Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

28

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Συντάξεις χηρείας: Τα νέα ποσά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις χηρείας: Τα νέα ποσά

Συντάξεις χηρείας: Οι δικαιούχοι και ο χρόνος καταβολής.

Συντάξεις χηρείας: Περίπου 60.000 δικαιούχοι αναμένεται να λάβουν αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας. Αυτές αναμένεται να πιστωθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου, με τη σύνταξη Οκτωβρίου. Από την άλλη, τα αναδρομικά θα πιστωθούν στα τέλη Οκτωβρίου. Ειδικότερα, οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας αναμένεται να λάβουν τα νέα αυξημένα ποσά μεταξύ 25 και 27 Σεπτεμβρίου. Οι συντάξεις Οκτωβρίου καταβάλλονται για τους συνταξιούχους των πρώην ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ την Τετάρτη 25 του μήνα. Αντιστοίχως, για το ΙΚΑ, το Δημόσιο και το ΝΑΤ καταβάλλονται στις 27 Σεπτεμβρίου, ημέρα Παρασκευή.

Οι αυξήσεις γίνονται λόγω της αύξησης της ποσόστωσης από τη σύνταξη του θανόντος στο 70% από 50% που ήταν. Για την περίπτωση που υπάρχει μόνο επιζών σύζυγος, τότε λαμβάνει το 70% σύνταξης. Σε περίπτωση που υπάρχει και διαζευγμένος σύζυγος (με 10ετή γάμο), τότε δικαιούται το 25% που παίρνει ο επιζών. Εάν υπάρχει παιδί ορφανό και από τις δύο πλευρές, δικαιούται το 50%. Για την περίπτωση που μένει ορφανό μόνο από τον θανόντα, τότε δικαιούται το 25%. Στην περίπτωση που ο θανών αφήνει δύο παιδιά και υπάρχει επιζών σύζυγος, στα παιδιά θα επιμεριστεί ισόποσα το ποσοστό σύνταξης που απομένει, δηλαδή το 30%.

Το σύνολο των συντάξεων χηρείας

Οι «κουρεμένες» συντάξεις χηρείας που έχουν ήδη εκδοθεί με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου από τον Μάιο του 2016 έως το τέλος Ιουλίου ανέρχονται σε 57.522. Αντίστοιχα, 1.894 είναι οι συντάξεις των παιδιών έως 24 ετών.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πραγματοποιήσει συνάντηση την Τρίτη 12 Μαρτίου με τα μέλη του Συλλόγου Συζύγων θανόντων ΑΞΙΑ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το οξύ πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις συντάξεις χηρείας.

Συντάξεις χηρείας: 24.000 σε εκκρεμότητα

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, υπάρχουν και άλλες 24.000 εκκρεμείς αιτήσεις που αφορούν συντάξεις θανάτου και οι οποίες θα πρέπει επίσης να υπολογιστούν με βάση το νέο καθεστώς.

Τα αναδρομικά

Τα αναδρομικά ποσά αντιστοιχούν στις αυξήσεις τεσσάρων μηνών και συγκεκριμένα για το διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου 2019, κατά το οποίο είναι σε ισχύ ο νέος νόμος.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις