Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Φυλακές Κορυδαλλού – μεταφορά: Θετικές οι αντιδράσεις, μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ “διαφωνεί”
Η ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΣΥΡΙΖΑ

Φυλακές Κορυδαλλού – μεταφορά: Θετικές οι αντιδράσεις, μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ “διαφωνεί”

Φυλακές Κορυδαλλού - μεταφορά: Οι νέες φυλακές θα χτιστούν με ευρωπαϊκούς κανόνες και συστάσεις, με την εποπτεία να γίνεται ιδιαίτερα πιο αυστηρή.

Φυλακές Κορυδαλλού – μεταφορά: Ένα από τα πιο εμβληματικά έργα που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις προγραμματιστικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης ήταν και αυτό που αφορούσε τις φυλακές Κορυδαλλού. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι φυλακές θα κατεδαφιστούν και στη θέση τους θα κατασκευαστεί πάρκο και πολυχώρος πολιτισμού για τους νέους και τους δημότες της περιοχής. Ωστόσο, από τότε πολλά ερωτηματικά προκύπτουν σχετικά με την τοποθεσία που έχει επιλέξει η κυβέρνηση προκειμένου να κατασκευαστεί νέο σωφρονιστικό ίδρυμα που θα αντικαταστήσει τις φυλακές Κορυδαλλού. Η τοποθεσία που έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση για την κατασκευή του νέου σωφρονιστικού καταστήματος στην περιοχή της Αττική, το οποίο θα αντικαταστήσει τις Φυλακές Κορυδαλλού, προσφέροντας ποιότητα ζωής  στους κατοίκους, είναι άγνωστη.

Μετά τις αναγγελίες του πρωθυπουργού, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ξεκίνησε τον σχεδιασμό για το μεγάλο αυτό εγχείρημα δίχως όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το μέρος που θα φτιαχτεί το νέο σωφρονιστικό ίδρυμα. Σύμφωνα με όσα είπε, οι φυλακές θα κατασκευαστούν εντός Αττικής. Ωστόσο θα βρίσκονται εκτός αστικού ιστού και πλησίον μεγάλου οδικού άξονα. Κάτι τέτοιο αφήνει να εννοηθεί λοιπόν ότι τα μπετά για το νέο σωφρονιστικό ίδρυμα θα πέσουν σε περιοχή κοντά στην Αττική ή την Εθνική οδό. «Μεριμνούμε με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου να δημιουργηθεί νέο κατάστημα εκτός αστικού ιστού, εντός Αττικής και κοντά σε μεγάλο οδικό άξονα». Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα από πλευράς κυβέρνησης ανακοινώθηκε η εκ νέου δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας Τύπου Γ’.

Φυλακές Κορυδαλλού – μεταφορά: Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι εξαγγελίες του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος επέμεινε στην κριτική για το γεγονός ότι τα σωφρονιστικά καταστήματα περνούν στην δικαιοδοσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων «για ποιο λόγο κ. Χρυσοχοϊδη τα σχολεία των φυλακισμένων να είναι αρμοδιότητα δική σας».

Απαντώντας ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε «Το 60-70% του έργου των φυλακών το έχει η αστυνομία ήδη. Υπήρχε και παλαιότερα η Γενική Διεύθυνση Αντεγκληματικής Πολιτικής που μεταφέρεται αλλά εξακολουθεί να είναι αρμόδια για τα ζητήματα των φυλακών. Αυτό δεν αλλάζει λοιπόν. Αυτό που θα αλλάξει καθοριστικά είναι ότι δεν θα ξαναεμφανιστεί ένας δολοφόνος που σκότωσε μέσα από την φυλακή 10 άτομα μεταξύ των οποίων ο Ζαφειρόπουλος. Θα μας δείτε και θα μας αξιολογήσετε και τότε θα μας κάνετε κριτική. Έως τότε περιμένετε γιατί θα τα αλλάξουμε όλα».

Προγραμματικές δηλώσεις: Τα μεγάλα έργα στο σχέδιο Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις εξήγγειλε πέντε μεγάλα έργα ανάπλασης.

Συγκεκριμένα όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

1. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα ενοποιηθούν δίνοντας νέα ζωή στα Εξάρχεια και την ευρύτερη περιοχή.

2. Οι φυλακές Κορυδαλλού θα κατεδαφιστούν και στη θέση τους θα δημιουργηθεί πάρκο πρασίνου και χώρος άθλησης.

3. Οι εγκαταστάσεις της ΔΕΘ θα μετατραπούν σε ένα πρότυπο εκθεσιακό κέντρο με χώρους πρασίνου.

4. Το Βασιλικό Κτήμα στο Τατόϊ θα μετατραπεί σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες.

5. Θα δημιουργηθεί Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας στο Κερατσίνι και συγκεκριμένα στο χώρος των παλαιών λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.

Αυτές οι πέντε «κύριες», όπως τις χαρακτήρισε, «παρεμβάσεις στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας απαντούν ταυτόχρονα σε τοπικές αλλά και εθνικές ανάγκες ενώ συνδυάζουν τη βελτίωση της ζωής των πολιτών με την ανάπτυξη της χώρας».

Όπως υπογράμμισε, «τα εμβληματικά αυτά έργα θα ανακουφίσουν εκατομμύρια κατοίκους, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας ενώ θα αλλάξουν πλήρως την εικόνα και της Αττικής αλλά και της Θεσσαλονίκης».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις