alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ραλλία Χρηστίδου – ΣΥΡΙΖΑ: Εγκαταλείπει το τραγούδι, για να βοηθήσει τον Τσίπρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ραλλία Χρηστίδου – ΣΥΡΙΖΑ: Εγκαταλείπει το τραγούδι, για να βοηθήσει τον Τσίπρα

Ραλλία Χρηστίδου - ΣΥΡΙΖΑ: Η νέα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ραλλία Χρηστίδου σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζει ότι «όταν μου ανοίγεται ένας νέος ορίζοντας, αφοσιώνομαι σε αυτόν".

Ραλλία Χρηστίδου – ΣΥΡΙΖΑ: «Όταν μου ανοίγεται ένας νέος ορίζοντας, αφοσιώνομαι σε αυτόν. Είναι σαν να ερωτεύομαι από την αρχή. Έχω πολύ μεγάλο ενθουσιασμό και σαφώς θέλω να αφοσιωθώ στο καινούργιο αυτό πεδίο. Επιθυμώ να το φέρω εις πέρας και να πάρω βαθμό άριστα», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ραλλία Χρηστίδου, νέα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Η τραγουδίστρια δεν κρύβει τη συγκίνησή της, αλλά και το αίσθημα ευθύνης που την διακατέχει, το οποίο όμως δεν την τρομάζει, αφού, όπως τονίζει, της αρέσει να αναλαμβάνει ευθύνες και να διεκδικεί δικαιώματα για άλλους, ατομικά και κοινωνικά, αλλά και να ασχολείται με ζητήματα που άπτονται του πολιτισμού, κυρίως όσον αφορά τη μουσική. Όσο για τη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά η στάση της είναι σαφής: Θα πρέπει να τολμούν περισσότερο και να διεκδικούν θέσεις ευθύνης και λήψης αποφάσεων.

Η Ραλλία Χρηστίδου έγινε ευρέως γνωστή στο ελληνικό κοινό το 2004 με την συμμετοχή της στο τηλεοπτικό μουσικό ριάλιτι Fame Story, στο οποίο κατέκτησε την δεύτερη θέση. Έκτοτε δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο της μουσικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό και διακρίνεται για την ευρύτητα του μουσικού ρεπερτορίου που υπηρετεί, την μουσικότητα και την έκταση έκταση των ικανοτήτων της φωνής της καθώς και για τον επαγγελματισμό της έχοντας στο ενεργητικό της πολλές συνεργασίες με σημαντικούς καλλιτέχνες, ιδιαίτερες live εμφανίσεις και ραδιοφωνικές επιτυχίες. Έχει κάνει σπουδές Δημόσιας Διοίκησης στη σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Ε.Α.Π.

Η Ραλλία Χρηστίδου είναι υποστηρίκτρια του ΣΥΡΙΖΑ από το 2004 και μέλος της Οργάνωσης Μελών Σύριζα και μέλος του Δικτύου Πολιτών Ηρακλείου Αττικής από το 2011. Επιθυμώντας να δηλώσει ανοιχτά την υποστήριξή της στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποψήφια στη λίστα της Β’ Αθηνών στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 σε μη εκλόγιμη θέση, στη θέση 22 επί συνόλω 48. Είναι μέλος του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών Ε.Ν.Α.. Τον Μάρτιο του 2019 ανακοίνωσε την υποψήφιότητά της με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές 2019. Στις εκλογές του 2019 εξελέγη βουλευτής στην περιφέρεια Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών.

 – Εκλεχτήκατε στον Β3 Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς αισθάνεστε με αυτή την εξέλιξη; Το βλέπετε ως μια δικαίωση μετά το γεγονός ότι δεν εκλεχτήκατε στην Ευρωβουλή;

Αισθάνομαι πολύ συγκινημένη, αλλά το κοιτάζω λίγο αποστασιοποιημένα ακόμα, δεν έχω συνειδητοποιήσει την επιτυχία αυτή. Ήταν ένας προσωπικός και έντιμος αγώνας. Αγωνίστηκα πολύ και γιατί είχα δώσει υπόσχεση στους ανθρώπους που με ψήφισαν στις ευρωεκλογές -γύρω στις 63 χιλιάδες ψυχές- ότι θα συνεχίσω να αγωνίζομαι πιο πολύ για εκείνους που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους και, φυσικά, για τον πρόεδρό μας, τον Αλέξη Τσίπρα. Νιώθω λοιπόν αφενός πραγματικά δικαιωμένη και αφετέρου ότι είναι μια συλλογική επιτυχία γιατί θεωρώ ότι αγωνιστήκαμε όλοι μαζί. Και η βάση, ο κόσμος δηλαδή που με εμπιστεύτηκε, και εγώ η ίδια γιατί πολύ απλά αισθάνομαι μέρος αυτού του συνόλου.

– Πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη για εσάς αυτή η εκλογή;

Η ευθύνη είναι πάρα πολύ μεγάλη, αλλά ποτέ μου δεν είχα πρόβλημα στο να αναλαμβάνω ευθύνες. Μου αρέσει να αναλαμβάνω ευθύνες, αποστολές, οτιδήποτε μπορεί να φέρει ένα αποτέλεσμα για άλλους ανθρώπους. Θέλω να διεκδικώ για άλλους ανθρώπους. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, ποτέ δεν θα έβγαινα για να διεκδικήσω κάτι μόνο για μένα. Αν, όμως, μου έδινες ένα κίνητρο, έναν λόγο που να αφορά άλλους ανθρώπους, τότε ήμουν ικανή να βγω μπροστά. Συνεπώς, είναι κάτι που με γεμίζει, που με κάνει να αισθάνομαι χρήσιμη στο κοινωνικό σύνολο. Κι αυτό με κάνει πολύ χαρούμενη.

– Πιστεύετε ότι οι γυναίκες πρέπει να συμμετέχουν περισσότερο στα κοινά;

Προφανώς πρέπει να συμμετέχουν περισσότερο. Δυστυχώς συνεχίζει η υποεκπροσώπηση, θεωρώ ότι είναι άδικο γιατί πολύ απλά αφήνεις το μισό και παραπάνω μέρος του πληθυσμού αναξιοποίητο. Νομίζω ότι οι γυναίκες πρέπει να τολμήσουν περισσότερο, να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν θέσεις ευθύνης και λήψης αποφάσεων. Γενικά να διεκδικήσουν τη θέση τους στη δημόσια σφαίρα. Οι γυναίκες δεν πρέπει να αισθάνονται ότι είναι πολιτικά αναρμόδιες, αλλά πως μπορούν να καταφέρουν πολλά πράγματα.

Ραλλία Χρηστίδου – ΣΥΡΙΖΑ: Εντελώς αλλαγμένη, στα έδρανα της Βουλής

– Πώς σχολιάζετε το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών;

Το αποτέλεσμα των εκλογών, πέρα από το ότι είναι μια σαφής νίκη της ΝΔ, δεν συνιστά, κατά την άποψή μου, στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ήταν και ο μεγαλύτερος στόχος όλου αυτού του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε τις δυνάμεις του και αυτή τη στιγμή είναι μια πολύ ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση. Το 32% είναι ένα εξαιρετικό ποσοστό, δεδομένου ότι στις εκλογές του 2015 είχαμε 36%. Μετά από 4,5 χρόνια μιας ιδιαίτερα δύσκολης διακυβέρνησης το να κρατήσεις τόσο υψηλά ποσοστά, τη στιγμή μάλιστα που έχεις δεχτεί όλη αυτή τη μαζική επίθεση από κάθε πλευρά, αριστερά και δεξιά, νομίζω ότι το 32% αποδεικνύει πόσο σπουδαία είναι αυτή η κατάκτηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρωταγωνίστρια προοδευτική δύναμη σε αυτόν τον τόπο και νομίζω ότι έχουμε να δώσουμε πολλές μάχες.

– Ποια θα είναι η κοινοβουλευτική σας ατζέντα;

Σίγουρα με ενδιαφέρουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ατομικά και κοινωνικά-εργασιακά. Ενδεχομένως να ασχοληθώ και με κάποια ζητήματα πολιτισμού στο πλαίσιο της μουσικής περισσότερο, γιατί δυστυχώς σε αυτή τη χώρα ως και σήμερα η μουσική είναι η πιο ριγμένη από όλες τις τέχνες.

– Από ποια άποψη;

Είναι μια πολύ μεγάλη και παλιά συζήτηση αυτή. Ένα πρώτο πράγμα, που σίγουρα θα συμφωνήσει μεγάλο κομμάτι των μουσικών αυτής της χώρας, είναι ότι η μουσική δεν χαίρει κοινωνικής εκτίμησης. Η διαβάθμιση, δηλαδή, των σπουδών δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. Προσωπικά θεωρώ ότι ένας άνθρωπος ο οποίος αποφασίζει να σπουδάσει και να πάρει πτυχίο ή δίπλωμα μουσικής πρέπει να ανήκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δηλαδή, πρέπει να αναβαθμιστούν οι τίτλοι σπουδών. Βέβαια πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, χρειάζεται μεγάλη συζήτηση και προσπάθεια, αλλά δεν σου κρύβω ότι το έχω πολύ στο πίσω μέρος του μυαλού μου -και στο μπροστινό μέρος φυσικά.

– Τι θα κάνετε με την καλλιτεχνική σας καριέρα; Θα μπορέσετε να τα συνδυάσετε και τα δυο;

Το πρώτο που ξέρω για τον εαυτό μου είναι ότι δεν έχω κάνει τίποτα με όρους καριέρας. Δεν κοίταγα, δηλαδή, ούτε τη μουσική ούτε το τραγούδι ως επάγγελμα, το ίδιο και την πολιτική, δεν την κοιτάζω ως επάγγελμα. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Το δεύτερο είναι ότι ακριβώς επειδή η πολιτική έχει να κάνει με ένα πεδίο που ορίζεται από την προσφορά και την ευθύνη, είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούν να συνδυαστούν κάποια πράγματα μαζί. Ο καθένας μπορεί να το καταλάβει αυτό. Όταν μου ανοίγεται ένας νέος ορίζοντας, αφοσιώνομαι σε αυτόν. Είναι σαν να ερωτεύομαι από την αρχή. Έχω πολύ μεγάλο ενθουσιασμό και σαφώς θέλω να αφοσιωθώ στο καινούργιο αυτό πεδίο. Θέλω να το φέρω εις πέρας και να πάρω βαθμό άριστα.

Ραλλία Χρηστίδου – ΣΥΡΙΖΑ: Εκδήλωνε την αγάπη της για το κόμμα, από πολύ νωρίς