Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Χρηματιστήριο Αθηνών άνοδος: Στις 890,43 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών άνοδος: Στις 890,43 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών

Χρηματιστήριο Αθηνών άνοδος: Με ΔΕΗ και Πειραιώς στην εμπροσθοφυλακή το χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να απορροφήσει τις πιέσεις που δέχεται από επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές και να κρατήσει τα επίπεδα των 890 μονάδων στη λήξη του Ιουλίου.

Χρηματιστήριο Αθηνών άνοδος: Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, της τελευταίας συνεδρίασης του Ιουλίου, στη διάρκεια του οποίου η αγορά έχει ενισχυθεί κατά 2,45%, συμπληρώνοντας επτά συνεχόμενους θετικούς μήνες. O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 11:05, διαμορφώνεται στις 890,43 μονάδες σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,07%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 5,29 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,29%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σημαντικά σε ποσοστό 2,36%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ (+1,89%), της Σαράντης (+1,86%), της Lamda Development (+1,60% και της Πειραιώς (+1,59%).  Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC (-1,42%), της Jumbo (-1,06%), του ΟΠΑΠ (-0,59%) και των ΕΛΠΕ (-0,53%).

Χρηματιστήριο Αθηνών άνοδος: Οι επιμέρους δείκτες τιμών

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (+6,31%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+3,15%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τροφίμων (-1,29%) και των Προσωπικών Προϊόντων (-0,71%).

Ανοδικά κινούνται 39 μετοχές, 21 πτωτικά και 13 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές Αττικές Εκδόσεις +21,95% και Αλουμύλ +7,03%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές Καρέλιας -5,19% και Mermeren -4,50%.

Η αγορά απέδειξε τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις ότι θέλει να κρατήσει τα επίπεδα των 890 μονάδων, αν και έχει απειληθεί γι’ αυτό. Στο φίνις όμως της ημέρας οι long έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους, διασφαλίζοντας την παραμονή στα επίπεδα των 890 μονάδων, παρά το γεγονός ότι αρκετοί τίτλοι έχουν δώσει διορθώσεις.

Σε αυτό αποδίδουν αρκετοί αναλυτές και τη νευρικότητα που επικρατεί στην αγορά μετεκλογικά, αν και το τελικό μηνιαίο πρόσημό της είναι θετικό και ο Γενικός Δείκτης προσθέτει σχεδόν 20 μονάδες. Το άτυπο rotation στο ενδιαφέρον των βασικών τίτλων της αγοράς, αλλά και οι επιλεκτικές τοποθετήσεις έδωσαν, μάλιστα, την εικόνα για τις άμυνες που έχουν υψώσει οι long σε μια αγορά που ήδη εμφανίζει σημάδια κόπωσης.

Χρηματιστήριο Αθηνών άνοδος: Πιέσεις από τα blue chips στο Χρηματιστήριο

Τεχνικά τώρα, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, ο Γενικός Δείκτης χωρίς να βλέπει ξένες αγορές συνεχίζει να φλερτάρει με το επίπεδο των 900 μονάδων. Οι 878 μονάδες είναι κοντινή στήριξη που μόνο διάσπαση μπορεί να δοκιμάσει τις 854 μονάδες. Η ζώνη των 900 μονάδων είναι στην παρούσα φάση το επίπεδο εκείνο που ανθίσταται από τους πωλητές με έναν τραπεζικό κλάδο που προσπαθεί να κάνει την υπέρβαση.

Χρηματιστήριο Αθηνών άνοδος: Πιέσεις στον Γενικό δείκτη τιμών

Πάντως το επίπεδο των 900 μονάδων, το οποίο στις αρχές του μήνα φαινόταν ιδιαίτερα απαιτητικό, θεωρείται από αρκετούς εγχώριους αναλυτές ως ένας στόχος εφικτός, ιδιαίτερα ενόψει της πιθανής αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch στις 2 Αυγούστου. Η σταθεροποίηση των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων στην περιοχή του 2% επιβεβαιώνει ότι το κλίμα παραμένει θετικό, ακόμη και αν η αγορά κάνει τις απαραίτητες “στάσεις” της.

Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo και η Coca Cola ασκούν πιέσεις στον Γενικό Δείκτη, καθώς σημειώνουν απώλειες 1,45% και 1,36% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Εθνική, Alpha Bank, Φουρλής, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Titan, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή και Ελλάκτωρ.

Στον αντίποδα, η ΔΕΗ ανακάμπτει σήμερα με κέρδη 2,49%, με τον Σαράντη, τη Cenergy, τον ΟΤΕ και τον ΟΛΠ να ακολουθούν με άνοδο άνω του 1%. Μικρά κέρδη για τις Λάμδα και Πειραιώς, ενώ Βιοχαλκο και Μυτιληναίος είναι χωρίς μεταβολή

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις