Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Γιώργος Γεραπετρίτης υπουργός Επικρατείας: Έτσι λειτουργεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Γεραπετρίτης υπουργός Επικρατείας: Έτσι λειτουργεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Γιώργος Γεραπετρίτης υπουργός Επικρατείας: Ο Γιώργος Γεραπετρίτης μιλάει για το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα και τις αλλαγές που θα φέρει.

Γιώργος Γεραπετρίτης υπουργός Επικρατείας: Για το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος μίλησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, εξηγώντας πώς θα απλοποιηθεί η διακυβέρνηση και θα μειωθεί η γραφειοκρατία. «Το κράτος που προγραμματίζεται και το κράτος που παρακολουθεί», έτσι χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Επικρατείας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΑΝΤ1 πρόκειται για μία νέα μορφή διακυβέρνησης, αυτής που περιλαμβάνει από τη μία «τον προγραμματισμό της κυβερνητικής πολιτικής» και αφετέρου την παρακολούθησή τους. Μετά τη μεταπολίτευση, «οι πολιτικές παράγονταν από πάνω προς τα κάτω», σημείωσε ο υπουργός, συμπληρώνοντας πως «το παραγόμενο αποτέλεσμα δεν μπορούσε να υλοποιηθεί».

«Αυτό που προσπαθούμε είναι το υπουργικό συμβούλιο να είναι ο παραγωγικός φορέας και μέσα από αυτό να εξειδικεύονται οι πολιτικές και να υλοποιούνται», δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Θέτοντας πρακτικά το ζήτημα, είπε πως «το υπουργικό συλλογικά θα διαμορφώνει τους στόχους της πολιτικής», κι έφερε ως παράδειγμα στόχου τη μείωση των ελλειμμάτων. Στη συνέχεια, «θα συγκεκριμενοποιούνται οι δράσεις και θα διανέμονται στα υπουργεία. Τώρα, μπορεί για μία δράση να υπάρχουν συναρμοδιότητες σε επτά υπουργεία», σημείωσε φέρνοντας ως παράδειγμα την τραγωδία στο Μάτι και παρατηρώντας πως όταν υπάρχουν πολλά υπουργεία, «υπάρχει και έλλειψη ευθύνης και δικαιοδοσίας».

Γιώργος Γεραπετρίτης υπουργός Επικρατείας:  Θετικό παράδειγμα η επένδυση στο Ελληνικό

Ως ένα θετικό παράδειγμα έθεσε αυτό της επένδυσης στο Ελληνικό, όπου εμπλέκονται οκτώ υπουργεία με επιμέρους δράσεις. Βάζοντας το κάτω από νέες συνθήκες, είπε πως «αυτά τα οκτώ υπουργεία «κάνουν το πλάνο, εντάσσονται στο ψηφιακό σύστημα, «Μαζί» και είναι υπό την παρακολούθηση από την προεδρία της κυβέρνησης. Μέσω της παρακολούθησης, θα δίνεται η δυνατότητα στον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό να βλέπει πού βρισκόμαστε, πού υστερούμε και κυρίως να προλαμβάνουμε τυχόν καταστροφικές συνέπειες».

«Αυξάνεται η υπουργική ευθύνη», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, εκτιμώντας ότι, «το ‘ηλεκτρονικό μπλοκάκι’ βοηθά και τον υπουργό, αφού έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τα έργα και μπορεί κι ο ίδιος να παρεμβαίνει στα έργα που έχει στην ευθύνη του». «Θα μπορεί να διαμορφώνει την δική του ατζέντα», συμπλήρωσε σχετικά.

Γιώργος Γεραπετρίτης υπουργός Επικρατείας: Τέλος στη γραφειοκρατία

«Η μεγάλη καινοτομία είναι ότι αποδίδεται μεγάλη εμπιστοσύνη στην κεντρική διοίκηση, στους δημοσίους υπαλλήλους», τόνισε αναφερόμενος στις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο και εξήγησε ότι, «θα δίνονται μεγαλύτερα κίνητρα και μεγαλύτερη ευθύνη για τους δημόσιους υπάλληλους». Μία άλλη αλλαγή είπε ο υπουργός είναι ότι, δίνεται η δυνατότητα να απλοποιηθούν οι διαδικασίες που μέχρι τώρα βρίσκονταν αμιγώς στον Πρωθυπουργό. «Το υπουργικό συγκαλείτο οπότε ήθελε ο Πρωθυπουργός, αυτό δημιούργησε ισχυρό πόλο εξουσίας», σημείωσε σχετικά, για να εξηγήσει πως «με τις πολιτικές που δημιουργούμε τώρα, αυτό αλλάζει».

Τέλος, ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην απλοποίηση της γραφειοκρατίας που φέρνει το νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για «μεγάλη απλοποίηση για τη μείωση των υπογραφών μίας απόφασης». Πλέον για τη πλειονότητα των αποφάσεων υπεύθυνος θα είναι ο γενικός διευθυντής. Αυτός θα εκδίδει όλες τις διοικητικές αποφάσεις», είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι τώρα για να δοθεί άδεια για ένα περίπτερο πρέπει να συγκεντρωθεί σειρά υπογραφών που ξεκινά από τα χαμηλά της ιεραρχίας ενός υπουργείου και φτάνει μέχρι την πολιτική του ηγεσία. Έτσι «αφαιρείται δυνατότητα διαφθοράς και συστέλλεται η γραφειοκρατία», κατέληξε.

Γιώργος Γεραπετρίτης υπουργός Επικρατείας: Ο υπουργός Επικρατείας μιλάει για τις προθέσεις της κυβέρνησης

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις