Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Γροιλανδία – καιρός: Παγκόσμιο πρόβλημα
PLUS

Γροιλανδία – καιρός: Παγκόσμιο πρόβλημα

Γροιλανδία – καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες και στον παγωμένο βορρά.

Γροιλανδία – καιρός: To ακραίο κύμα καύσωνα που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη έφτασε πλέον και στη Γροιλανδία. Η τελευταία φιλοξενεί τη δεύτερη μεγαλύτερη επιφάνεια παγετώνων παγκοσμίως. Οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να επιταχύνουν την τήξη των πάγων. Κι αυτό με τη σειρά του θα έχει αντίκτυπο σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, αφού αυξάνεται το επίπεδο της θάλασσας. Η συνήθης διαδικασία είναι ότι οι πάγοι της Γροιλανδίας συνήθως λιώνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ωστόσο φέτος ξεκίνησαν να λιώνουν πολύ νωρίτερα, από τον Μάιο.

Οι πάγοι φτάνουν τις 3.000 μέτρα σε ύψους πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι  μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η επιφάνειά τους θα είναι ιδιαίτερα ζεστή αυτή την εβδομάδα, μόλις λίγους βαθμούς υπό το μηδέν. «Είναι πολύ ζεστή θερμοκρασία για αυτό το υψόμετρο», δήλωσε η ειδικός σε θέματα κλίματος του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Δανίας Ruth Mottram. Το 2019 θα μπορούσε να πλησιάσει το ρεκόρ του 2012, είπε από την πλευρά του ο καθηγητής και ειδικός σε θέματα πάγου στο Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας και της Γροιλανδίας Jason Box. Εκείνο τον χρόνο, οι πάγοι της Γροιλανδίας μειώθηκαν 450 εκατομμύρια τόνους. Αυτό ισοδυναμεί με περισσότερους από 14.000 τόνους χαμένου πάγου ανά δευτερόλεπτο.

 

Γροιλανδία – καιρός: Ανησυχητική κατάσταση

Αυτό που συμβαίνει στην Γροιλανδία θα γίνεται αισθητό σε όλο τον κόσμο. Το λιώσιμο φέτος θα πλημμυρίσει τον Βόρειο Ατλαντικό με φρέσκο νερό. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τον καιρό στην βορειοδυτική Ευρώπη. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ισχυρότερες καταιγίδες ή πλημμύρες. Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος προτού μετρηθεί επακριβώς ο όγκος του πάγου που θα λιώσει το 2019. Ωστόσο σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, θα είναι ανάλογο με αυτόν που χάθηκε το 2012.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις