Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Φωτιά τώρα Νέα Μάκρη: Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά – Σε ετοιμότητα οι κάτοικοι
ΧΤΥΠΟΥΝ ΚΑΜΠΑΝΕΣ

Φωτιά τώρα Νέα Μάκρη: Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά – Σε ετοιμότητα οι κάτοικοι

Φωτιά τώρα Νέα Μάκρη: Ώρες αγωνίας περνούν για μία ακόμη φορά οι κάτοικοι στην περιοχή της Νέας Μάκρης, καθώς το βράδυ, περίπου στις 2:17 μετά τα μεσάνυχτα, ξέσπασε φωτιά σε δασική έκταση.

Φωτιά τώρα Νέα Μάκρη: Φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Πέμπτης στη Νέα Μάκρη Αττικής, όπου δύο μέτωπα σε δασική έκταση στο Λιβίσι και στην Αγία Μαρίνα, έχουν ξεσπάσει με μικρή διαφορά. Στο σημείο βρίσκονται 98 πυροσβέστες με 35 οχήματα, καθώς και εθελοντές, αλλά και οχήματα ΟΤΑ. Γίνεται προσπάθεια να μην επεκταθεί η πυρκαγιά στην περιοχή, ενώ όπως ενημέρωσε η πυροσβεστική, προς το παρόν δεν απειλούνται σπίτια. Ωστόσο, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή την περασμένη Δευτέρα (και πάλι είχε ξεσπάσει τα ξημερώματα), η ανησυχία είναι έντονη στους κατοίκους της περιοχής.

Το αρχικό μέτωπο της φωτιάς ήταν κοντά στα τελευταία σπίτια της περιοχής στο Λιβίσι, ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν κατευθύνεται προς τον οικισμό, αλλά παράλληλα με τα σπίτια και τα καμένα του Βουτζά. Στην περιοχή πνέουν άνεμοο 4-5 μποφόρ, γεγονός που σε συνδυασμό με την απουσία εναέριων μέσων, προσθέτει επίπεδα δυσκολίας στην κατάσβεση της φωτιάς.

Φωτιά τώρα Νέα Μάκρη: Βίντεο

Φωτιά τώρα Νέα Μάκρη: Σε ετοιμότητα οι κάτοικοι, χτυπούσαν καμπάνες

Στον οικισμό ο κόσμος, όπως και στις γύρω περιοχές, έχει βγει στους δρόμους παρακολουθώντας τα δύο μέτωπα, αλλά ως τα ξημερώματα δεν υπήρχε ζήτημα εκκένωσης, αφού η φωτιά κινούνταν παράλληλα με τα σπίτια. Οι καμπάνες ήχησαν ωστόσο για να ειδοποιήσουν τους κατοίκους, καθώς η ώρα που ξέσπασε η φωτιά, ήταν προχωρημένη και τους έπιασε στον ύπνο.

Προληπτικά οι κάτοικοι της περιοχής είναι σε ετοιμότητα, καθώς θέλουν να φύγουν άμεσα, σε περίπτωση που δοθεί εντολή να εκκενωθούν τα σπίτια τους. Κάποιοι για προληπτικούς λόγους, έφυγαν από τα σπίτια τους, υπό τον φόβο να πλησιάσει προς αυτά η πυρκαγιά. Όπως ενημέρωσε η πυροσβεστική, υπάρχει ενεργό σχέδιο εκκένωσης, αλλά εκτιμούν πως δεν θα χρειαστεί.

Φωτιά τώρα Νέα Μάκρη: Υποπτεύονται εμπρησμό

Στην προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, συμμετέχουν αναλυτικά, 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) και 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 14 πυροσβέστες, μαζί με τα εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα και οχήματα ΟΤΑ.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής, πιθανότατη αιτία της φωτιάς είναι ο εμπρησμός, καθώς μετά το πρώτο μέτωπο στο Λιβίσι, ξέσπασε και ένα δεύτερο στην Αγία Μαρίνα. Οι άνεμοι πνέουν με 4 μποφόρ και δυσκολεύουν την προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς, με την πυροσβεστική να περιμένει το πρώτο φως της ημέρας, ώστε να υπάρξει και εναέρια βοήθεια.

Φωτιά τώρα Νέα Μάκρη: Στο μέτωπο ο Πατούλης

Στη Νέα Μάκρη έσπευσε τις πρώτες πρωινές ώρες και ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης. Ο κ. Πατούλης ενημερώθηκε για την κατάσταση στο μέτωπο, ενώ δήλωσε στον ΣΚΑΪ:

«Το σημαντικό είναι ότι δεν κινδυνεύουν σπίτια. Θα πρέπει να περιμένουμε και τα πρώτα εναέρια μέσα για την κατάσβεση. Το πυροσβεστικό σώμα ήρθε αμέσως με σημαντικές επίγειες δυνάμεις. Κάποιοι κάτοικοι απομακρύνθηκαν από μόνοι τους για προληπτικούς λόγους. Το μέτωπο είναι μεγάλο. Οι επίγειες δυνάμεις μπορούν να φτάσουν μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο, καθώς η περιοχή είναι δύσβατη σε ένα μέρος».

Στο σημείο είναι και ο δήμαρχος Μαραθώνα, κ. Στέργιος Τσίρκας που ανέφερε: «Η φωτιά είναι σε απόσταση ασφαλείας από τις κατοικίες. Κατευθύνεται δυτικά η φωτιά. Περιμένουμε τα εναέρια μέσα σε λίγη ώρα, που θα βοηθήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς. Είναι δύσβατο το μέρος της φωτιάς. Ο κόσμος είναι ανήσυχος καθώς έχουν δει πολλά περιστατικά τελευταία».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις