Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

07

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πλαστά χαρτονομίσματα αγορά: Τουρίστες στη Λάρισα, “έφεραν” πανικό σε καταστηματάρχες
ΕΛΛΑΔΑ

Πλαστά χαρτονομίσματα αγορά: Τουρίστες στη Λάρισα, “έφεραν” πανικό σε καταστηματάρχες

Πλαστά χαρτονομίσματα αγορά: Με πλαστά 20ευρα και 50ευρα γέμισαν την αγορά της Λάρισας τρεις Σέρβοι «τουρίστες» που συνελήφθησαν έχοντας κάνει αγορές σε πέντε συνολικά καταστήματα.

Πλαστά χαρτονομίσματα αγορά: Τρεις Σέρβοι, που παρίσταναν τους… τουρίστες με την ανάλογη αμφίεση, γέμισαν την αγορά της Λάρισας με πλαστά χαρτονομίσματα, προκαλώντας οικονομική ζημιά σε ιδιοκτήτες καταστημάτων.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Οι αλλοδαποί, ηλικίας 60, 33 και 22 ετών, μέλη πιθανότατα ευρύτερου κυκλώματος διακίνησης πλαστών χαρτονομισμάτων, ιδιαίτερα των 20 και 50 ευρώ, συνελήφθησαν βραδυνές ώρες  στη Λάρισα, από αστυνομικούς της  Άμεσης Δράσης  και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παραχάραξη και κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι τρεις Σέρβοι, απογευματινές ώρες, μπήκαν σαν πελάτες, σε πέντε καταστήματα της πόλης και πραγματοποίησαν “αγορές” προϊόντων μικρής αξίας. Χρησιμοποίησαν, όμως, συνολικά οκτώ παραχαραγμένα χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας είκοσι ευρώ το καθένα, λαμβάνοντας ως ρέστα… γνήσια χαρτονομίσματα.

Καταστηματάρχες πετάχτηκαν στον δρόμο

Κάποιοι από τους μαγαζάτορες κατάλαβαν την απάτη, ότι δηλαδή και είχαν λάβει πλαστά χαρτονομίσματα και είχαν δώσει τα προϊόντα αλλά και τα γνήσια ρέστα και ειδοποίησαν την αστυνομία, δίνοντας τα χαρακτηριστικά των… τουριστών. Οι αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης άρχισαν τις περιπολίες και μετά από αναζητήσεις, εντόπισαν και συνέλαβαν τους τρεις δράστες της εξαπάτησης των καταστηματαρχών.

Στην κατοχή τους, κατασχέθηκαν συνολικά δέκα επτά πλαστά χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας 50 ευρώ, δέκα τρία πλαστά χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας είκοσι ευρώ  το χρηματικό ποσό των 629,3 ευρώ, εισιτήρια μεταφορικών μέσων, καθώς και τα προϊόντα που είχαν προμηθευτεί κατά τις προαναφερόμενες συναλλαγές, τα οποία επεστράφησαν στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων.

Η έρευνα στο ξενοδοχείο

Σε έρευνα που ακολούθησε σε δωμάτιο ξενοδοχείου, όπου διέμεναν οι συλληφθέντες, βρέθηκαν επιπλέον και κατασχέθηκαν 31 πλαστά χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας 50 ευρώ, 58 πλαστά χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας 20 ευρώ και το χρηματικό ποσό των 645 ευρώ.

Ψάχνουν την “πηγή” των πλαστών

Το ζητούμενο είναι να βρεθεί η προέλευση των πλαστών χαρτονομισμάτων καθώς σε βαλκανικές χώρες, όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, έχουν εντοπιστεί στο παρελθόν οργανωμένα εργαστήρια παραχάραξης. Είναι γνωστό ότι δημοφιλέστερος στόχος των παραχαρακτών είναι τα τραπεζογραμμάτια των 20 και 50 ευρώ γιατί είναι επίσης τα πιο “δημοφιλή” στις καθημερινές συναλλαγές.

Για το 2017, που υπάρχουν στοιχεία αυτής της αξίας τα χαρτονομίσματα αντιπροσώπευαν αθροιστικά πάνω από το 85% του συνολικού αριθμού των πλαστών που κατασχέθηκαν. Η ΕΚΤ εξακολουθεί να συνιστά στο κοινό να επαγρυπνεί όσον αφορά την πιθανότητα απάτης, να μην ξεχνά τον γνωστό πλέον “τριπλό έλεγχο” (οπτικό, δια της αφής και με εξέταση υπό γωνία).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις