Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Αύξηση θερμοκρασίας – Βόρειος Πόλος: Ρεκόρ αύξησης της θερμοκρασίας
PLUS

Αύξηση θερμοκρασίας – Βόρειος Πόλος: Ρεκόρ αύξησης της θερμοκρασίας

Αύξηση θερμοκρασίας – Βόρειος Πόλος: Απόλυτο ρεκόρ ζέστης στο βορειότερο κατοικημένο μέρος του πλανήτη.

Αύξηση θερμοκρασίας – Βόρειος Πόλος: 21 βαθμοί καταγράφτηκαν την Κυριακή στο Αλέρτ. Πρόκειται για το βορειότερο κατοικημένο μέρος στον πλανήτη, λιγότερο από 900 χιλιόμετρα μακριά από τη θέση που βρίσκεται ο Βόρειος Πόλος. Η θερμοκρασία αυτή αποτελεί «απόλυτο ρεκόρ» ζέστης σε αυτό το σταθμό, σύμφωνα με την καναδική μετεωρολογική υπηρεσία. «Είναι αρκετά εντυπωσιακό ως στατιστικό στοιχείο. Αποτελεί ένα από τα εκατοντάδες ρεκόρ που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη», δήλωσε μετεωρολόγος στο υπουργείο Περιβάλλοντος του Καναδά.

Ο συγκεκριμένος μετεωρολογικός σταθμός από το 1950 βρίσκεται σε μόνιμη στρατιωτική βάση. Αυτή εγκαθιδρύθηκε στον 82ο παράλληλο και χρησιμοποιείτο κυρίως για υποκλοπή των ρωσικών επικοινωνιών.

Αύξηση θερμοκρασίας – Βόρειος Πόλος: Οι επίσημες καταγραφές

Την Κυριακή 14 Ιουλίου η θερμοκρασία που καταγράφηκε στο σταθμό ήταν 21 βαθμοί και τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 20 βαθμοί. Αυτό είναι ένα απόλυτο ρεκόρ, που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν. Το προηγούμενο ρεκόρ, των 20 βαθμών Κελσίου, χρονολογείται από τις 8 Ιουλίου 1956. Αλλά και από το 2012 αρκετές ημέρες καταγράφηκαν με θερμοκρασίες να κυμαίνονται μεταξύ 19 και 20 βαθμών.  Ο μέσος όρος ημερησίως για τον μήνα του Ιουλίου είναι 3,4 βαθμοί στο Αλέρτ και η μέση μέγιστη θερμοκρασία είναι 6,1 βαθμοί.

Το τρέχον κύμα καύσωνα εξηγείται από ένα «μέτωπο υψηλού βαρομετρικού» πάνω από τη Γροιλανδία. Είναι αρκετά ασυνήθιστο και βοηθά στη δημιουργία νότιων ανέμων πάνω από τον Αρκτικό Ωκεανό, τονίζουν οι μετεωρολόγοι. Η κλιματική αλλαγή έχει σαφώς μια πολύ έμμεση ή άμεση επιρροή σε αυτό το ρεκόρ. Ιδιαίτερα καθώς η Αρκτική θερμαίνεται τρεις φορές πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο μέρος του πλανήτη. Το γεγονός αποτελεί ακόμη μια ακόμη απόδειξη της επείγουσας ανάγκης να μειωθούν δραστικά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις