Απάτη με δήθεν τροχαίο: Συνεχίζουν να τρομοκρατούν και να αποσπούν χρήματα – 2 συλλήψεις

ΕΛΛΑΔΑ

Απάτη με δήθεν τροχαίο: Συνεχίζουν να τρομοκρατούν και να αποσπούν χρήματα – 2 συλλήψεις

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Απάτη με δήθεν τροχαίο: Κι όμως οι επιτήδειο ακόμα εξαπατούν πολίτες, μνε τη δήθεν εμπλοκή συγγενών σε τροχαία δυστυχήματα.

28.08.2019 | 07:16

Απάτη με δήθεν τροχαίο: Τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά από τότε που Βούλγαροι δράστες άρχισαν να εξαπατούν ηλικιωμένους με το πρόσχημα της δήθεν εμπλοκής συγγενικού τους προσώπου σε τροχαίο, παριστάνοντας τους αστυνομικούς ή τους γιατρούς και παρά τα όσα έχουν γραφτεί, εύπιστοι πολίτες πέφτουν ακόμη θύματα.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Στην Κατερίνη, σπείρα απατεώνων, που ειδικευόταν σ’ αυτού του είδους τις εξαπατήσεις, κατάφερε να αποσπάσει από δύο γυναίκες συνολικά το ποσό των 6.500 ευρώ, δήθεν για να αποσιωπηθούν οι ποινικές ευθύνες των συγγενικών προσώπων των θυμάτων. Συνελήφθησαν από την Ασφάλεια, μία 49χρονη αλλοδαπή και ένας 33χρονος αλλοδαπός και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους.

Όπως προέκυψε, άγνωστος συνεργός τους, που παραμένει ασύλληπτος,  προσποιούμενος τον αστυνομικό, τηλεφώνησε διαδοχικά στις δύο γυναίκες στην Κατερίνη και ισχυρίστηκε ότι το παιδί τους είχε δήθεν προκαλέσει θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα με θύμα έναν ανήλικο. Στη συνέχεια ζήτησε χρήματα από τις  γυναίκες για να αποφύγουν τα παιδιά τους τις δήθεν ποινικές συνέπειες, τα οποία θα παρέδιδαν σε συνεργούς του.

6.500 ευρώ έδωσαν και οι δύο

Με τη μέθοδο αυτή, αναφέρει η Αστυνομία, απέσπασαν από την μία γυναίκα το ποσό των 5.000 ευρώ και από την δεύτερη το ποσό των 1.500 ευρώ. Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αστυνομικοί με αποτέλεσμα να εντοπίσουν την 49χρονη και τον 33χρονο, στην κατοχή των οποίων βρέθηκε το χρηματικό ποσό που είχαν καταφέρει να αποσπάσουν. Επιπλέον βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν, ενώ η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται για να εξακριβωθεί η τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

Οι οδηγίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κ. Μακεδονίας

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών από επιτήδειους, συμβουλεύει:

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο) ή με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο, το οποίο είχε ως συνέπεια το θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό ανήλικου συνήθως παιδιού. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά.

Καθοδηγούν πάντα οι εισαγγελείς

Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.

Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται.

Μιλήστε από δικό σας τηλέφωνο

Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι ή σας έδωσαν οι δράστες να μιλήσετε.

Μη δέχεστε να σας μεταφέρουν σε ΑΤΜ ή τράπεζα

Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

Exit mobile version