Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Δεκεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΡΤ νέα διοίκηση: “Πόλεμος” ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, “την κάνατε κομματικό φερέφωνο”
ΝΕΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΕΡΤ νέα διοίκηση: “Πόλεμος” ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, “την κάνατε κομματικό φερέφωνο”

ΕΡΤ νέα διοίκηση: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τους υποψηφίους που προτείνει για την ηγεσία της ΕΡΤ, προκαλώντας τα νεύρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΕΡΤ νέα διοίκηση: “Πόλεμος” ξέσπασε ανάμεσα σε ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την τοποθέτηση της νέας διοίκησης στην ΕΡΤ από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: Τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Ζούλα ως πρόεδρο και τον Γιώργο Γαμπρίτσο ως διευθύνοντα σύμβουλο. Τις τοποθετήσεις των δύο, ιδίως του κ. Ζούλα, σχολίασε αρνητικά η αξιωματική αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για «αυταρχικές αντιλήψεις» και «ευθύ έλεγχο» της δημόσιας τηλεόρασης από το πρωθυπουργικό γραφείο. Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της, απάντησε με δηκτικό τρόπο στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την νέα διοίκηση της ΕΡΤ.

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άσκησε έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τα πεπραγμένα του στην δημόσια τηλεόραση υπενθυμίζοντας ότι επί των ημερών του η δημόσια τηλεόραση είχε μετατραπεί σε «κομματικό φερέφωνο». Σε ανακοίνωσή του ο κ. Πέτσας αναφέρει ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ απαξίωσε τη δημόσια τηλεόραση και τη μετέτρεψε σε κομματικό φερέφωνο». Προσθέτει ότι «όπως τονίστηκε και στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, βασικός μας στόχος είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δημόσιας Τηλεόρασης, με σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων, καθώς και η εξασφάλιση του πλουραλισμού και της ποιότητας του προγράμματός της». Ο κ. Πέτσας καταλήγει ότι οι πολίτες ήδη έχουν τα πρώτα δείγματα και σύντομα θα μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν.

ΣΥΡΙΖΑ: «Το κράτος είμαι εγώ και οι φίλοι μου»

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω ανακοίνωσής του, αντέδρασε στην απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει για πρόεδρο της ΕΡΤ τον Κωνσταντίνο Ζούλα. «Η σημερινή απόφαση του κ. Μητσοτάκη να προτείνει για πρόεδρο της ΕΡΤ τον μέχρι χτες διευθυντή του γραφείου Τύπου του, επιβεβαιώνει την ουσία του περίφημου “επιτελικού κράτους”: το κράτος στην υπηρεσία της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη προσωπικά», σχολιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ανακοίνωση που τιτλοφορείται «Το Κράτος είμαι εγώ (και οι φίλοι μου)», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΡΤ νέα διοίκηση: «Καταλύεται κάθε δυνατότητα αντικειμενικής ενημέρωσης»

Προσθέτει δε, «η απόφαση αυτή δεν πρέπει να εκπλήξει κανέναν. Ο κ. Μητσοτάκης αρχικά προχώρησε στην υπαγωγή της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης και της ΕΡΤ στο πρωθυπουργικό γραφείο. Σήμερα προχώρησε στο επόμενο βήμα. Ο διορισμός του κ. Ζούλα καταλύει κάθε δυνατότητα αντικειμενικής ενημέρωσης, ενώ παραπέμπει σε αυταρχικές αντιλήψεις για τον ευθύ έλεγχο της δημόσιας συχνότητας από το πρωθυπουργικό γραφείο».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ «καταγγέλλει αυτήν την πρωτοφανή και αντιδεοντολογική μεθόδευση. Παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις αντιδράσεις των μόνιμων συκοφαντών της ΕΡΤ που αίφνης ανακαλύπτουν στον διορισμό του κυρίου Ζούλα μια “νέα αρχή”».

«Κυρίως όμως καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τις δημοσιογραφικές ενώσεις και τους πολίτες που απαιτούν αντικειμενική ενημέρωση από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση να αντιδράσουν,» καταλήγει η ανακοίνωση.

Παπαδημούλης: Προκλητική αποθέωση του κομματισμού

Στον αντικυβερνητικό «χορό» μπήκαν και πρωτοκλασάτα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε: «Η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη προτείνει για πρόεδρο της ΕΡΤ, τον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου της ΝΔ! Πρόκειται για προκλητική αποθέωση του κομματισμού. Αμφιβάλλω αν υπάρχει άλλη χώρα μέλος της ΕΕ, με τόσο ωμή ταύτιση κόμματος και κράτους στην δημόσια ραδιοτηλεόραση».

ΚΚΕ: «Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό, κεφάλα»

«Ο καβγάς ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά για την ΕΡΤ, θυμίζει πολύ αυτό που λέει ο λαός μας «είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα». Γιατί τόσο οι κυβερνητικές αποφάσεις για την κρατική ραδιοτηλεόραση, η οποία θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό όσο και τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΡΤ, έχουν κοινό παρανομαστή τη διασφάλιση της κυβερνητικής προπαγάνδας και όχι το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση», αναφέρει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

ΕΡΤ νέα διοίκηση: Οι προκλήσεις για Ζούλα και Γαμπρίτσο

Ο κ. Ζούλας και ο κ. Γαπρίτσος έχουν σκληρή δουλειά μπροστά τους, καθώς η ΕΡΤ, έχει βουλιάξει στον συνδικαλισμό και τα ρουσφέτια εδώ και αρκετά χρόνια. Τα τελευταία δε, λειτουργούσε αυστηρά ως ακραίο προπαγανδιστικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, που εξόργιζε πολλάκις τον ελληνικό λαό. Από τη μία η ΕΡΤ1 χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για εκπομπές που την στήριζαν παθιασμένα ενώ η ΕΡΤ2… απλά υπήρχε, χωρίς ξεκάθαρο λόγο και πρόγραμμα.

Επιπλέον, η δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει ενταχθεί εδώ και χρόνια στο ενιαίο μισθολόγιο, γεγονός που καθιστά δύσκολη την προσέλκυση στελεχών από την ελεύθερη αγορά. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που η ΕΡΤ επί της ουσίας έχει να ανανεώσει το προσωπικό της από το 2004. Είναι ενδεικτικό ότι από τους περίπου 2.200 εργαζομένους που εργάζονται στα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια και στα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ, μόνο οι 170 είναι κάτω των 40 ετών, ενώ περισσότεροι από 1.000 δεν έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο και είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στη θέση του προέδρου ο Κωνσταντίνος Ζούλας

Με μεγάλη θητεία στην έντυπη δημοσιογραφία (καθώς υπήρξε επί 26 χρόνια συντάκτης και αρθρογράφος της «Καθημερινής»), ο Κωνσταντίνος Ζούλας έχει παράλληλα μεγάλη πείρα τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια τηλεόραση. Υπήρξε επί χρόνια ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια πολιτικός συντάκτης και παρουσιαστής ειδήσεων, ενώ εργάστηκε στην ΕΡΤ από το 2004 έως το 2011, δηλαδή και επί κυβερνήσεως ΝΔ και επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, η πολιτική εκπομπή «Press», που παρουσίαζε, διακρίθηκε λόγω του προφίλ του δημοσιογράφου, που αν και εκ χαρακτήρος μετριοπαθής δεν χαριζόταν στην εκάστοτε κυβέρνηση. Σε όσους, δε, σπεύδουν τις τελευταίες ώρες να υποστηρίξουν ότι και αυτή η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ελέγξει την ΕΡΤ, η απάντηση είναι μάλλον προφανής. Αν το επιθυμούσε, θα το έκανε από τα υπόγεια του Μαξίμου τοποθετώντας αχυρανθρώπους στη δημόσια τηλεόραση και όχι δύο καταξιωμένα, στον χώρο τους, στελέχη, τα οποία ούτως ή άλλως θα κριθούν από το έργο τους και βέβαια από το αποτέλεσμα.

Επιστρέφει στην ΕΡΤ ο Γαμπρίτσος μετά από 9 χρόνια

Ο Γιώργος Γαμπρίτσος θεωρείται από τους πλέον πολύπειρους τεχνοκράτες των ΜΜΕ. Απόφοιτος του Polytechnic Institute of New York με πτυχίο Master of Science in Electrical and Computer Engineering, ξεκίνησε την καριέρα του στην Αμερική όπου υπήρξε επί δέκα χρόνια στέλεχος του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS. Επέστρεψε στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 και ήταν από τους βασικούς συντελεστές που κατά κυριολεξία έστησαν το MEGA, ενώ έχει εργαστεί επί χρόνια στη Nova και στην Cosmote TV.

Έχει, μάλιστα, αναλάβει ξανά, για λίγους μήνες, τα ηνία της ΕΡΤ αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις, αλλά συνέπεσε η θητεία του με την είσοδο της χώρας στο πρώτο μνημόνιο και την Ελλάδα να μπαίνει στη δίνη της κρίσης που δεν του επέτρεψε να ολοκληρώσει το σχέδιό του.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις