Πόρτο Χέλι σύγκρουση: Θρήνος στις Σπέτσες – «Η εικόνα ήταν απελπιστική, δεν θα το ξεχάσω ποτέ»

ΕΛΛΑΔΑ

Πόρτο Χέλι σύγκρουση: Θρήνος στις Σπέτσες – «Η εικόνα ήταν απελπιστική, δεν θα το ξεχάσω ποτέ»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Πόρτο Χέλι σύγκρουση: Συνοδεία δικηγόρου παρουσιάστηκε στο λιμεναρχείο ο 44χρονος Γάλλος χειριστής του φουσκωτού που είχε εξαφανιστεί μετά το δυστύχημα.

10.08.2019 | 16:48

Πόρτο Χέλι σύγκρουση: Δύο άντρες νεκροί, αδέρφια και μια 60χρονη γυναίκα – δίδυμη αδερφή του ενός – χαροπαλεύει. Αυτός είναι ο τραγικός απολογισμός της σύγκρουσης δύο σκαφών που έγινε το βράδυ της Παρασκευής κοντά στο Πόρτο Χέλι. Το φουσκωτό, στο οποίο επέβαιναν έξι ενήλικες και πέντε παιδιά, με καταγωγή από τη Γαλλία, πέρασε πάνω από την ξύλινη βάρκα και την έκοψε στα δύο. Η βάρκα βυθίστηκε και οι δύο άνδρες ηλικίας 70 και 60 ετών ανασύρθηκαν νεκροί, ενώ η γυναίκα 60 ετών σοβαρά τραυματισμένη. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι τα τρία άτομα που επέβαιναν στο βαρκάκι ήταν αδέρφια και μάλιστα ο ένας νεκρός με την 60χρονη γυναίκα που «χαροπαλεύει» είναι δίδυμοι. Τα τρία αδέλφια διαμένουν στην Παλλήνη Αττικής.

Η γυναίκα διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου και από εκεί στο νοσοκομείο Γενικό Κρατικό Νικαίας. Το πρωί του Σαββάτου το Λιμενικό σε συνέχεια της ενημέρωσής του για το θανατηφόρο θαλάσσιο δυστύχημα έκανε γνωστό ότι στο πλαίσιο της προανάκρισης αναφορικά με το ναυτικό ατύχημα και σύμφωνα με μαρτυρίες των αλλοδαπών επιβαινόντων του φουσκωτού σκάφους, o ένας επιβαίνων (αλλοδαπός άνδρας) φερόμενος ως χειριστής του σκάφους, μετά την προσέγγιση του σκάφους στην ακτή, διέφυγε και έκτοτε αναζητούνταν.

Λίγο πριν τις 10 το πρωί, όμως, ο άντρας παρουσιάστηκε στο λιμεναρχείο με δικηγόρο. Όπως έγινε γνωστό ο 44χρονος Γάλλος που φέρεται να οδηγούσε το φουσκωτό είχε μέσα στη νύχτα τηλεφωνική συνομιλία με μία από τις γυναίκες που επέβαιναν στο φουσκωτό και από εκείνη την ώρα το κινητό του παρακολουθούνταν και ήταν θέμα χρόνου ο εντοπισμός του.

Πόρτο Χέλι: Τους βοήθησα, λέει ο κτηματομεσίτης

Πόρτο Χέλι: Οι τουρίστες διέμεναν σε βίλα

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρίστες που επέβαιναν στο φουσκωτό ήταν έντεκα και μέχρι αυτή την ώρα κρατούνται οι δέκα στο Λιμεναρχείο. Ο ενδέκατος που βρισκόταν στο μαύρο φουσκωτό, φερόμενος ως χειριστής του σκάφους κατάφερε να διαφύγει αμέσως μετά τον κατάπλου του σκάφους σε λιμανάκι στο Πόρτο Χέλι. Στη συνέχεια παραδόθηκε, υποστήριξε πως έφυγε γιατί τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να βοηθήσει και αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Πόρτο Χέλι: Τι λέει ο δικηγόρος του χειριστή

Μιλώντας στο in.gr, ο συνήγορος του Γάλλου χειριστή δήλωσε πως ο εντολέας του είναι συντετριμμένος από το δυστύχημα και βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση σοκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πελάτης θα συμπράξει σε όλες τις αναγκαίες έρευνες και έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση των Αρχών. Ερωτώμενος αν ο Γάλλος χειριστής προσπάθησε να διαφύγει της σύλληψης μετά το τραγικό δυστύχημα, ο δικηγόρος του σημειώνει πως πανικοβλήθηκε και γι’ αυτό εξαφανίστηκε. Μάλιστα, όπως αναφέρει, κατέβαλε προσπάθειες προκειμένου να διασώσει κάποιους από τους επιβαίνοντες της βάρκας.

Πόρτο Χέλι: Ένα μπουκάλι κρασί και ούζο είχαν καταναλώσει οι Γάλλοι στις Σπέτσες

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, οι αλλοδαποί τουρίστες διέμεναν σε βίλα στο Πόρτο Χέλι και το βράδυ της Παρασκευής είχαν βγει για φαγητό στις Σπέτσες. Στην σπετσιώτικη ταβέρνα, σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, οι έξι ενήλικες είχαν καταναλώσει τουλάχιστον δύο μπουκάλια κρασί. Νεότερες πληροφορίες από το Λιμενικό ανέφεραν ότι οι Γάλλοι που επέβαιναν στο 12μετρο ταχύπλοο είχαν πιει ένα μπουκάλι κρασί και ένα καραφάκι ούζο.

Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι χειρίστρια του φουσκωτού ήταν μία γυναίκα αλλά η ίδια το αρνήθηκε. Έπειτα από αλκοτέστ η γυναίκα βρέθηκε λίγο πιο πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.

Πόρτο Χέλι: Αυτόπτης μάρτυρας στον ΑΝΤ1

Πόρτο Χέλι: Υπήρχε φως στο μικρό σκάφος που επέβαιναν τα τρία αδέλφια, λέει ο Πλακιωτάκης

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης ρωτήθηκε -κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ- αν η μικρή βάρκα στην οποία επέβαιναν τα τρία αδέλφια είχε φως. «Οι πληροφορίες που έχω αυτή την ώρα είναι ότι υπήρχε έστω και ελάχιστο φως στο μικρό σκάφος» είπε ο κ. Πλακιωτάκης αναφερόμενος στις συνθήκες που επικρατούσαν την ώρα που το 12μετρο ταχύπλοο βύθισε τη βάρκα.

Το κλιμάκιο των ειδικά εκπαιδευμένων «βατράχων» βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο Πόρτο Χέλι για να συνδράμει αποτελεσματικά στην επιχείρηση διάσωσης. Οι εκπαιδευμένοι βατραχάνθρωποι της, Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού, (Μ.ΥΑ) ήταν οι πρώτοι που έφθασαν στο σημείο και αμέσως βούτηξαν «χτενίζοντας» τη θαλάσσια περιοχή, ενώ νωρίς το πρωί του Σαββάτου εντόπισαν το βαρκάκι σε βάθος 38 μέτρων. Στο σημείο μετέβησαν τέσσερα πλωτά του Λιμενικού, δύο θαλάσσια ταξί ενώ κινητοποίηση υπήρξε και από τις τοπικές αρχές.

Πόρτο Χέλι: Σοβαρή η κατάσταση της 60χρονης

Την ίδια, σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται η 60χρονη γυναίκα που μαζί με τα δύο αδέλφια της επέβαινε σε βάρκα στο Πόρτο Χέλι όταν τους εμβόλισε το ταχύπλοο.

Η γυναίκα μεταφέρθηκε αρχικώς στο κέντρο υγείας Κρανιδίου αλλά στη συνέχεια κρίθηκε σκόπιμο να μεταφερθεί στο Γενικό Κρατικό Νικαίας.

Η γυναίκα είναι διασωληνωμένη, έχει κατάγματα στην αριστερή της πλευρά και ο θώρακάς της είναι γεμάτος με αίμα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η κατάστασή της κρίνεται σοβαρή αλλά σταθερή.

Πόρτο Χέλι: Μαρτυρία από την τραγωδία – «Η εικόνα που αντίκρισα ήταν απελπιστική»

«Ήμουνα ο πρώτος που έφθασα στην περιοχή της ναυτικής τραγωδίας. Η εικόνα που αντίκρισα ήταν απελπιστική, δεν πρόκειται να την ξεχάσω ποτέ», είπε σε αποκλειστική του συνέντευξη στο newsbeast.gr ο δύτης Σ.Π. από την περιοχή της Ερμιονίδας, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που έσπευσε πιο γρήγορα απ’ όλους στον μικρό κόλπο της περιοχής Θυνί, στο σημείο που συγκρούστηκαν το φουσκωτό μήκους περίπου 10 μέτρων με δέκα Γάλλους επιβαίνοντες, με ένα ξύλινο σκάφος 5 μέτρων στο οποίο βρισκόντουσαν 3 Έλληνες – δύο άνδρες που έχασαν τη ζωή τους και μια γυναίκα που χαροπαλεύει διασωληνωμένη στο γενικό νοσοκομείο Τριπόλεως.

Όλα όσα δήλωσε στο newsbeast.gr:

– Πώς μάθατε για το ναυτικό δυστύχημα;

– Με ειδοποίησε το λιμεναρχείο Ερμιόνης που είχε μάθει για το συμβάν. Με γνωρίζουνε και ξέροντας ότι το πιθανότερο είναι να είμαι εκεί κοντά, με ρώτησαν εάν μπορώ να πάω και εγώ προσφέρθηκα κατευθείαν.

– Ποια ήταν η εικόνα που αντικρίσατε;

– Απόλυτης καταστροφής. Απελπιστική, δεν πρόκειται να την ξεχάσω ποτέ. Αρχικά εντόπισα τους δύο νεκρούς Έλληνες που βγάλαμε στη στεριά με τη βοήθεια του Λιμενικού που στο μεσοδιάστημα είχε σπεύσει από στεριά και θάλασσα. Ο εφοπλιστής Γουλανδρής που έχει βίλα εκεί κοντά μας, μας έδωσε κατευθείαν πρόσβαση στην προβλήτα που διατηρεί εκεί, προκειμένου να φθάσουν εκεί τα ασθενοφόρα και τα σωστικά συνεργεία ώστε να πάρουν νεκρούς και τραυματίες.

– Οι δύο άνδρες είχαν πεθάνει ακαριαία;

– Ναι, τους έκοψε στα δύο η προπέλα. Ήταν ηλικίας περίπου 65 ετών ο ένας και 75 ο άλλος. Είχαν ακρωτηριαστεί σε διάφορα σημεία, χέρια, πόδια, κεφάλι, και τους μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου. Η γυναίκα που επέβαινε ήταν πολύ βαριά τραυματισμένη και γεμάτη εκδορές. Την διασωληνώσανε κατά τη διάρκεια της μεταφοράς με το ασθενοφόρο από την Κοιλάδα που έγινε το δυστύχημα προς το νοσοκομείο Τριπόλεως.

– Οι Γάλλοι επιβαίνοντες στο μεγάλο φουσκωτό σκάφος που διεμβόλισαν το μικρότερο ξύλινο σκαρί τι είπαν;

– Στην προανάκριση των ανδρών του Λιμενικού Σώματος, που έγινε μόλις βγήκαν στην προβλήτα, δεν θυμόντουσαν ποιος οδηγούσε το ταχύπλοο. Αν μη τι άλλο αυτό προκαλεί υποψίες. Είχαν συγκρουστεί ελάχιστα λεπτά νωρίτερα και τόσα άτομα δεν ήξεραν ποιος ήταν στο τιμόνι; Σίγουρα κάποια απροσεξία έχει γίνει.

– Ήταν όντως σοκαρισμένοι;

– Δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά, γιατί εγώ τους είδα πολύ ψύχραιμους.

– Τους έγινε αλκοτέστ;

– Ναι, αλλά βγήκε αρνητικό.

– Σε ποιο σημείο του πλεούμενου τους χτύπησαν;

– Η πλώρη τους, βρήκε ακριβώς στη μέση το μικρότερο σκάφος και το έκοψε στα δύο. Βυθίστηκε αμέσως.

– Πόσο μακριά ήταν από την ακτή;

– Γύρω στα 350 μέτρα.

– Όταν έγινε το κακό είχε σκοτεινιάσει; Μήπως δεν έβλεπαν;

– Όχι, έβλεπαν κανονικά. Είχε αρχίσει να σουρουπώνει, αλλά ξεκάθαρα είχε ακόμη φως. Σίγουρα θα μπορούσαν να δουν που πήγαιναν.

– Στο σημείο έσπευσαν κι άλλα σκάφη εκτός από του Λιμενικού;

– Καταρχάς ήρθαν σκάφη από όλα τα λιμεναρχεία της περιοχής. Επίσης μαζεύτηκαν θαλάσσια ταξί από τις Σπέτσες και την Ύδρα προκειμένου να βοηθήσουν στις έρευνες, βάρκες ψαράδων, ιδιωτικά σκάφη ασφαλείας από τις γύρω πολυτελείς βίλες που είναι απέναντι, αλλά και μονάδα των Υποβρυχίων Καταστροφών.

Exit mobile version