Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μπόρις Τζόνσον – Τούρκος: Μια ιστορική αλήθεια
ΚΟΣΜΟΣ

Μπόρις Τζόνσον – Τούρκος: Μια ιστορική αλήθεια

Μπόρις Τζόνσον – Τούρκος: Οι τουρκικές ρίζες του Βρετανού πρωθυπουργού.

Μπόρις Τζόνσον – Τούρκος: Ο αμφιλεγόμενος Μπόρις Τζόνσον αναδείχθηκε νέος ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος και πρωθυπουργός της Βρετανίας. Ο διάδοχος της Τερέζα Μέι έχει υποσχεθεί να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της Ε.Ε. με ή χωρίς συμφωνία έως τον Οκτώβριο. Η… βασιλεία του αναμένεται επεισοδιακή λόγω της κατάστασης, αλλά και του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα του. Η πορεία του Μπόρις Τζόνσον προς την πρωθυπουργία είναι λίγο πολύ γνωστή. Αυτή που δεν είναι γνωστή, ωστόσο, είναι η τουρκική του καταγωγή από την πλευρά του πατέρα του. Ο προπάππους, λοιπόν, του Μπόρις δεν ονομαζόταν Τζόνσον, αλλά Αλή Κεμάλ. Ήταν Τούρκος δημοσιογράφος και ποιητής. Διετέλεσε μάλιστα για τρεις μήνες το 1919 και υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας της οποίας τότε ηγείτο ο Νταμάτ Φερίτ Πασά.

Στην Τουρκία η συγκεκριμένη κυβέρνηση και συνακόλουθα ο προπάππους του Μπόρις θεωρούνται προδότες. Αυτό γιατί κράτησαν φιλοβρετανική στάση και εναντιώθηκαν στους κεμαλικούς, που επικράτησαν αργότερα. Ο Αλή Κεμάλ παντρεύθηκε την αγγλοσουηδή Γουίνφρεντ Μπραν, που είχε μητέρα την Μάρκαρετ Τζόνσον. Στα τέλη του 1909 η Γουίνφρεντ γέννησε στην Αγγλία το Οσμάν Γουίνφρεντ Κεμάλ, τον παππού του Μπόρις.

Μπόρις Τζόνσον – Τούρκος: Το τραγικό τέλος του προπάππου του

Ο Αλή το 1912 επέστρεψε στην Τουρκία, όπου ξαναπαντρεύτηκε και απέκτησε ακόμη ένα παιδί. Όμως εκεί τον περίμενε ένα τραγικό τέλος καθώς εναντιώθηκε στους νεότουρκους του Κεμάλ Ατατούρκ. Επίσης, είχε εναντιωθεί και στις σφαγές κατά των Αρμενίων. Ήταν ένας από τους εμπνευστές της Ingiliz Muhipler Cemiyeti (Αγγλόφιλη Κοινότητα), η οποία ήταν υπέρ της αγγλικής επιρροής στην Τουρκία. Στις 4 Νοεμβρίου του 1922 ο Αλή Κεμάλ απήχθη ενώ ήταν σε ένα κουρείο στην Κωνσταντινούπολη. Ενώ τον μετέφεραν για να δικασθεί στις 6 Ιουνίου ένα οργισμένο πλήθος τον λίντσαρε και τον κρέμασαν σε ένα δέντρο.

Ο παππούς και ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον

Εν τω μεταξύ ο γιος του ο Οσμάν μεγάλωνε με τη θεία του στην Αγγλία. Η τελευταία του άλλαξε το όνομα σε Γουίλφρεντ «Τζόνι» Τζόνσον, αποποιούμενη την τουρκική καταγωγή του. Ο Οσμάν, που έγινε Γουίλφρεντ Τζόνσον, παντρεύτηκε την Ιρένε Τζόνσον. Αυτή ήταν νόθα κόρη του πρίγκηπα Παύλου της Βυρτμβέργης και έκαναν τον Στάνλεϊ πατέρα του Μπόρις. Ο Στάνλεϊ, υπήρξε ευρωβουλευτής των Συντηρητικών και υψηλόβαθμο στέλεχος της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής και της Παγκόσμιας Tράπεζας

Οι σπουδές και η επαγγελματική εξέλιξη

Ο Μπόρις Τζόνσον φοίτησε στα καλύτερα πανεπιστήμια. Δηλαδή στο Ίτον και στο Balliol College της Οξφόρδης όπου έκανε κλασικές σπουδές. Από εκεί, την ίδια περίοδο, πέρασαν διάφορες προσωπικότητες που αργότερα διετέλεσαν στελέχη του συντηρητικού κόμματος όπως ο Ντέιβιντ Κάμερον. Ως φοιτητής διετέλεσε μέλος της αδελφότητας των Old Etonians, της πιο παλιάς αδελφότητας του πανεπιστημίου. Το 1986 εκλέχθηκε πρόεδρος της Ένωσης της Οξφόρδης (Oxford Union).

Μετά το πανεπιστήμιο ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος στο The Times. Στη συνέχεια έγινε ανταποκριτής στις Βρυξέλλες για την εφημερίδα Daily Telegraph. Στα άρθρα του αρχίζει να εκφράζει έντονα τον ευρωσκεπτικισμό του. Από το 1994 έως το 1999 υπήρξε αρχισυντάκτης στην ίδια εφημερίδα και από το 1999 έως το 2005 αρχισυντάκτης στο Spectator. Παράλληλα, δεν δίσταζε να καταφερθεί εναντίον μειονοτήτων και της LGBT κοινότητας, χαρακτηρίζοντας το γάμο ομόφυλων ζευγαριών παρωδία. Όλα αυτά τα χρόνια παράλληλα με τη δημοσιογραφία «κυνηγά» και την πολιτική του καριέρα. To 2001 εκλέχθηκε στο κοινοβούλιο ως εκπρόσωπος της πόλης Χένλι. Το 2004 διορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για θέματα πολιτισμού και στη συνέχεια σκιώδης υπουργός της αντιπολίτευσης για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Τον Μάιο του 2008 εκλέχθηκε για πρώτη φορά δήμαρχος του Λονδίνου και επανεκλέχθηκε το 2012 την περίοδο που διεξήχθησαν οι επιτυχημένοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Το 2015 ο Μπόρις Τζόνσον συμμετείχε στις βρετανικές εκλογές και εξελέγη βουλευτής. Το 2016 ενόψει δημοψηφίσματος για την συμμετοχή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Μπόρις Τζόνσον υπήρξε από τους πρωτεργάτες της νικηφόρας πορείας υπέρ της αποχώρησης. Την ίδια χρονιά ανέλαβε τα καθήκοντα του υπουργού των Εξωτερικών.

Ο Ερντογάν «αναστήθηκε» για να συγχαρεί τον Μπόρις Τζόνσον

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον οποίο υπήρχαν φήμες ακόμη και θανάτου από την Δευτέρα, συνεχάρη τον Μπόρις Τζόνσον για τη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές των Συντηρητικών που τον φέρνει στην ηγεσία του κόμματος και κατά συνέπεια και στην πρωθυπουργία της Βρετανίας. Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Tούρκος Πρόεδροςευχήθηκε καλή επιτυχία στον Τζόνσον στα πρωθυπουργικά καθήκοντά του, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο Anadolu. «Συγχαίρω τον Μπόρις Τζόνσον που αναδείχθηκε 77ος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και του εύχομαι επιτυχία στη νέα θέση του», έγραψε. «Πιστεύω ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναπτυχθούν περαιτέρω σε αυτήν τη νέα εποχή», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις