Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΣτΕ για Θάνου: Δεύτερο «όχι» για την Επιτροπή Ανταγωνισμού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣτΕ για Θάνου: Δεύτερο «όχι» για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

ΣτΕ για Θάνου: Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής της Βασιλικής Θάνου και τριών μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

ΣτΕ για Θάνου: Έχασε τη δικαστική μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας η πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και πρώην σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα Βασιλική Θάνου, η οποία απομακρύνθηκε ως μη ανεξάρτητη, με ρύθμιση που ψήφισε η Βουλή.  Η κ. Θάνου, έκανε λόγο για πόλεμο εναντίον της, επέμενε πως δεν θα παραιτηθεί και είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Το Τμήμα Αναστολών του Ανωτάτου Δικαστηρίου όμως, που συνεδρίασε σε σχηματισμό Ολομέλειας και με Πρόεδρο την Πρόεδρο του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτριο Εμμανουηλίδη, απέρριψε τις αιτήσεις αναστολών της κ. Θάνου. Με την ίδια απόφαση απέρριψε και την αίτηση της τέως αντιπρόεδρου της ανεξάρτητης αρχής και πρώην συμβούλου του Νίκου Παππά Άννας Νάκου, αλλά και των δυο μελών της Επιτροπής Νικολάου Ζευγώλη και Ιωάννη Παύλοβιτς.

Τι υποστήριζε η Βασιλική Θάνου

Η συζήτηση της αίτησης έγινε την περασμένη Παρασκευή και τα υπομνήματα των δυο πλευρών υποβλήθηκαν χθες το βράδυ και η απόφαση εκδόθηκε σήμερα. Η Βασιλική Θάνου και οι συνεργάτες της που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ ζητούσαν να παραμείνουν στη θέση τους, υποστηρίζοντας ότι η απομάκρυνσή τους με την θεσμοθέτηση συγκεκριμένων ασυμβίβαστων είναι φωτογραφικού τύπου και αντίθετη με την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση που ψήφισε η παρούσα Βουλή χαρακτήρισε ασυμβίβαστο για την πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού να έχουν θητεύσει σε πολιτικά γραφεία υπουργών. Η πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία είχε διατελέσει και επικεφαλής του νομικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, είχε επίσης χάσει στις 22 Αυγούστου και την προσωρινή διαταγή που είχε ζητήσει. Τότε το αίτημά της είχε απορρίψει ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ Μιχάλης Πικραμένος. Στις 6 Δεκεμβρίου 2019, έχει προσδιοριστεί η συζήτηση των κυρίων αιτήσεων ακυρώσεως των τεσσάρων, ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τη θέση της στην Επιτροπή Ανταγωνισμού πήρε ο Ιωάννης Λιανός, καθηγητής Δικαίου Ανταγωνισμού και Δημοσίας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Τι έλεγε για το ενδεχόμενο παραίτησης:

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις