Τυφώνας Dorian Μπαχάμες: Σε συναγερμό η Αμερική – Τουλάχιστον πέντε οι νεκροί

ΚΟΣΜΟΣ

Τυφώνας Dorian Μπαχάμες: Σε συναγερμό η Αμερική – Τουλάχιστον πέντε οι νεκροί

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τυφώνας Dorian Μπαχάμες: Τα πλάνα που έχουν δημοσιευτεί στα social media είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή.

03.09.2019 | 06:16

Τυφώνας Dorian Μπαχάμες: Πέντε νεκρούς και τεράστιες καταστροφές άφησε πίσω του το φονικό πέρασμα του τυφώνα Dorian στο νησί Abaco. Η καταιγίδα επιπέδου 5 που κινείται προς τις αμερικανικές αρχές σάρωσε τα πάντα. Άλλοι 20 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ως τραυματίες, δίχως να διευκρινίζεται η σοβαρότητα της κατάστασής τους. Τις τραγικές εξελίξεις ανακοίνωσε με δήλωσή του ο πρωθυπουργός του νησιωτικού συμπλέγματος Hubert Minnis, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι ο αριθμός των θυμάτων δεν αποκλείεται να αυξηθεί, καθώς τώρα ξεκίνησε ο απολογισμός των ζημιών και των απωλειών από το πέρασμα του τυφώνα.

Όσο για τις υλικές ζημιές, ο πρωθυπουργός, σε μήνυμά του, κάνει λόγο για «καταστροφές χωρίς προηγούμενο» στα νησιά Αμπάκος. Υπολογίζεται ότι 13.000 σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές ή καταστραφεί από το πέρασμα του Ντόριαν, ανακοίνωσε σήμερα ο Ερυθρός Σταυρός.

Τυφώνας Dorian Μπαχάμες: Έκτακτη βοήθεια σε εκατοντάδες οικογένειες

Η Διεθνής Ομοσπονδία, που εδρεύει στη Γενεύη, αποδέσμευσε σήμερα 250.000 ελβετικά φράγκα (σχεδόν 230.000 ευρώ) από το ταμείο της για τις έκτακτες καταστάσεις για να χρηματοδοτήσει τις πρώτες βοήθειες. Σχεδόν 500 οικογένειες θα λάβουν έκτακτη βοήθεια, όπως κουβέρτες και ηλιακούς φορτιστές τηλεφώνων. Οι άνθρωποι αυτοί θα λάβουν και οικονομική βοήθεια για να επισκευάσουν ή να αντικαταστήσουν αυτά που έχασαν.

Οι εικόνες από τα νησιά θυμίζουν σκηνές από την Αποκάλυψη:

Τυφώνας Dorian Μπαχάμες: Εικόνες που θυμίζουν το 1953

Ο Dorian βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στη Φλόριντα συνεχίζοντας την άστατη πορεία του προς τις ΗΠΑ όπου οι αρχές διέταξαν την προληπτική απομάκρυνση εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων από τις εστίες τους στις παράκτιες περιοχές.

Ο κυκλώνας, που χαρακτηρίζεται «καταστροφικός» από το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ, έφθασε στη στεριά των νησιών Αμπάκος, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιωτικού συμπλέγματος, καθώς οι Μπαχάμες αποτελούνται από σχεδόν 700 νησιά. Καθώς πλησιάζει στις αμερικανικές ακτές, έχει εξασθενήσει σε κατηγορία 4, κάτι, ωστόσο, που δεν τον καθιστά λιγότερο επικίνδυνο.

Σύμφωνα με το NHC, που έχει την έδρα του στο Μαϊάμι, ο Ντόριαν ισοφάρισε το ρεκόρ του 1935 του πιο ισχυρού κυκλώνα του Ατλαντικού όταν έφθασε στη στεριά. Εικόνες που έχουν δημοσιευτεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μεγάλες καταστροφές.

Τυφώνας Dorian Μπαχάμες: Εκκενώσεις περιοχών

Διάφορα βίντεο που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της τοπικής εφημερίδας Tribune 242, δείχνουν τεράστια κύματα να χτυπούν τις στέγες των ξύλινων σπιτιών, πλοία που έχουν ανατραπεί να επιπλέουν σε λασπωμένα νερά, ανάμεσα σε κλαδιά δέντρων, μαδέρια και άλλα χαλάσματα.

Εκατοντάδες εθελοντές υπό τον Ερυθρό Σταυρό, οχήματα ταχείας επέμβασης και περισσότερα από 30 φορτηγά γεμάτα από προμήθειες με είδη πρώτης ανάγκης είναι σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν ανθρώπους που ζουν σε περιοχές που αναμένουν την έλευση του Ντόριαν.

Συγκεκριμένα στη Νότια Καρολίνα ο κυβερνήτης έδωσε εντολή για την υποχρεωτική εκκένωση της ακτής της πολιτείας, ένα μέτρο που επηρεάζει σχεδόν 800.000 κατοίκους. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει ήδη κηρυχθεί στη Φλόριντα και σε 12 κομητείες της Τζόρτζια. Υποχρεωτική εκκένωση περιοχών διατάχθηκε και στις παραλιακές περιοχές των κομητειών Παλμ Μπιτς και Μάρτιν, στη Φλόριντα, και σε έξι παράκτιες κομητείες της Τζόρτζια.

Ένα από τα πρώτα θέματα της διεθνούς ειδησεογραφίας αποτελεί ο κυκλώνας Nτόριαν, με χιλιάδες χρήστες να αναρτούν βίντεο – με το χάσταγκ #Dorian2019 – στα οποία αποτυπώνεται το μέγεθος της καταστροφής.

Exit mobile version