Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

08

Δεκεμβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Επιχείρηση Εξάρχεια: Κλειστοί δρόμοι στο κέντρο – Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ
ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ

Επιχείρηση Εξάρχεια: Κλειστοί δρόμοι στο κέντρο – Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ

Επιχείρηση Εξάρχεια: Πρόθεση της ηγεσίας είναι οι επιχειρήσεις να συνεχιστούν ούτως ώστε σταδιακά να καθιερωθεί η παρουσία αστυνομικών στα Εξάρχεια.

Επιχείρηση Εξάρχεια: Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ, από τα ξημερώματα της Δευτέρας. Κλειστή παραμένει αυτή την ώρα η Σπύρου Τρικούπη, από Στουρνάρη έως Τοσίτσα, ενώ στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επιχείρηση αφορά σε τέσσερα κτίρια που βρίσκονταν υπό κατάληψη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ φιλοξενούσαν πρόσφυγες και μετανάστες.

Σε δύο από αυτά τα κτίρια, δεν έχει εντοπιστεί κανείς, ενώ σε δύο άλλα, που βρίσκονται επί της οδού Σπύρου Μερκούρη, υπάρχουν σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες κάποια άτομα και αυτή την ώρα γίνεται επιχείρηση εκκένωσης. Στο σημείο, οι αστυνομικές δυνάμεις είναι ισχυρότατες, καθώς συμμετέχουν άνδρες από ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, Ασφάλεια, Άμεση Δράση και ΔΙΑΣ. Όλη η πλατεία στα Εξάρχεια, αλλά και οι γύρω δρόμοι έχουν αποκλειστεί.

Επιχείρηση «σκούπα» της Αστυνομίας στα Εξάρχεια

Εξάρχεια: Πήγε για να μείνει η ΕΛΑΣ

Όπως φαίνεται, το σχέδιο της ΕΛΑΣ να “καθαρίσει” τα Εξάρχεια, είναι σε πλήρη εφαρμογή. Η ηγεσία της Αστυνομίας πήγε στη “Μονμάρτη” κατά την… Κατερίνα Παπακώστα, αποφασισμένη σε απόλυτο βαθμό να συνεχίσει τις επιχειρήσεις και να… μείνει. Ήδη, από τις αρχές Αυγούστου μέχρι σήμερα στελέχη της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών έχουν πραγματοποιήσει οκτώ επιχειρήσεις «σκούπα» στην πλατεία και τα πέριξ στενά.

Πρόθεση της ηγεσίας είναι οι επιχειρήσεις να συνεχιστούν ούτως ώστε σταδιακά να καθιερωθεί η παρουσία αστυνομικών στα Εξάρχεια, ενώ το επόμενο διάστημα πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή και το σχέδιο εκκένωσης των κατειλημμένων κτηρίων που βρίσκονται στην περιοχή. Σύμφωνα με την Καθημερινή, τα τελευταία εικοσιτετράωρα βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις σε κορυφαίο επίπεδο προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα στον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. και εάν αυτά θα ακολουθήσουν ή θα προηγηθούν της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Συνολικά, στα Εξάρχεια υπάρχουν σήμερα 23 κτίρια υπό κατάληψη, στα 12 από τα οποία διαμένουν πρόσφυγες, ενώ τα 11 έχουν καταληφθεί από ομάδες αναρχικών. Γίνεται προσπάθεια αποσυμφόρησης των ήδη υφιστάμενων δομών φιλοξενίας μεταναστών, ούτως ώστε να υποδεχθούν όσους αλλοδαπούς απομακρυνθούν από τις καταλήψεις. Στη διάρκεια της εβδομάδας πάντως, περίπου 100 άτομα έδωσαν το παρόν σε συγκέντρωση στο κατειλημμένο κτίριο του «Βοξ» με αντικείμενο τον τρόπο αντίδρασης σε μια επικείμενη δυναμική δράση της ΕΛ.ΑΣ στην περιοχή.

Κλειστή αυτή την ώρα η Σπύρου Μερκούρη (Φωτο αναγνώστη μας)

Επιχείρηση Εξάρχεια: Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα είναι ενδεικτικά των κυβερνητικών προθέσεων αλλά και της δυναμικής των τυχόν αντιδράσεων. Η Δίωξη Ναρκωτικών μαζί με άνδρες της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας έχουν πραγματοποιήσει οκτώ επιχειρήσεις «σκούπα» στην πλατεία και τα πέριξ στενά. Σκοπός του σχεδίου, που τις τελευταίες εβδομάδες έχει τεθεί σε εφαρμογή, είναι αφενός να πληγούν τα κυκλώματα των –κυρίως– αλλοδαπών διακινητών ναρκωτικών και ταυτόχρονα να μονιμοποιηθεί η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή.

Το αποτέλεσμα των μέχρι σήμερα επιχειρήσεων κρίνεται θετικό. Δεν έχουν καταγραφεί αντιδράσεις από άτομα του αναρχικού χώρου, που λόγω και του καλοκαιριού απουσίαζαν από την περιοχή, ενώ οι κάτοικοι έχουν αντιμετωπίσει θετικά την παρουσία της αστυνομίας στην πλατεία και στην ευρύτερη περιοχή.

Επιχείρηση Εξάρχεια: «Ειδικές δράσεις»

Στη διάρκεια των «ειδικών δράσεων» έχουν ελεγχθεί εκατοντάδες άτομα και έχουν συλληφθεί 22 για κατοχή ναρκωτικών και παράνομη είσοδο στη χώρα. «Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν με την ίδια ή και μεγαλύτερη ένταση, έως ότου οι μαφίες των ναρκωτικών που δρουν στην περιοχή εξαρθρωθούν», δήλωσε στην «Κ» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Μία από τις πιο πρόσφατες επιχειρήσεις έγινε το μεσημέρι της Κυριακής και είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη τεσσάρων διακινητών χασίς από την Αλγερία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Η επιχείρηση ήταν στοχευμένη καθώς, όπως προέκυψε, στην κατοχή και των τεσσάρων συλληφθέντων βρέθηκαν νάιλον συσκευασίες με μικροποσότητες χασίς. Οι τρεις από αυτούς δεν διέθεταν κανενός είδους νομιμοποιητικό έγγραφο.

Από το σύνολο των 22 συλληφθέντων στις ειδικές δράσεις της ΕΛ.ΑΣ., οι 19 είναι αλλοδαποί υπήκοοι Ιράκ, Ιράν, Λιβύης, Αλγερίας, Αφγανιστάν και Συρίας. Οι υπόλοιποι τρεις είναι Έλληνες υπήκοοι. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση Έλληνα είναι αυτή ενός 55χρονου, που συνελήφθη το πρωί της 6ης Αυγούστου.

Σε έρευνα στο σπίτι του βρέθηκαν τέσσερις νάιλον συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη 196 γραμμαρίων, μια συσκευασία με 25 γραμμάρια κοκαΐνης, δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές αλλά και το πιστόλι ενός αστυφύλακα, που είχε κλαπεί μερικά εικοσιτετράωρα νωρίτερα από το κέντρο της Αθήνας. Στους αστυνομικούς που τον ανέκριναν, είχε υποστηρίξει ότι πήρε το πιστόλι από άλλο άτομο, προκειμένου να το πουλήσει.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, εκτός από ναρκωτικά οι αστυνομικοί της Δίωξης έχουν κατάσχει λαθραία προϊόντα καπνού. Την 7η Αυγούστου, ενδεικτικά, στη διάρκεια «ειδικής δράσης» στα Εξάρχεια και στην οδό Αντωνιάδου, δίπλα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας κατασχέθηκαν 926 πακέτα λαθραίων τσιγάρων και 119 συσκευασίες καπνού.

Ανάμεσα στις δράσεις που αποφασίστηκαν είναι η πραγματοποίηση συγκέντρωσης στα Προπύλαια το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου με σύνθημα «αλληλεγγύη στους κατειλημμένους χώρους αγώνα, τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις».

Αντιπρόεδρος Αστυνομικών στο One Channel: Εμπόριο ναρκωτικών και όπλων στα Εξάρχεια

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις