Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κορκονέας – αποφυλάκιση: Βγήκε από τη φυλακή, ο άνθρωπος που σκότωσε τον Αλέξη Γρηγορόπουλο
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣ

Κορκονέας – αποφυλάκιση: Βγήκε από τη φυλακή, ο άνθρωπος που σκότωσε τον Αλέξη Γρηγορόπουλο

Κορκονέας - αποφυλάκιση: Ο πρώην ειδικός φρουρός, που κρίθηκε ένοχος για «ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο» καταδικάσθηκε σε δεύτερο βαθμό σε κάθειρξη 13 ετών.

Κορκονέας: Αποφυλακίστηκε το απόγευμα της Τρίτης ο δολοφόνος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδας Κορκονέας. Στην είσοδο των Φυλακών Δομοκού τον περίμεναν οι γονείς του, οι οποίοι διανυκτέρευσαν στην Λαμία, όπου βρέθηκαν την Δευτέρα για να ακούσουν την απόφαση του Εφετείου. Στη συνέχεια, ο Κορκονέας επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο και έφυγε, προκειμένου να συναντήσει τα τρία του παιδιά και την σύζυγο του.

Μόλις χθες, ο συνήγορος του Κορκονέα Βαγγέλης Ανδρούλας κατέθεσε αίτημα για την αναγνώριση του πρότερου έντιμου βίου, προκειμένου να ζητήσει την ελάχιστη προβλεπόμενη ποινή, που είναι 10 χρόνια. Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας έκρινε ένοχο τον Επαμεινώνδα Κορκονέα για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ωστόσο η ποινή που του απαγγέλθηκε ήταν ποινή κάθειρξης 13 ετών. ΟΚορκονέας βρισκόταν ήδη 11 χρόνια μέσα στη φυλακή, ενώ είχε κάνει και μεροκάματα και, ως εκ τούτου, είχε το δικαίωμα να αποφυλακιστεί.

Κορκονέας: Έκτακτα μέτρα από την ΕΛ.ΑΣ.

Παράλληλα, συναγερμός έχει σημάνει στην Αστυνομία, αφού υπάρχουν φόβοι για «αντιδράσεις» και επεισόδια, μετά την απόφαση του Εφετείου για την αποφυλάκιση Κορκονέα. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει πάρει ήδη έκτακτα μέτρα ασφαλείας για τα κτίρια που μπορεί να θεωρηθούν στόχοι, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα πρόσωπα που θεωρούνται στόχοι.

Κορκονέας: Πώς φτάσαμε στο σπάσιμο των ισοβίων

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας επέβαλε κάθειρξη 13 ετών στον Κορκονέα, ενώ αθώωσε τον δεύτερο κατηγορούμενο Βασίλη Σαραλιώτη. Πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί ο Ε.Κορκονέας από το Μικτό Ορκωτό της Άμφισσας σε ισόβια κάθειρξη και ο Β.Σαραλιώτης σε 10ετή φυλάκιση.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, τού αποδόθηκε η κατηγορία της «δολοφονίας από πρόθεση με άμεσο δόλο» επιβεβαιώνοντας τον πρωτόδικο χαρακτηρισμό. Από την πληθώρα των ελαφρυντικών που ζήτησε ο συνήγορος υπεράσπισης του Κορκονέα, Βαγγέλης Ανδρούλας -που διορίστηκε αυτεπάγγελτα από το Εφετείο το ΜΟΕ της Λαμίας-, έκανε δεκτό το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου που προβλέπεται στο νέο Ποινικό Κώδικα με συνέπεια οι ποινές πλέον να διαμορφώνονται με βάση το νέο νόμο από 15 έως και 10 χρόνια.

Κορκονέας: Πολιτική θύελλα για την αποφυλάκισή του

Κορκονέας: Στον νέο ποινικό κώδικα οι αιτίες της αποφυλάκισης Κορκονέα, λέει ο Πέτσας

«Οι αιτίες που οδηγούν στην αποφυλάκιση Κορκονέα είναι δύο και αφορούν στο νέο ποινικό κώδικα που ψήφισε μόνος του και εσπευσμένα ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εθνικές εκλογές», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στο briefing, λίγη ώρα προτού βρεθεί εκτός φυλακής ο Επαμεινώνδας Κορκονέας.

«Η πρώτη είναι η αλλαγή των προϋποθέσεων για την αναγνώριση της ελαφρυντικής περιστάσεως του προτέρου εντίμου βίου, που ανοίγει το δρόμο για να την αξιοποιήσουν ακόμη και δράστες ειδεχθών εγκλημάτων. Η δεύτερη είναι η αλλαγή του ανώτατου ορίου της ποινής που θα μπορούσε να επιβληθεί μετά την αναγνώριση της ελαφρυντικής περιστάσεως, το οποίο περιορίζεται πλέον από τα 20 στα 15 έτη», συνέχισε ο κ. Πέτσας.

«Είναι αλήθεια ότι ο νέος ποινικός κώδικας και ο νέος κώδικας ποινικής δικονομίας είναι συνολικά προς την ορθή κατεύθυνση. Υπάρχουν όμως αστοχίες σε ορισμένες διατάξεις του που ήδη εξετάζονται από την κυβέρνηση της ΝΔ προκειμένου να τροποποιηθούν. Έτσι ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά που βρίσκονται σε προφανή αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κορκονέας: «Εξοργιστική η απόφαση, λέει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος

«Και επειδή και οι κρίνοντες κρίνονται είναι αδιανόητη η μετατροπή της ισόβιας ποινής σε 13 χρόνια που οδήγησε στην άμεση αποφυλάκιση στα 11 χρόνια» σημείωσε ο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στα κοινωνικά μέσα.

Πρόσθεσε, δε, ότι «Η απόφαση αποτελεί γροθιά στο στομάχι για την ελληνική κοινωνία». Advertisement: 0:23   «Όσον αφορά στις δικαιολογίες της ΝΔ περί ευθύνης του νέου ποινικού κώδικα πρόκειται για αστειότητες και για προσπάθεια αποφυγής της γενικής κατακραυγής, προσπάθεια που θα πέσει όμως στο κενό. Γιατί το ελαφρυντικό βάσει του οποίου αποφυλακίσθηκε υπήρχε και στον προϋπάρχοντα ποινικό κώδικα με προβλεπόμενες και πάλι ποινές από 10 έως 20 έτη, απλώς δεν αναγνωριζόταν στις περισσότερες περιπτώσεις στα δικαστήρια».

«Εξάλλου ο Κορκονέας ως αστυνομικός πώς δεν θα μπορούσε να έχει πρότερο έντιμο και σύννομο βίο, αντίθετα με τον Αλέξανδρο που ο δολοφόνος Κορκονέας φρόντισε να του διακόψει τον βίο στα 15 χρόνια! Θλίψη…», κατέληξε ο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Κορκονέας: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σημείο της δολοφονίας

Η απόφαση του Εφετείου Λαμίας έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων. Στον απόηχό της έχει προγραμματιστεί για αύριο συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Διαβάστε το κάλεσμα της «Πρωτοβουλίας ενάντια στη λήθη»:

Το αίμα δεν είναι νερό – Η μνήμη δεν είναι σκουπίδι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απόφαση «χάδι» στον Κορκονέα

Η απόφαση του Μεικτού Εφετείο Λαμίας για τον Κορκονέα αποτελεί πρόκληση. Η αναγνώριση του ελαφρυντικού του «πρότερου σύννομου βίου» που οδήγησε στην καταδίκη-«χάδι» σε δεκατρία χρόνια του δολοφόνου αστυνομικού όπως επίσης και η αθώωση του συνεργού του Σαραλιώτη, δεν προσβάλλουν μόνο τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Στέλνουν το μήνυμα στους εκκολαπτόμενους Κορκονέες ότι μπορούν να δολοφονούν με τα υπηρεσιακά όπλα και να πέφτουν στα μαλακά.

Η απόφαση του δικαστηρίου δείχνει ότι η αστική δικαιοσύνη περιθάλπει με ποινική ασυλία τα εγκλήματα των ενστόλων, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο αποχαλινωμένης κρατική αυθαιρεσίας. Για εμάς όμως το αίμα δεν είναι νερό, η μνήμη δεν είναι σκουπίδι.

Έντεκα χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξη τίποτα δεν έχει ξεχαστεί, κανένας δεν έχει συγχωρεθεί.

Έντεκα χρόνια μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη γνωρίζουμε καλά ότι το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους.

Την Τετάρτη 31 Ιουλίου στις 8:00 μ.μ. συγκεντρωνόμαστε στον τόπο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου (Τζαβέλλα και Μεσολογγίου). Για τη μνήμη, τη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια!

Κορκονέας: Η αντίδραση της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Κορκονέας: Τι φοβάται η ΕΛ.ΑΣ. μετά την αποφυλάκιση Κορκονέα

Ήδη, η ΕΛ.ΑΣ. έχει εκδώσει διαταγές προς το αστυνομικό προσωπικό, οι οποίες εφιστούν προσοχή και εγρήγορση, για την αποτροπή ενδεχόμενων καταδρομικών, ακόμη και τρομοκρατικών επιθέσεων, στα αστυνομικά τμήματα, μετά την αποφυλάκιση του Κορκονέα. Επιπλέον, έχουν δοθεί διαταγές για περιπολίες και στατικές αστυνομικές δυνάμεις φύλαξης στόχων. Οι αστυνομικοί που βρίσκονται στις συνοδείες ασφαλείας αλλά και τη φρούρηση οικιών δικαστικών λειτουργών έχουν λάβει παρόμοιες προφορικές εντολές, για την αύξηση της παρατηρητικότητας και των μέτρων αυτοπροστασίας. Μάλιστα, οι διαταγές υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνουν και τον αυστηρό έλεγχο της αλληλογραφίας, χαρακτηρισμένων στόχων, για τον εντοπισμό εκρηκτικών-εμπρηστικών φακέλων, που έχουν σταλεί στο παρελθόν, ακόμη και στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Κορκονέας: Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις