Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εμπρησμός Ποινικός Κώδικας: Σκέψεις για αλλαγές – Ο εμπρησμός ως πλημμέλημα
ΕΛΛΑΔΑ

Εμπρησμός Ποινικός Κώδικας: Σκέψεις για αλλαγές – Ο εμπρησμός ως πλημμέλημα

Εμπρησμός Ποινικός Κώδικας: Οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να συλλάβουν τους εμπρηστές στην Εύβοια, όμως, όταν συμβεί αυτό θα πέσουν στα… μαλακά.

Εμπρησμός Ποινικός Κώδικας: Προβληματισμός υπάρχει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, για το αν θα πρέπει μεταξύ των διατάξεων που θα τεθούν υπόψιν για αλλαγές, να είναι και αυτή που αφορά τον εμπρησμό.

Σύμφωνα με αυτά που προβλέπει ήδη ο νέος ποινικός κώδικας για τον εμπρησμό από πρόθεση σε δάσος είναι:

– Ποινή φυλάκισης μέχρι τρία χρόνια και χρηματική ποινή.

– Κάθειρξη μέχρι 10 χρόνια αν προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο ή βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας.

– Κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών αν προκλήθηκε θάνατος.

– Ισόβια αν προκλήθηκε θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Επίσης, κακούργημα θεωρείται ο εμπρησμός, μόνο αν κάηκε μεγάλη έκταση, διαφορετικά θεωρείται πλημμέλημα και εδώ είναι το «κλειδί». Με βάση το παραπάνω, θα πρέπει κάθε φορά, σε κάθε υπόθεση, να κρίνεται αν πρόκειται για μεγάλη έκταση.

Εμπρησμός Ποινικός Κώδικας: Σκέψεις για αλλαγές

Εμπρησμός Ποινικός Κώδικας: Ποινές – χάδι

Ο νέος Ποινικός Κώδικας μόνο αποτρεπτικά δεν λειτουργεί για τους επίδοξους εμπρηστές. Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του Star, η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι εξοργισμένη με αυτή την κατάσταση και θα επισπεύσει τις διορθωτικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Χέρι εμπρηστών πυρπόλησε το δάσος

Εντωμεταξύ, στο μικροσκόπιο του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής έχουν μπει τρία τουλάχιστον πρόσωπα, τα οποία φέρεται να εξετάζουν ως ύποπτα για τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια. Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες για ευρήματα που υποδηλώνουν εμπρησμό.

Η έρευνα φέρεται να δείχνει ότι στις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης ξέσπασαν τρεις διαφορετικές εστίες κοντά στη Μονή Μακρυμάλλης, 1,5 χλμ. έξω από το χωριό .Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό το σημείο, εντοπίστηκαν ίχνη καύσης , στουπιά και κομμάτια από μπιτόνια, ενδεχομένως με εύφλεκτο υλικό. Κάποια πάνω στο δρόμο και κάποια μέσα στο δάσος.

Οι αρχές εξετάζουν κάθε ενδεχόμενο. Τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχουν κάνει αίτημα για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για τους τρεις βασικούς υπόπτους εμπρησμού στη μεγάλη πυρκαγιά στην Αγριλίτσα Εύβοιας τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο ΣΚΑΪ, αυτό συνέβη γιατί οι Αρχές, αφού είχαν σχηματίσει ένα προφίλ για τους εμπρηστές και έχοντας μιλήσει και λάβει καταθέσεις από κατοίκους της περιοχής, προσπαθούν να εξακριβώσουν πού βρίσκονταν οι ύποπτοι την ώρα της εκδήλωσης της φωτιάς.

Σημειώνεται ότι και οι τρεις που ανακρίνονται, έχουν δηλώσει παρουσία σε άλλους χώρους την επίμαχη χρονική περίοδο, μάλιστα μακριά από τους χώρους διαμονής τους.

Δεν αποκλείεται ανάμεσα στους υπόπτους να είναι και ο «επίμονος» εμπρηστής της Εύβοιας. Ένας 33χρονος με ψυχολογικά προβλήματα ο οποίος προφυλακίστηκε καθώς το περσινό καλοκαίρι είχε βάλει εννιά φωτιές στην περιοχή. Όμως πριν λίγους μήνες αποφυλακίστηκε.

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: Πλημμέλημα ο εμπρησμός από πρόθεση αν δεν υπάρχει κίνδυνος ανθρώπινης ζωής

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις