Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Διοικητής ΕΥΠ 2019: Ο Κοντολέων, το πτυχίο και η σκληρή επίθεση Τσίπρα στον Μητσοτάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διοικητής ΕΥΠ 2019: Ο Κοντολέων, το πτυχίο και η σκληρή επίθεση Τσίπρα στον Μητσοτάκη

Διοικητής ΕΥΠ 2019: Σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή, σχετικά με τροπολογία που έφερε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και με την οποία αλλάζει τα απαραίτητα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα που πρέπει να έχει ο διοικητής της ΕΥΠ.

Διοικητής ΕΥΠ 2019: Σκληρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την τροπολογία της κυβέρνησης για τα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος πήγε στη Βουλή κατά την συζήτηση της τροπολογίας αλλά δεν πήρε το λόγο προτίμησε μια προσωπική δήλωση.

Ο Αλέξης Τσίπρας ασκεί σφοδρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επιμονή του να τοποθετήσει στην ηγεσία της ΕΥΠ τον Παναγιώτη Κοντολέοντα παρά τις διαβεβαιώσεις που ο ίδιος του είχε δώσει στη Βουλή ότι η ΝΔ δε θα αλλάξει το νόμο για μπορέσει να ορίσει νέο διοικητή. Η τροπολογία τελικά πέρασε, με τις ψήφους μόνο της ΝΔ καθώς ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση ψήφισαν κατά, ενώ ΚΙΝΑΛ, Μέρα 25 και ΚΚΕ αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι.

Διοικητής ΕΥΠ 2019: ‘Η κυβέρνηση αναβιώνει τις πιο σκοτεινές εποχές της Δεξιάς’

«Είναι η τρίτη φορά σε λιγότερο από δυο μήνες που η κυβέρνηση επιλέγει αυτόν τον ολισθηρό δρόμο για την κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία για να νομοθετεί, χωρίς ενημέρωση, χωρίς συζήτηση, χωρίς αντίλογο» σημειώνει σε δήλωση του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά από την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και με το ΚΚΕ και το ΚΙΝΑΛ να έχουν αποχωρήσει από την συζήτηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση αναβιώνει τις πιο σκοτεινές εποχές και πρακτικές του κράτους της Δεξιάς και μετατρέπει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ξανά σε ΚΥΠ επειδή δίνει στον νέο Διοικητή ανεξέλεγκτες αρμοδιότητες να τοποθετεί «συνδέσμους» της, χωρίς καμία ανακοίνωση σε όποια δημόσια υπηρεσία επιθυμεί».

Διοικητής ΕΥΠ 2019: Αναλυτικά η δήλωση Τσίπρα για την τροπολογία

«Στις 6 Αυγούστου ο κ. Μητσοτάκης με διαβεβαίωνε στη Βουλή «κ. Τσίπρα κανένα νόμο δεν θα αλλάξουμε» για τον διοικητή της ΕΥΠ. Σήμερα άλλαξε το νόμο με αιφνιδιαστική φωτογραφική τροπολογία της τελευταίας στιγμής.

Και είναι η τρίτη φορά σε λιγότερο από δυο μήνες που η κυβέρνηση επιλέγει αυτόν τον ολισθηρό δρόμο για την κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία για να νομοθετεί, χωρίς ενημέρωση, χωρίς συζήτηση, χωρίς αντίλογο. Μια για το Ελληνικό, μια για τον ΣΕΒ και τώρα για την ΕΥΠ και τον εκλεκτό του κ. Μητσοτάκη, τον κ. Κοντολέοντα, ο οποίος, αφού δεν διαθέτει πτυχίο και άρα δεν κάλυπτε τα προσόντα που έθετε ο νόμος για να γίνει Διοικητής, τόσο το χειρότερο για το νόμο.

Κατά τα άλλα η ΝΔ υπερασπίζεται δήθεν την «αριστεία» και την «αξιοκρατία».

Για να το κάνει αυτό, ο κ. Μητσοτάκης άφησε σχεδόν 30 μέρες ακέφαλη την ΕΥΠ, διακινδυνεύοντας την εθνική ασφάλεια και εξευτελίζοντας τη χώρα και την Υπηρεσία διεθνώς.

Το χειρότερο όμως, δεν είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης αθέτησε τον λόγο του. Ούτε ότι είπε για μια ακόμη φορά ψέματα στη Βουλή.

Ο καθένας μπορεί να υποθέσει ότι κάτι πολύ σοβαρό θα τον συνδέει, κάποια ισχυρή δέσμευση θα έχει με τον κ. Κοντολέοντα για να φθάνει σε αυτό το σημείο για χάρη του.

Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση με την τροπολογία αυτή αναβιώνει τις πιο σκοτεινές εποχές και πρακτικές του κράτους της Δεξιάς και μετατρέπει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ξανά σε ΚΥΠ.

Δίνει στον νέο Διοικητή ανεξέλεγκτες αρμοδιότητες να τοποθετεί «συνδέσμους» της, χωρίς καμία ανακοίνωση σε όποια δημόσια υπηρεσία επιθυμεί, υιοθετώντας καθεστωτικές πρακτικές που παραπέμπουν σε νοσηρές εποχές του παρελθόντος.

Ποιος αλήθεια είναι ο λόγος να δημιουργηθούν μυστικοί πυρήνες της ΕΥΠ μέσα σε όλες τις κρατικές δομές; Ποιον ακριβώς αισθάνεται την ανάγκη να ελέγχει μέσα στους δημόσιους οργανισμούς ή στα υπουργεία με τοποτηρητές ο νέος, κατά τα αλλά άριστος αλλά χωρίς πτυχίο Διοικητής;

Το τελευταίο που μας μένει να δούμε στο μέλλον, είναι εάν ο κ. Μητσοτάκης εκτός από τις πρακτικές Γρυλλάκη θα επαναφέρει και τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων».

Διοικητής ΕΥΠ 2019: ‘Στα μαχαίρια κυβέρνηση – αντιπολίτευση’

Διοικητής ΕΥΠ 2019: Νωρίτερα, επικράτησε ο κακός χαμός στη Βουλή

“Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προτίθεται να φέρει μία τροπολογία, ίσως να γνωρίζετε το περιεχόμενό της ίσως όχι”, είπε έξαλλος ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

“Θέλω να προειδοποιήσω την κυβέρνηση. Αν σκοπεύει να αλλάξει αναδρομικά όρους και προϋποθέσεις για τον ορισμό της επιλογής δημόσιου φορέα, έτσι ώστε να καλύψει παρανομία, η οποία έχει το προηγούμενο διάστημα επισημανθεί από την μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, να μην τολμήσει να το κάνει“.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Χρήστος Γκόκας, έκανε λόγο για αντιγραφή από τη ΝΔ των πρακτικών της προηγούμενης κυβέρνησης τις οποίες ως αντιπολίτευση κατήγγειλε.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, έκανε λόγο για αυταρχικές λογικές.

Διοικητής ΕΥΠ 2019: Λίγο αργότερα, κατατέθηκε η τροπολογία

Λίγα λεπτά μετά την αναφορά του κ. Τζανακόπουλου το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε τροπολογία για την ΕΥΠ που αλλάζει τα απαραίτητα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα που πρέπει να έχει ο διοικητής της υπηρεσίας.

“Είναι ντροπή, είναι αίσχος, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε σ ’αυτήν την αίθουσα εδώ όταν προκλήθηκε από τον Πρωθυπουργό να απαντήσει αν ο διοικητής της ΕΥΠ έχει τους απαιτούμενους τίτλους σπουδών για να διοριστεί είχε απαντήσει ότι τους κατέχει και ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία αλλαγή του νόμου για να μπορέσει να νομιμοποιήσει αναδρομικά την απαράδεκτη αυτή επιλογή.

Είστε βαρύτατα εκτεθειμένοι, είστε βαρύτατα υπεύθυνοι για όλα όσα έχετε προκαλέσει αυτόν τον ένα μήνα και για όσα πρόκειται να προκληθούν στην ΕΥΠ.

Εμείς σας είχαμε πει από την αρχή ότι δεν έχουμε καμία διάθεση να κάνουμε τα ζητήματα της ασφάλειας της χώρας κεντρικό αντιπολιτευτικό ζήτημα αλλά αυτού του τύπου οι λαθροχειρίες, αυτού του τύπου οι παραβιάσεις του νόμου, αυτού του τύπου οι εξαναγκαστικές επιλογές που κάνετε” είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Διοικητής ΕΥΠ 2019: Τι προβλέπει η τροπολογία

Η τροπολογία της κυβέρνησης κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και μεταξύ άλλων προβλέπει τη «δυνατότητα επιλογής προσώπου με αυξημένη επαγγελματική εμπειρία για τη θέση αυτή. Ειδικότερα με την διάταξη, ως απαιτούμενα προσόντα για την επιλογή Διοικητή της ΕΥΠ ορίζονται η κατοχή Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή η δεκαετής τουλάχιστον αποδεδειγμένη επαγγελματική απασχόληση».

Ουσιαστικά, «κλειδώνει» η θέση του νέου διοικητή της ΕΥΠ (Παν. Κοντολέων) στον εκλεκτό του πρωθυπουργού, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις