Freddie Mercury: Η ευλογημένη φωνή των Queen, γεννήθηκε σαν σήμερα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Freddie Mercury: Η ευλογημένη φωνή των Queen, γεννήθηκε σαν σήμερα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Freddie Mercury: Η φανταχτερή παρουσία του στη σκηνή, τα εκκεντρικά κοστούμια του, οι αξέχαστες επιτυχίες του, η «ρευστή» σεξουαλική του ταυτότητα και ο θάνατός του από AIDS έχουν στιγματίσει τη ροκ σκηνής του '70 και του '80.

05.09.2019 | 12:09

Freddie Mercury: 5 Σεπτεμβρίου 1946, γεννιέται στη Ζανζιβάρη της Τανζανίας, ένα αγόρι που χρόνια μετά έμελλε να αλλάξει το ρου της μουσικής και όχι μόνο ιστορίας του πλανήτη καθιερώνοντάς τον ως το απόλυτο ροκ/ποπ είδωλο εσαεί. Ο Freddie Mercury, κατά κόσμο Φαρόκ Μπουλσάρα, 73 χρόνια μετά τη γέννησή του και 28 χρόνια μετά το θάνατό του, εξακολουθεί να αποτελεί μια μουσική ιδιοφυΐα.

Η φανταχτερή παρουσία του στη σκηνή, τα εκκεντρικά κοστούμια του, οι αξέχαστες επιτυχίες του, η «ρευστή» σεξουαλική του ταυτότητα και ο θάνατός του από AIDS σε ηλικία 45 ετών είναι μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές μνήμες του σταρ της ροκ μουσικής σκηνής των δεκαετιών ’70 και ’80.

Μετά την ίδρυση των Queen, ο Φρέντι Μέρκιουρι συνέθεσε πολλές από τις μεγάλες επιτυχίες του συγκροτήματος, όπως το «Somebody to Love», τον γηπεδικό ύμνο «We Are the Champions» και το οπερατικό «Bohemian Rhapsody», για πολλούς η κορυφαία συνθετική του δημιουργία, που παρέμεινε στην κορυφή των καταλόγων επιτυχιών στη Μεγάλη Βρετανία για τουλάχιστον 9 εβδομάδες.

Η σόλο καριέρα του Φρέντι Μέρκιουρι ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Το 1990 επέστρεψε στο στούντιο μαζί με τους Queen για να ηχογραφήσει το άλμπουμ Innuendo, το τελευταίο πριν το θάνατό του. Λίγους μήνες αργότερα, οι γιατροί ανακοίνωσαν πως ο Φρέντι Μέρκιουρι έπασχε από τον ιό του AIDS. Σαράντα οκτώ ώρες μετά, στις 24 Νοεμβρίου του 1991, έχασε τη μάχη για τη ζωή.

Freddie Mercury: Τα πρώτα χρόνια της ζωής του

Γεννήθηκε στην Ζανζιβάρη, από τους Μπόμι και Τζερ Μπουλσάρα, οι πρόγονοι των οποίων είχαν καταγωγή από την Περσία, ζούσαν όμως στην Ινδία. Οι γονείς του ήταν οπαδοί του ζωροαστρισμού. Ο πατέρας του, Μπόμι, εργαζόταν ως ταμίας στο Ανώτατο Δικαστήριο της βρετανικής αποικιακής κυβέρνησης. Έξι χρόνια αργότερα γεννήθηκε η μικρή του αδερφή, Καρίσμα.

Ο μικρός Φρέντι είχε ευκατάστατη ζωή. Σπούδασε κοντά στους συγγενείς του στην Βομβάη στο St. Peter’s της Αγγλικανικής Εκκλησίας στο Panchgani και ανακάλυψε τη μουσική σε μικρή ηλικία. Ο διευθυντής του σχολείου παρατήρησε το μουσικό ταλέντο του Φρέντι και πρότεινε στους γονείς του να πάρει μαθήματα πιάνου, πράγμα που έγινε, ενώ τραγουδούσε στην χορωδία του σχολείου.

Το 1963 επέστρεψε στη Ζανζιβάρη και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο ρωμαιοκαθολικό σχολείο St Joseph’s. Τον Ιανουάριο του 1964 ξέσπασε βίαιη επανάσταση κατά του σουλτάνου της Ζανζιβάρης και ο 17χρονος τότε Φρέντι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το νησί μαζί με την οικογένειά του. Εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο, όπου ο Μέρκιουρι σπούδασε γραφιστική στο Ealing College of Art κάνοντας τα πρώτα του μουσικά βήματα με το συγκρότημα Wreckage.

Freddie Mercury: Και ύστερα ήρθαν… οι Queen

Ο Μέρκιουρι (που τότε λεγόταν ακόμη Φρέντι Μπουλσάρα) ήρθε μέσω του συμφοιτητή του Τιμ Στάρφελ σε επαφή με το συγκρότημα Smile. Το τρίο αυτό είχε ιδρυθεί το 1968. Τα μέλη εκτός του τραγουδιστή και μπασίστα, Στάρφελ, ήταν οι Μπράιαν Μέι στην κιθάρα και Ρότζερ Τέιλορ στα ντραμς.

Οι Smile διαλύθηκαν επειδή τους εγκατέλειψε ο Στάρφελ και τον Απρίλιο του 1970, οι Μπράιαν Μέι, Ρότζερ Τέιλορ και Φρέντι Μέρκιουρι ίδρυσαν το δικό τους συγκρότημα, το οποίο ο Μέρκιουρι ονόμασε Queen. Ήταν μάλιστα εκείνος που σχεδίασε και το λογότυπο. Το 1971 προσχώρησε ως τελευταίο μέλος του συγκροτήματος ο μπασίστας Τζον Ντίκον.

To 1973 κυκλοφόρησε το πρώτο τους άλμπουμ, αλλά μέχρι να φτάσουν στο τέταρτο και θρυλικό πια “A Night at the Opera”, δεν είχαν γνωρίσει τη φήμη. Από το 1975 και το “Bohemian Rhapsody” μέχρι το 1991 και το “Innuendo”, οι Queen άλλαξαν ύφος, εμφάνιση και τον ρου της ιστορίας της ροκ και ποπ μουσικής.

Freddie Mercury: Το AIDS και ο θάνατος

Τον Οκτώβριο του 1986, ο βρετανικός Τύπος ανέφερε ότι ο Μέρκιουρι έκανε αιματολογικές εξετάσεις για HIV/AIDS στην κλινική Harley Street. Ο Μέρκιουρι αρνήθηκε ότι έπασχε από την ασθένεια. Σύμφωνα με τον σύντροφό του, Τζιμ Χάτον, ο Μέρκιουρι διαγνώστηκε με AIDS στα τέλη του Απριλίου του 1987.

Στις 23 Νοεμβρίου του 1991 ο τραγουδιστής έκανε ανακοίνωση στον Τύπο, που είχε κατασκηνώσει έξω από το σπίτι του στο Κένσινγκτον στο Λονδίνο, ότι έπασχε από AIDS. Μία μέρα αργότερα πέθανε στο σπίτι του. Όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν κοντά του οι γονείς του, η πρώην σύντροφός του Μαίρη Όστιν, ο επί έξι χρόνια σύντροφός του Τζιμ Χάτον, ο προσωπικός του γραμματέας και στενός φίλος Πίτερ Φρίστοουν και ο Τζο Φανέλι, πρώην εραστής και σεφ του.

Freddie Mercury: Η ταινία Bohemian Rhapsody για τη ζωή του

Exit mobile version