Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Ανταρκτική – καιρός: Βομβαρδισμός με χιόνι
PLUS

Ανταρκτική – καιρός: Βομβαρδισμός με χιόνι

Ανταρκτική – καιρός: Επιστήμονες προτείνουν τον βομβαρδισμό της Ανταρκτικής με τεχνητό χιόνι.

Ανταρκτική – καιρός: Το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική και η άνοδος της στάθμης των ωκεανών είναι ένα γεγονός, που εγκυμονεί κινδύνους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει ήδη προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στον Νότιο Πόλο. Το τεράστιο στρώμα του πάγου αρχίζει να αποσαθρώνεται. Αυτό θα οδηγούσε στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά τουλάχιστον τρία μέτρα τους επόμενους αιώνες. Μια νέα μελέτη έρχεται να προτείνει μια ευφάνταστη λύση στο πρόβλημα. Να αντλείται το νερό που προκύπτει από το λιώσιμο και να ρίχνεται και πάλι, με τη μορφή τεχνητού χιονιού, στο παγοκάλυμμα.

Ειδικότερα, οι μελετητές προτείνουν να χρησιμοποιηθεί η ενέργεια από 12.000 ανεμογεννήτριες για να αντληθεί το θαλασσινό νερό. Αυτό θα γίνει σε ύψος 1.500 μέτρων μέχρι την επιφάνεια. Στη συνέχεια να ριφθεί από εκατοντάδες χιονοβόλα κανόνια σε μια έκταση ίση με την Κόστα Ρίκα.

Ανταρκτική – καιρός: Οι θέσεις των επιστημόνων

Με την κλιματική αλλαγή να εντείνεται οι επιστήμονες εξετάζουν λύσεις, που πριν λίγα χρόνια θα απέρριπταν. Σημειώνουν δε ότι πρέπει να μειωθούν τάχιστα οι εκπομπές καυσαερίων. Αυτό ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που είχαν τεθεί με τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015. Βέβαια, η άνοδος της στάθμης των ωκεανών που προβλέπεται ότι θα ακολουθήσει την κατάρρευση του Στρώματος Πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής μπορεί να χρειαστεί εκατοντάδες χρόνια για να συμβεί. Ωστόσο, η ανησυχία είναι μεγάλη για την τύχη όσων ζουν σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Με την άνοδο της στάθμης θα βυθιστούν τελικά στο νερό το Αμβούργο, η Σαγκάη, η Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το στρώμα πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής χρειάζεται εναπόθεση τουλάχιστον 7.400 γιγατόνων τεχνητού χιονιού σε διάστημα 10 ετών. Το κόστος, ωστόσο, του εγχειρήματος δεν έχει υπολογιστεί. Στο παρελθόν έχουν προταθεί και άλλες ευφάνταστες λύσεις για τη σταθεροποίηση του παγετώνα. Για παράδειγμα η κατασκευή τεσσάρων υποθαλάσσιων κολόνων, ύψους 300 μέτρων. Ή ενός τοίχου ύψους 50-100 μέτρων και μήκους 80-120 χιλιομέτρων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις