alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / G7 – Γαλλία: Οι ηγέτες συμφώνησαν για το Ιράν, τα “μαζεύει” ο Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

G7 – Γαλλία: Οι ηγέτες συμφώνησαν για το Ιράν, τα “μαζεύει” ο Τραμπ

G7 - Γαλλία: Σύμφωνα με γαλλική πηγή, προτεραιότητα παραμένει να μην καταφέρει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και να αποκλιμακωθεί η ένταση στον Κόλπο.

G7 – Γαλλία: Μεγάλο “αγκάθι” στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στη Σύνοδο των G7 φαίνεται πως αποτελεί το ζήτημα του Ιράν. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν έλαβε επίσημη εντολή από τους ηγέτες των G7 ώστε να μεταφέρει μηνύματα στο Ιράν, αλλά ότι θα συνεχίσει να συνομιλεί με την Τεχεράνη μέσα στις επόμενες εβδομάδες με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης. Η τοποθέτηση του Μακρόν για το Ιράν ήρθε ύστερα από τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν έχει εξουσιοδοτήσει ο ίδιος κανέναν για να μεταφέρει κάποιο μήνυμα στις ιρανικές αρχές.

«Είχαμε χθες μια συζήτηση για το Ιράν που μας επέτρεψε να καταλήξουμε σε δύο κοινές κατευθύνσεις: κανένα μέλος της G7 δεν θέλει να αποκτήσει το Ιράν πυρηνική βόμβα και όλα τα μέλη της Ομάδας είναι βαθιά δεσμευμένα ως προς τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή», είπε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε έλαβαν πρωτοβουλίες για το Ιράν.

Ο Μακρόν προσέθεσε, ωστόσο, ότι «δεν υπάρχει κάποια επίσημη εντολή που να δόθηκε από την G7, επομένως υπάρχουν πρωτοβουλίες που θα συνεχίσουν να λαμβάνονται για να επιτύχουμε αυτούς τους δύο στόχους».

G7 – Γαλλία: Γεύμα εργασίας για Τραμπ και Μακρόν ενόψει της συνόδου (Βίντεο ΑΠΕ)

G7 – Γαλλία: Αναδίπλωσε ο Τραμπ

Λίγη ώρα νωρίτερα, πηγή της γαλλικής προεδρίας είχε μεταδώσει ότι η ομάδα των G7 συμφώνησε να συνομιλήσει ο Μακρόν με το Ιράν και να μεταφέρει στους Ιρανούς ηγέτες μηνύματα από τη Σύνοδο.

«Συμφωνήσαμε στο τι θέλουμε να πούμε από κοινού στο Ιράν. Υπάρχει ένα μήνυμα από την Ομάδα των Επτά σχετικά με τους στόχους μας και το γεγονός ότι οι στόχοι μας είναι κοινοί είναι σημαντικό και κάτι που βοηθάει στην αποφυγή της διάστασης απόψεων που τελικά αποδυναμώνει όλους μας. Όλοι θέλουμε να αποφύγουμε μια σύγκρουση, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ιδιαίτερα σαφής σε αυτό το ζήτημα», δήλωνε ο Μακρόν στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI.

Με άλλα λόγια, ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος είχε πει νωρίτερα στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI ότι η G7 έχει συμφωνήσει στην ανάληψη κοινής δράσης σε σχέση με το Ιράν. Η γαλλική προεδρία μάλιστα ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες της Ομάδας συμφώνησαν να προχωρήσει ο Μακρόν σε συνομιλίες με το Ιράν και να του μεταφέρει μηνύματα από τη σύνοδο μετά τις συνομιλίες που είχαν οι ηγέτες της G7 για το Ιράν χθες το απόγευμα.

G7 – Γαλλία: Θα κάνουμε τις δικές μας κινήσεις σε ό,τι αφορά το Ιράν, λέει ο Τραμπ εκ των υστέρων

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη του τις γαλλικές προσπάθειες διαμεσολάβησης στο Ιράν δηλώνοντας χαρούμενος που ο Μακρόν θέλει να προσεγγίσει την Τεχεράνη για να αποκλιμακώσει την ένταση, αλλά ότι ο ίδιος θα συνεχίσει με τις δικές του πρωτοβουλίες.

Ο Τραμπ, ο οποίος ακολουθεί μια πολιτική ύψιστης πίεσης στο Ιράν, αναδιπλώθηκε. Ερωτηθείς αν υπέγραψε κάποια ανακοίνωση για να μεταφέρει ο Μακρόν στο Ιράν εκ μέρους της Ομάδας, ο Τραμπ απάντησε: «Δεν το συζήτησα αυτό, όχι, δεν το συζήτησα. Θα κάνουμε τις δικές μας κινήσεις, αλλά ξέρετε, δεν μπορώ να εμποδίσω τους ανθρώπους από το να συνομιλούν. Αν θέλουν να συνομιλούν, μπορούν» σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

G7 – Γαλλία: Δύσκολα ζητήματα στο ‘τραπέζι’

G7 – Γαλλία: Συνάντηση Τραμπ – Τζόνσον

Παράλληλα, ο Αμερικάνος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, συναντήθηκαν σήμερα το πρωί στη σύνοδο των G7 για πρώτη φορά από τότε που ο δεύτερος ανέλαβε την πρωθυπουργία του Η.Β., με τον Αμερικανό πρόεδρο να τον χαρακτηρίζει «τον κατάλληλο άνθρωπο» για να ηγηθεί ενός Brexit.

«Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά», τόνισε ο Τραμπ αναφερόμενος στον Τζόνσον. Ο Τραμπ, υποσχέθηκε ότι θα συνάψει «μια πολύ μεγάλη εμπορική συμφωνία, γρήγορα, πιο μεγάλη από όσες έχουν υπάρξει ποτέ», αμέσως μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του ο Τζόνσον επεσήμανε ότι οι δύο χώρες θα συνάψουν «μια φανταστική εμπορική συμφωνία, μόλις αρθούν τα εμπόδια». «Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά, το λέω εδώ και καιρό», παρόλο που «αυτό δεν άρεσε στην προκάτοχό του …», υπογράμμισε ο Τραμπ.

Ωστόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του στηρίζει «την εμπορική ειρήνη» αντί του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου και δεν τάσσεται υπέρ της επιβολής δασμών. «Συγχαίρω τον πρόεδρο για τα όσα πετυχαίνει η αμερικανική οικονομία, είναι φανταστικό να το βλέπουμε», σημείωσε ο Τζόνσον.

«Η άποψή μας σχετικά με τον εμπορικό πόλεμο είναι ότι τασσόμαστε περισσότερο υπέρ της εμπορικής ειρήνης, γενικά», εξήγησε. «Δεν μας αρέσουν οι δασμοί, γενικά».