Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Φωτιά τώρα – Υμηττός: Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο – Το σχέδιο εκκένωσης (pics-vids)
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ

Φωτιά τώρα – Υμηττός: Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο – Το σχέδιο εκκένωσης (pics-vids)

Φωτιά τώρα – Υμηττός: Σε ύφεση είναι πλέον η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στις 03:18 τα ξημερώματα της Δευτέρας (12.08.2019) στον Υμηττό, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Φωτιά τώρα – Υμηττός: Σε ύφεση είναι πλέον η φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Δευτέρας στην Παιανία Αττικής στους πρόποδες του Υμηττού, με την πυροσβεστική να συνεχίζει, ωστόσο, να δίνει «μάχη» για να τη θέσει υπό πλήρη έλεγχο. Η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε στην οδό Σερρών έφτασε μέχρι την κορυφογραμμή του βουνού κοντά στην Καισαριανή. Η πυροσβεστική έδωσε πραγματική μάχη να μην περάσουν οι φλόγες στο δάσος της Καισαριανής, ωστόσο οι άνεμοι κόπασαν το πρωί με αποτέλεσμα το έργο των πυροσβεστών να καταστεί ευκολότερο.

«Σαφώς και είναι καλύτερη η εικόνα ιδίως για όσους είδαμε από την αρχή την εξέλιξη και βεβαίως το πιο βασικό είναι ο αέρας. Δεν πνέει με την ίδια σφοδρότητα. Από την πρώτη στιγμή με τον κ. Χαρδαλιά συντονίσαμε με την περιφέρεια Αττικής τις δυνάμεις. Από την ώρα που έπεσαν τα μποφόρ και σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα, η εικόνα που έχουμε είναι καλύτερη» τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, μιλώντας στον ΑΝΤ1.  Με το πρώτο φως της ημέρας, ξεκίνησαν ρίψεις νερού πέντε αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα.

Φωτιά τώρα – Υμηττός: Ο Χαρδαλιάς στον ΑΝΤ1

Φωτιά τώρα – Υμηττός: Αστυνομικοί με σειρήνες και ντουντούκες ενημέρωναν τους κατοίκους

Αστυνομικοί με περιπολικά και μηχανές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έφτασαν στην περιοχή του Υμηττού, λίγο μετά το ξέσπασμα της φωτιάς προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εκκένωση της περιοχής και οι κάτοικοι να αποχωρήσουν με ασφάλεια. Όπως έγινε γνωστό εξάλλου από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας εκκενώθηκαν σπίτια στην Παιανία προληπτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και από μαρτυρίες κατοίκων των περιοχών που «χτύπησε» η φωτιά οι αστυνομικοί με ντουντούκες από τα περιπολικά καλούσαν τον κόσμο να εγκαταλείψει τα σπίτια του και να απομακρυνθεί από την περιοχή, καθώς οι φλόγες πλησίαζαν και είχε τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο εκκένωσης. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει αναφερθεί ότι έχουν καεί δύο σπίτια και έχουν προκληθεί ζημιές εξωτερικά σε άλλα δύο, ωστόσο δεν υπάρχει καμία αναφορά για τραυματισμούς.

«Βγείτε έξω, βγείτε έξω γρήγορα», λέει στο protothema.gr, κάτοικος της περιοχής, περιγράφοντας τα λόγια των πυροσβεστών τα πρώτα λεπτά της φωτιάς. Όπως λέει, τους δόθηκε εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. «Εμείς βγήκαμε έξω, κατεβήκαμε και φύγαμε προς τη λεωφόρο Λαυρίου. Το σπίτι μας δεν έπαθε κάποια ζημιά».

Φωτιά τώρα – Υμηττός: Κάτοικος στο protothema.gr

Φωτιά τώρα – Υμηττός: Καταγγελίες για τη φωτιά, έρευνες για εμπρησμό

Κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν πως ακούστηκε έκρηξη κατά την εκδήλωση της πυρκαγιάς ενώ μίλησαν και για ταυτόχρονες εστίες. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν υπάρχει στοιχείο που να πιστοποιεί εμπρησμό, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο. Οι καταγγελίες εξετάζονται από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Η φωτιά ξεκίνησε από τους πρόποδες του Υμηττού, στην Παιανία. Ήταν 03:18 τα ξημερώματα όταν σε δασική έκταση κοντά στην οδό Σερρών ξέσπασε πυρκαγιά και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων πήρε γρήγορα διαστάσεις.

Οι στιγμές ήταν εφιαλτικές για τους κατοίκους, που άκουσαν τα περιπολικάνα τους καλούν από τα μεγάφωνα να φύγουν από τα σπίτια τους. Η εκκένωση ήταν προληπτική και έγινε με εντολή της Πυροσβεστικής. Το γεγονός πως οι κάτοικοι των σπιτιών στην Παιανία απομακρύνθηκαν άμεσα βοήθησε στο να μην υπάρχουν τραυματισμοί και να μην κινδυνεύσουν ζωές.

Φωτιά τώρα – Υμηττός: Ακούγονταν συνέχεια πολλές εκρήξεις

Κάτοικος της Παιανίας δήλωσε στον ΑΝΤ1 πως με λάστιχα στα χέρια, ο ίδιος κι άλλοι προσπάθησαν να σώσουν σπίτια. «Μπαίναμε μέσα και βγάζαμε κόσμο.

Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων τελευταία στιγμή τους βγάλαμε με τη βοήθεια τεσσάρων αστυνομικών», είπε περιγράφοντας τις στιγμές πανικού που επικράτησαν. Ο ίδιος άνθρωπος μίλησε και για έκρηξη που άκουσε στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά. «Ακούγονταν συνέχεια πολλές εκρήξεις, από ένα σπίτια ακούστηκαν πολλές εκρήξεις, κάτι έσκαγε» τόνισε. Άλλος κάτοικος της περιοχής, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, δεν απέκλεισε πάντως η φωτιά στην Παιανία να ξεκίνησε από σπινθήρα καθώς στο σημείο στην οδό Σερρών υπάρχει στύλος της ΔΕΗ κι από κάτω ξερόχορτα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι πάντως που θεωρούν πως πρόκειται για εμπρησμό. Πολίτης που ο γιος του μένει στην Παιανία είπε στον ΑΝΤ1 πως είναι εμπρησμός «100%, κόβω και τα δύο χέρια μου», σημειώνοντας πως οι εστίες ήταν πολλές και ξέσπασαν ταυτόχρονα.

Φωτιά τώρα – Υμηττός: Κάτοικος στον ΑΝΤ1

Φωτιά – Υμηττός: Στο συντονιστικό ο Χρυσοχοΐδης – Στο μέτωπο ο Χαρδαλιάς

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς έσπευσαν από την πρώτη στιγμή αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να εκκενώσουν προληπτικά κατοικημένες περιοχές και να συνδράμουν στους κατοίκους.

Ο Αρχηγός του ΠΣ Αντιστράτηγος Βασίλειος Ματθαιόπουλος έθεσε σε γενική επιφυλακή το Πυροσβεστικό Σώμα στην Αττική και σε μερική όλη την Ελλάδα.

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται από την πρώτη στιγμή ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης.

Στο ελικόπτερο της πυροσβεστικής από το οποίο γίνεται η επίβλεψη της επιχείρησης επιβιβάστηκαν νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο αρχηγός του σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος, οι οποίοι συντονίζουν τα εναέρια μέσα που κάνουν ρίψεις στο μέτωπο της φωτιάς.

Φωτιά τώρα – Υμηττός: Άνοιξαν οι δρόμοι που είχαν κλείσει από τη φωτιά

Άνοιξε σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, το τμήμα της Αττικής Οδού προς Καισαριανή και η λεωφόρος Κατεχάκη-Αλίμου, όπου είχε διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων λόγω της πυρκαγιάς στον Υμηττό. Πλέον η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, αλλά στις διασταυρώσεις υπάρχουν παντού τροχονόμοι για να κατευθύνουν τους οδηγούς.

Φωτιά – Υμηττός: Μία θλιβερή εικόνα…
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις