Νέα τιμολόγια ΔΕΗ 2019: Σε ΦΕΚ η απόφαση, τι αλλάζει

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα τιμολόγια ΔΕΗ 2019: Σε ΦΕΚ η απόφαση, τι αλλάζει

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Νέα τιμολόγια ΔΕΗ 2019: Η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ μαζί με τη μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα είναι τα δύο μέτρα που αντισταθμίζουν τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

04.09.2019 | 09:07

Νέα τιμολόγια ΔΕΗ 2019: Σε ισχύ τέθηκαν από την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ, στα πλαίσια μιας προσπάθειας να σωθεί η επιχείρηση, που βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της. Η απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμου Θωμά που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, προβλέπει μείωση του ΕΤΜΕΑΡ κατά 25% για τους οικιακούς καταναλωτές και 35% για τους λοιπούς καταναλωτές Χαμηλής Τάσης.

Η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ μαζί με τη μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα είναι τα δύο μέτρα που αντισταθμίζουν τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ που εγκρίθηκαν από το ΔΣ της επιχείρησης την Παρασκευή.

Νέα τιμολόγια ΔΕΗ 2019: Όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΝ, με την απόφαση:

Η Χρέωση Βάσης για τα έτη 2019 και 2020 (και με ισχύ από 1.1.2019), ορίστηκε στα 17Euro/MWh. Αυτό συνεπάγεται μείωση του ΕΤΜΕΑΡ κατά 25% για τους οικιακούς καταναλωτές και 35% για τους λοιπούς καταναλωτές Χαμηλής Τάσης.
Καθορίζονται επίσης τα ποσοστά μειωμένων χρεώσεων για την ενεργοβόρο βιομηχανία, οι δε καταναλωτές αγροτικής χρήσης διατηρούν τις εκπτώσεις τους
Υπογραμμίζεται ότι έχει ληφθεί υπόψη η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης).

Για το θέμα αυτό ο κ. Θωμάς δήλωσε στη Βουλή ότι «οι νέες, χαμηλότερες χρεώσεις του ΕΤΜΕΑΡ δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τους παραγωγούς ΑΠΕ. Ο λογαριασμός ΑΠΕ θα παραμείνει πλεονασματικός. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι να προωθήσει περισσότερο τις ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μέσω σειράς δράσεων και πρωτοβουλιών».

Νέα τιμολόγια ΔΕΗ 2019: Τα νέα τιμολόγια για την οικιακή κατανάλωση

Για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,0946.

Από 2000 κιλοβατώρες και πάνω 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 0,10252.

Για το νυχτερινό ρεύμα η τιμή διαμορφώνεται σε 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0661 σήμερα.

Το πάγιο (τετραμηνιαία χρέωση) για μονοφασική παροχή διαμορφώνεται σε 1,69 ευρώ (από 1,52 ευρώ), για τριφασική γίνεται 5,32 ευρώ (από 4,8) και για το νυχτερινό (από 2 ευρώ). Οι αναπροσαρμογές στα πάγια αντισταθμίζονται επίσης από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ.

Με την ίδια απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ μειώνεται η έκπτωση συνέπειας στο 5% από 10%, εισάγεται από 1ης Νοεμβρίου ρήτρα ρύπων με μηδενική επί του παρόντος επίπτωση και θεσπίζεται έκπτωση 50% στο μη επιδοτούμενο κομμάτι του τιμολογίου ρεύματος για ΑΜΕΑ σε μηχανική υποστήριξη που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).

Η αύξηση στην τιμή του ρεύματος είναι 16,5 %!

Ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός των νοικοκυριών που εγκαταλείπουν τη ΔΕΗ, οφείλεται και στη γενικότερη ανασφάλεια που προκαλεί η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η επιχείρηση. Πόσο όμως παραπάνω θα κληθούν να πληρώσουν οι πελάτες; Τα παραδείγματα είναι σοκαριστικά. Ένα νοικοκυριό μίας τετραμελούς οικογενείας που καταναλώνει το έτος περίπου 5500 kWh από 520,30€ το έτος για την κατανάλωση ρεύματος θα πληρώνει 608,19€. Η επιβάρυνση ανέρχεται στο ποσό των 87,89€ πλέον ΦΠΑ δηλαδή συνολική ετήσια επιβάρυνση 108,98€!

Ο άλλος μεγάλος κίνδυνος

Μελλοντικό κίνδυνο για τους καταναλωτές δημιουργεί η υιοθέτηση ρήτρας ρύπων, ενός μηχανισμού που χρεώνει τους πελάτες της ΔΕΗ με επιπλέον ποσά όταν οι τιμές στις διεθνείς αγορές «δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα» ανέβουν υψηλότερα απ’ ό,τι είναι σήμερα.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι η ρήτρα μπορεί να προκαλέσει μόνο αυξήσεις και όχι μειώσεις. Δηλαδή αν συνεχίσουν να ανεβαίνουν οι τιμές των ρύπων θα έχουμε αυξήσεις. Αν όμως πέσουν, δεν θα έχουμε μειώσεις. Σε ό,τι αφορά βιοτεχνίες, ξενοδοχεία, μεγάλες αλυσίδες και λοιπούς καταναλωτές της Μέσης Τάσης, δεν υπήρξαν αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος, δεδομένου ότι ο ανταγωνισμός είναι πολύ ισχυρός και ήδη μεγάλος αριθμός πελατών έχει εγκαταλείψει τη ΔΕΗ.

Υπάρχει όμως και γι’ αυτήν την κατηγορία επιβάρυνση όχι μόνο επειδή μειώνεται η έκπτωση συνέπειας στο 5%, αλλά και επειδή μηδενίζεται εντελώς η έκπτωση που έπαιρναν επί της χρέωσης ρύπων CO2.

Δεκάδες πελάτες της ΔΕΗ δέχονται εξώδικα

Εξώδικα για την εξόφληση της οφειλής τους δέχονται δεκάδες πελάτες της ΔΕΗ στην Πάτρα, στο πλαίσιο της προσπάθειας που έχει προαναγγείλει η επιχείρηση για να εισπράξει χρέη. Σύμφωνα με το patrastimes.gr, τις τελευταίες εβδομάδες, πελάτες της ΔΕΗ από την Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα δέχονται τηλέφωνα από δικηγορικά γραφεία, στα οποία η επιχείρηση έχει αναθέσει το έργο της είσπραξης ανεξόφλητων λογαριασμών. Οι πελάτες καλούνται να προχωρήσουν σε εξόφληση του ποσού, που πολλές φορές μόλις υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Παράλληλα, κάποιοι άλλοι πελάτες έχουν λάβει εξώδικα, με τα οποία καλούνται να αποπληρώσουν ή να ρυθμίσουν την οφειλή τους μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Σε αντίθετη περίπτωση, η ΔΕΗ θα προχωρήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Όσοι καταφέρνουν να ξεμπερδέψουν με δανεικά, εγκαταλείπουν τη ΔΕΗ την επόμενη κιόλας μέρα, για την ασφάλεια μιας ιδιωτικής εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

ΔΕΗ: Φέσια 1,05 δισ. ευρώ

Η επιχείρηση θα συνεχίσει χωρίς παύση την αποστολή εξωδίκων. Η ΔΕΗ θα συνεργαστεί με τρεις εργολαβικές εταιρείες, αλλά και με κατά τόπους δικηγορικά γραφεία, που θα αναλάβουν, με ποσοστό, την είσπραξη των οφειλομένων, εξαντλώντας κάθε νόμιμο και ένδικο μέσο.

Η επιχείρηση «πίεση και είσπραξη» θα ξεκινήσει από τους παλαιότερους οφειλέτες και από εκείνους που χρωστούν πάνω από 3.000 ευρώ, αλλά θα συνεχιστεί με όλους. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι οι «επιθετικές» κινήσεις για την είσπραξη των οφειλών θα αποτελέσουν κίνητρο για τις εταιρείες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη δανειοδότηση της ΔΕΗ μέσω της τιτλοποίησης των εσόδων.

Η διαδικασία τιτλοποίησης βρίσκεται σε εξέλιξη και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Εχει γίνει διαγωνισμός και μέσω της διαδικασίας αυτής η ΔΕΗ θα εκχωρήσει οφειλές έως 1,7 δισ. ευρώ.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να επιλέγουν οι ανάδοχοι. Το σχέδιο είχε δρομολογηθεί από τη διοίκηση Παναγιωτάκη, η οποία μάλιστα είχε υπολογίσει ότι η ΔΕΗ μπορεί μέσω της συγκεκριμένης κίνησης να εισπράξει από το φθινόπωρο ποσά ύψους 400-500 εκατ. ευρώ. Το ερώτημα είναι πότε θα μπουν στα ταμεία της ΔΕΗ αυτά τα ποσά, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για Οκτώβριο και μετά… Όμως όσα κι αν κερδίζει η ΔΕΗ από χρωστούμενα, τόσα χάνει από πελάτες… Δυστυχώς, πρόκειται για μια σχεδόν τελειωμένη υπόθεση.

Exit mobile version