο κ. Λούης είπε ότι την εκπαιδευτική πολιτική την καθορίζει το Υπουργείο Παιδείας και είναι συγκεκριμένη. «Το κύριο χαρακτηριστικό της εκπαιδευτικής πολιτικής είναι ο διαπολιτισμικός χαρακτήρας, η πολυπολιτισμιτικότητα, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην ανάπτυξη της ταυτότητας του κάθε μαθητή, ανεξάρτητα από εθνική προέλευση και καταγωγή ή ακόμη και θρησκευτικών πεποιθήσεων. Δεν είναι ο ενδυματολογικός κώδικας, ο οποίος καθορίζει αυτή τη στιγμή τη θέση του κάθε μαθητή στη σχολική μονάδα», συμπλήρωσε.

Το περιστατικό

Η καταγγελία στο Υπουργείο Παιδείας έγινε από τους ίδιους τους μαθητές του σχολείου. Η μαθήτρια παρουσιάστηκε στον καθιερωμένο αγιασμό φορώντας μαντίλα, με τον Διευθυντή να της ζητά να αποχωρήσει, ενώ σε επικοινωνία που είχε με τους γονείς της, ζήτησε να εξασφαλίσουν άδεια από το Υπουργείο Παιδείας έτσι ώστε να δικαιούται να πηγαίνει με μαντήλα.

Οι μαθητές αντέδρασαν έντονα στην κίνηση αυτή του Διευθυντή τους, σημειώνοντας ότι η μαθήτρια που φοιτά εδώ και πέντε χρόνια στην Κύπρο, ουδέποτε προκάλεσε.Από την πλευρά του ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης, Κυπριανός Λούης, ανέφερε ότι το Υπουργείο θα διερευνήσει το περιστατικό, σημειώνοντας ότι οι Διευθυντές των σχολείων έχουν οδηγίες να μην διακρίνουν τους μαθητές βάσει της πολιτισμικής τους καταγωγής και τον ενδυματολογικό τους κώδικα.

Εγώ απλά τηρώ τους νομούς

Σε δήλωσή του στην «Καθημερινή» ο Διευθυντής του Λυκείου, Λοΐζος, Σέπος ανέφερε: «Εγώ το μόνο που της είπα είναι να βγάλει οτιδήποτε έχει στο κεφάλι. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τη θρησκεία της μαθήτριας. Μίλησα με βάση τον νόμο του Υπουργείου Παιδείας και είπα ότι οι μαθητές πρέπει να έχουν ακάλυπτο το κεφάλι τους. Μετά ήρθε ο πατέρας της μαθήτριας και του είπα αν έχει οποιοδήποτε παράπονο να το αναφέρει στο Υπουργείο. Εγώ απλά τηρώ τους νομούς».

Κινητοποίηση μαθητών του σχολείου με αίτημα να φύγει ο διευθυντής

Σε επικοινωνία του philenews με μαθητές του σχολείου, αναφέρθηκε πως το θέμα συζητήθηκε έντονα στο σχολείο σχετικά με τη συμπεριφορά του διευθυντή απέναντι στη συμμαθήτρια τους. Μάλιστα, την Δευτέρα, οργανώνουν διαμαρτυρία και αποχή από τα μαθήματα όλες τις διδακτικές περιόδους, με αίτημα να μετακινηθεί ο διευθυντής από το σχολείο τους και να μην πάει σε κανένα άλλο σχολείο, διότι κρίνουν πως τέτοιες συμπεριφορές δεν έχουν θέση στην εκπαίδευση.

O Alpha Κύπρου έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τη μαθήτρια και τις αντιδράσεις των μαθητών:

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις