Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γεωτρήσεις Τουρκία: Το Γιαβούζ να φύγει από την Κύπρο – Το μήνυμα των ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Γεωτρήσεις Τουρκία: Το Γιαβούζ να φύγει από την Κύπρο – Το μήνυμα των ΗΠΑ

Γεωτρήσεις Τουρκία: Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στέλνει μήνυμα στους Τούρκους για τις γεωτρήσεις του Γιαβούζ.

Γεωτρήσεις Τουρκία: Να σταματήσουν αμέσως τις παράνομες δραστηριότητες του πλωτού γεωτρύπανου Γιαβούζ, ανοικτά της Καρπασίας στην Κύπρο καλούν οι ΗΠΑ στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ παροτρύνουν την Τουρκία να απομακρύνει το γεωτρύπανο από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απαντώντας σε ερώτηση για τις δραστηριότητες του Γιαβούζ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, ενεργώντας μέσω της κυβέρνησής της, μπορεί να συναινέσει σε δραστηριότητες όπως οι γεωτρήσεις εντός των χωρικών της υδάτων».

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις δραστηριότητες του πλωτού γεωτρύπανου Γιαβούζ, το οποίο λειτουργεί εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό το προκλητικό βήμα αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Παροτρύνουμε, πρόσθεσε, «τις τουρκικές αρχές να τερματίσουν αμέσως τις παράνομες δραστηριότητες και να απομακρύνουν το Γιαβούζ από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Γεωτρήσεις Τουρκία: Να βρεθεί δίκαιη λύση για τους υδρογονάνθρακες

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ακόμα τα εξής: «ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργούν συγκρατημένα. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να προωθεί τη συνεργασία και να παρέχει μια βάση για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε όλη την περιοχή». Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως «συνεχίζουμε να στηρίζουμε την εξεύρεση μιας ακριβοδίκαιης λύσης για διαμοιρασμό των ωφελημάτων από τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου μεταξύ των δυο κοινοτήτων».

Γεωτρήσεις Τουρκία: Ο Διεθνολόγος και Αντιναύαρχος Β. Πολίτης στο One: Σε ετοιμότητα οι 13 φρεγάτες του Πολεμικού

Γεωτρήσεις Τουρκία: Αγκυροβολημένο στην Κωνσταντινόπουλη το Ορούτς Ρέις

Ενώ τα βλέμματα είναι στραμμένα στα ανοιχτά της Καρπασίας όπου βρίσκεται το γεωρτύπανο Γιαβούζ, δεν υπάρχει – μέχρι στιγμής – καμία άλλη εξέλιξη όσο αφορά το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις (Oruc Reis) της Τουρκίας, το οποίο είναι το τέταρτο τουρκικό σκάφος που πρόκειται να πιάσει «δουλειά» στις θάλασσες της Κύπρου. Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου -σε μια επιθετική τοποθέτησή του απέναντι στον ηγέτης της αντιπολίτευσης Κιλιντσάρογλου- πριν από δύο εικοσιτετράωρα δήλωσε ότι το Ορούτς Ρέις βρίσκεται καθ’ οδόν για την Κύπρο. Παρά ταύτα, οι χάρτες του Marine Traffic δείχνουν το πλοίο αγκυροβολημένο στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα την Τρίτη, ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, το Ορούτς Ρέις έχει «δέσει» στο λιμάνι Χαϊντάρ Πασά στην ανατολική όχθη της Κωνσταντινούπολης, ενώ φαίνεται να γίνονται έργα συντήρησης στο ερευνητικό πλοίο. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ερωτηθείς για τις γεωτρήσεις στην Κύπρο, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι ο στρατός της Τουρκίας είναι έτοιμος σε περίπτωση που επιχειρηθούν τετελεσμένα στην περιοχή.

Γεωτρήσεις Τουρκία: Το ρεπορτάζ για το πλοίο «Ορούτς Ρέις»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις