Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

28

Μαρτίου 2023

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / 120 δόσεις ρύθμιση: “Επωφεληθείτε, δεν θα υπάρξει άλλη” – Τι αλλάζει ο Μητσοτάκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

120 δόσεις ρύθμιση: “Επωφεληθείτε, δεν θα υπάρξει άλλη” – Τι αλλάζει ο Μητσοτάκης

120 δόσεις ρύθμιση: Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στις 120 δόσεις που «τρέχουν», και τις οποίες η Νέα Δημοκρατία προτίθεται να διευρύνει για τις επιχειρήσεις αλλά και να επιφέρει αλλαγές στις δόσεις.

120 δόσεις ρύθμιση: Η ρύθμιση των 120 δόσεων και με τις ευνοϊκές αλλαγές που θα φέρει η κυβέρνηση θα είναι η τελευταία. Δεν θα υπάρξει άλλη γι΄αυτό και όσοι θέλουν να επωφεληθούν πρέπει να σπεύσουν να ενταχθούν τώρα. Αυτό τόνισε από τον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος τόνισε πως η προηγούμενη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει ρύθμιση 120 δόσεων, το 2015, αποδείχτηκε ότι αυτό δεν βοήθησε την αγορά. Τώρα λοιπόν, απευθυνόμενος προς τους πολίτες είπε χαρακτηριστικά «το λέω, επωφεληθείτε τώρα από την ρύθμιση, δεν θα υπάρξει άλλη».

Μάλιστα η ρύθμιση με βάση τα όσα είπε χθες από τη βήμα της Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται ακόμη πιο ευνοϊκή με στόχο να μπουν σε αυτήν περισσότεροι πολίτες που έχουν οφειλές αλλά και να παραμένουν σε αυτήν. Αυτός είναι ο λόγος που η ελάχιστη μηναία δόση μειώνεται, ενώ παράλληλα γίνονται ευνοϊκότερα τα κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση, όπως και τα κίνητρα παραμονής σε αυτή.

 120 δόσεις ρύθμιση: Συγκεκριμένα

– Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ.

– Το επιτόκιο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από 5 σε 3%.

– Ανοίγει η ρύθμιση για όλες τις επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα με βασική οφειλή μέχρι 1 εκ. ευρώ.

– Αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση.

– Θεσπίζεται νέα πάγια ρύθμιση από 12 έως 24 δόσεις, για όσους έχουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους στο δημόσιο.

120 δόσεις ρύθμιση: Μόλις 190.000 φορολογούμενοι έχουν υπαχθεί στις 120 δόσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στη ρύθμιση έχουν ενταχθεί περίπου 190.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι έχουν ρυθμίσει οφειλές σχεδόν 1,6 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα που έχουν εισπραχθεί φθάνουν μόλις τα 130 εκατ. ευρώ. Οι θεσμοί από την πλευρά τους διαπιστώνουν πως αρκετοί φορολογούμενοι που κανονικά θα πλήρωναν τις οφειλές τους τώρα περιμένουν, έως και την τελευταία στιγμή, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας στις 30 Σεπτεμβρίου, για να μπουν στη ρύθμιση.

Άλλοι φορολογούμενοι περιμένουν τις νέες διατάξεις που θα ψηφισθούν στη Βουλή για να πάρουν τις αποφάσεις τους. Και έως τότε δεν πληρώνουν. Με δεδομένο ότι η Κομισιόν βλέπει πως η ρύθμιση των 120 δόσεων θα προκαλέσει κενό στον φετινό προϋπολογισμό μεταξύ 600 εκατ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ, στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να την κάνουν πιο ελκυστική και να υπαχθούν σε αυτή όσο τον δυνατόν περισσότεροι φορολογούμενοι και ειδικά περισσότερες επιχειρήσεις στη ρύθμιση.

Σε κάθε περίπτωση, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία προέβλεπε την επέκταση των 120 δόσεων για τις επιχειρήσεις με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ δεν θα προχωρήσει.

120 δόσεις ρύθμιση: «Λίφτινγκ» στις 120 δόσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις