Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σεισμός τώρα: Υπερφορτώθηκαν τα δίκτυα τηλεφωνίας – 20.000 κλήσεις το δευτερόλεπτο
ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ, ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ, ΛΕΚΚΑΣ, ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ

Σεισμός τώρα: Υπερφορτώθηκαν τα δίκτυα τηλεφωνίας – 20.000 κλήσεις το δευτερόλεπτο

Σεισμός τώρα: Μετά τον ισχυρό σεισμό 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι στην Αθήνα έγιναν περίπου 20.000 κλήσεις ανά δευτερόλεπτο, με αποτέλεσμα την υπερφόρτωση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

Σεισμός τώρα: Πανικός επικράτησε σε όλους τους κατοίκους της Αττικής μετά τον σεισμό των 5,1 ρίχτερ. Σύμφωνα με πληροφορίες, 20.000 κλήσεις καταγράφηκαν το δευτερόλεπτο μέσω κινητών. Στελέχη μάλιστα των εταιρειών κινητής περιγράφουν ως πρωτοφανή την κίνηση στο δίκτυο τα λεπτά μετά το σεισμό, ωστόσο όπως επισημαίνεται, πέραν της υπερφόρτωσης, δεν έχουν παρατηρηθεί βλάβες ή άλλα προβλήματα.

Οι εταιρείες προτείνουν στους πολίτες να χρησιμοποιούν εφαρμογές του διαδικτύου (WhatsApp, Viber, Skype, Messenger κ.α.) και να περιορίζονται στα απολύτως αναγκαία τηλεφωνήματα. «Το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης & Ελέγχου Δικτύου και οι τεχνικοί μας είναι σε επιφυλακή ώστε να αντιμετωπίσουν θέματα που ενδεχομένως προκύψουν», αναφέρει η εταιρεία.

Σεισμός τώρα: Διχασμένοι οι σεισμολόγοι για το αν ήταν ο κύριος σεισμός

Διχασμένοι εμφανίζονται γνωστοί σεισμολόγοι της χώρας για τον σεισμό που χτύπησε την Αττική το μεσημέρι της Παρασκευής. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταλήξει αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή εάν πρόκειται να ακολουθήσει και άλλος. Οι απόψεις διίστανται και για το επίκεντρο της δόνησης, αν προήλθε δηλαδή από το ρήγμα της Πάρνηθας, που έδωσε τον μεγάλο σεισμό του 1999 ή όχι. Όλοι, ωστόσο, καλούν τον κόσμο να παραμείνει ψύχραιμος και να ακολουθήσει τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Κώστας Παπαζάχος – Καθηγητής Σεισμολογίας ΑΠΘ

“Μεγέθους 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ ήταν η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 14:13 με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα”, όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

“Ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους 12χλμ, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο. Για αυτό, ο σεισμός, συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα”, όπως εξήγησε ο κ. Παπαζάχος. Ο καθηγητής σημείωσε επίσης πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999. Συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

Άκης Τσελέντης – Σεισμολόγος

Μιλώντας στην τηλεόραση του Οpen, ο σεισμολόγος κ. Τσελέντης ανέφερε ότι ο σεισμός έγινε κοντά στα στα Δερβενοχώρια, κοντά στην περιοχή που έγινε ο σεισμός του 1999. Το εστιακό βάθος ήταν στα 13 χλμ. για αυτό και έγινε αισθητός. “Κατά τη δική μου εκτίμηση ήταν το κύριο γεγονός, ενώ αναμένεται έντονη μετασεισμική ακολουθία”, τόνισε ο κ. Τσελέντης. “Δεν περιμέναμε να δώσει άμεσα σεισμό το συγκεκριμένο ρήγμα άλλα έδωσε”, κατέληξε.

Ευθύμης Λέκκας – Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογία

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας διευκρίνισε ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού. Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.

Μανώλης Σκορδίλης – Καθηγητής Σεισμολογίας

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, μιλώντας στο ΑΠΕ τόνισε “Η διέγερση βρίσκεται σε εξέλιξη, ο μεγαλύτερος σεισμός που είχαμε μετά από τον σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 15.11 με μέγεθος 4,2 βαθμών. Ο χώρος ο οποίος έχει διεγερθεί έχει ένα μήκος περίπου πέντε με έξι χιλιόμετρα που φαίνεται ότι αυτό είναι το μήκος του σεισμικού ρήγματος που έδωσε το συγκεκριμένο σεισμό”. Υπογράμμισε επίσης ότι, “ένα τέτοιο μήκος σεισμικού ρήγματος δεν δικαιολογεί εκδήλωση σεισμού μεγαλύτερου από αυτόν που έχει γίνει ως τώρα, αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα που έχουμε μέχρι στιγμής”.

Σεισμός τώρα: Βίντεο από τη στιγμή της ισχυρής δόνησης
Σεισμός τώρα: Ενδείξεις ότι ήταν ο κύριος σεισμός
Σεισμός τώρα: Σεισμός 5,1 R στην Αττική!
Σεισμός τώρα: Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Αθήνα
Σεισμός τώρα: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών – Διευθυντής Θανάσης Γκανάς

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις