Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ομόλογο ελληνικού Δημοσίου 2019: Στις αγορές η Ελλάδα, “πάνω από 14 δις οι προσφορές”
ΠΟΙΟΙ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΟ

Ομόλογο ελληνικού Δημοσίου 2019: Στις αγορές η Ελλάδα, “πάνω από 14 δις οι προσφορές”

Ομόλογο ελληνικού Δημοσίου 2019: Με το χαμηλότερο επιτόκιο και το χαμηλότερο κουπόνι που έχει πετύχει το Ελληνικό Δημόσιο για ομόλογο αποτιμημένο σε ευρώ δανείστηκε η Ελλάδα με το επταετές ομόλογο.

Ομόλογο ελληνικού Δημοσίου 2019: Στις αγορές βγήκε η Αθήνα με επταετές ομόλογο επιδιώκοντας την άντληση 2,5 δισ. ευρώ, ώστε να επιτύχει τον ετήσιο στόχο της συγκέντρωσης 7 δισ. ευρώ, αλλά και την προσέλκυση επενδυτών «υψηλής ποιότητας». Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 12,5 δισ. ευρώ μετά το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 1,9% – χαμηλότερα από το 2,1% που ήταν οι πρώτες εκτιμήσεις. Η Ελλάδα πούλησε επταετή ομόλογα τον Φεβρουάριο του 2018, συγκεντρώνοντας 3 δισ. ευρώ με απόδοση 3,5%. Αυτή τη φορά το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να εξασφαλίσει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ με πολύ χαμηλότερο κόστος. Το στοίχημα του νέου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να αποδειχθεί ότι αγοραστές ήταν κυρίως μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές και ασφαλιστικά Ταμεία που θα διακρατήσουν μέχρι τη λήξη τους τα νέα ομόλογα, αντί για καιροσκοπικά funds που μπαινοβγαίνουν επιθετικά ή «ξεφορτώνουν» κατά βούληση τα κρατικά ομόλογα.

Η Ελλάδα πέτυχε και τους τρεις στόχους που είχε θέσει για την έκδοση του επταετούς ομόλογου, ήτοι  προσέλκυσε ποιοτικούς επενδυτές, κράτησε το κόστος δανεισμού κάτω από το 2% και άντλησε πάνω από 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, στη δημοπρασία συμμετείχαν συνολικά 335 επενδυτές, με το 84% να είναι ξένοι και το 16% Έλληνες. Όσον αφορά στο είδος των επενδυτών που συμμετείχαν, το 55% ήταν διαχειριστές ενεργητικού (asset manager), το 20% τράπεζες, το 10% hedge fund και το 9% ασφαλιστικά ταμεία. «Εθνικός» στόχος είναι πλέον, όπως λένε στην κυβέρνηση, να αποκτήσει το ελληνικό Δημόσιο την απαραίτητη «καμπύλη αποδόσεων» των επιτοκίων για τα ομολόγά του σε βάθος χρόνου, με βάση την οποία θα μπορούν μελλοντικά οι υποψήφιοι επενδυτές να σχηματίζουν άποψη και να λαμβάνουν αποφάσεις για τοποθετήσεις στην αγορά ελληνικών ομολόγων.

Η Ελλάδα έχει προσλάβει τις Barclays, BofA Merrill Lynch, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale για να οργανώσουν την έκδοση.

Ομόλογο ελληνικού Δημοσίου 2019: Tweet Χρήστου Σταϊκούρα

Ιδιαίτερα επιτυχημένη χαρακτηρίζει με δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τη σημερινή έκδοση του επταετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου. Στη δήλωσή του, ο υπουργός αναφέρει: «Βασική προϋπόθεση για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην κανονικότητα είναι η συστηματική, ποιοτική και με χαμηλό κόστος χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές. Η σημερινή έκδοση του επταετούς ομολόγου αξιολογείται ως ιδιαίτερα επιτυχής, αφού κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Συνεχίζουμε βήμα-βήμα, με σχέδιο, ωριμότητα και αποφασιστικότητα».

Ομόλογο ελληνικού Δημοσίου 2019: Μητσοτάκης – Ψήφος εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας

«Συγχαίρω τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και το υπουργείο Οικονομικών για την έκδοση του 7ετούς ομολόγου με το επιτόκιο-ρεκόρ του 1,9%» αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και προσθέτει «είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας».

Bloomberg για το ομόλογο: Η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα

Η έκδοση του 7ετούς ομολόγου είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μετά την κυβερνητική αλλαγή και η τρίτη κατά σειρά από την αρχή του έτους. Υπενθυμίζεται ότι Ελληνικό Δημόσιο ήδη έχει δανειστεί με την έκδοση 5ετούς και 10ετούς ομολόγου περίπου 5 δισ. ευρώ. Επομένως με δεδομένο ότι το δανειακό πρόγραμμα για φέτος είχε προσδιοριστεί στα 7 δισ. ευρώ ή έκδοση του νέου 7ετούς ομολόγου αναμένεται να κυμανθεί στα 2,5 δισ. ευρώ.

Ομόλογο ελληνικού Δημοσίου 2019: Κάτω από το 2% η απόδοση

Λίγες ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, κατεγράφη ισχυρή ζήτηση από μακροχρόνιους θεσμικούς επενδυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, οι προσφορές των επενδυτών υπερβαίνουν τα 12,5 δισ. ευρώ εναντι 2,5 δισ. ευρώ που επιδιώκει να συγκεντρώσει το Ελληνικό Δημόσιο. Η υψηλή ζήτηση έχει ως αποτέλεσμα η απόδοση του νέου ομολόγου να διαμορφώνεται σε χαμηλότερο επίπεδο και συγκεκριμένα στο 1,9%, από το 2,1% που είχε καταγραφεί στο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.

Ήδη το Ελληνικό Δημόσιο έχει δανειστεί από τις αγορές άλλα 5 δισ. ευρώ με την έκδοση 5ετων και 10ετών ομολόγων. Τα έσοδα από τις νέες εκδόσεις θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την επαναγορά ακριβότερων δανείων, βελτιώνοντας έτσι τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους και καθιστώντας ευχερέστερο το στόχο για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο άμεσο άμεσο μέλλον.

Αποκλιμάκωση των αποδόσεων

Με άνοδο των τιμών υποδέχθηκε η ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων την εντολή της ελληνικής κυβέρνησης προς τις τράπεζες για να αναλάβουν την έκδοση νέου επταετούς ομολόγου, στην τρίτη για φέτος έξοδο της χώρας μας στις αγορές. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου υποχώρησε στο 2,29%, με το spread στις 254 μονάδες βάσης, έπειτα από μία εβδομάδα στη διάρκεια της οποίας οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων διόρθωσαν ανοδικά. Η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε περισσότερο από 30 μονάδες βάσης στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, παραμένοντας ωστόσο σε επίπεδα που δεν απείχαν και πολύ από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά. Αντίστοιχα και η απόδοση του επταετούς με λήξη το 2025 αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα 19 μονάδες βάσης. Χθες, ωστόσο, η απόδοση του επταετούς αποκλιμακώθηκε στο 1,49% από το 1,55% που είχε κλείσει την Παρασκευή. Η απόδοση του πενταετούς με λήξη το 2024 αποκλιμακώθηκε στο 1,21% από 1,27%.

Η έκδοση του 7ετούς ομολόγου είναι ένα ακόμη σημάδι ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, σχολιάζει το Bloomberg, για τη νέα έξοδο στις αγορές.

Ομόλογο ελληνικού Δημοσίου 2019: Επιτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη

«Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας δεν χάνει χρόνο στο να εκμεταλλευτεί την απότομη πτώση στο κόστος δανεισμού σε όλη την Ευρώπη και την υποστήριξη των επενδυτών για τη δημοσιονομική μεταρρύθμισή της», αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμα για την έκδοση του 7ετούς ομολόγου. «Μόλις 9 ημέρες μετά τη νίκη στις εθνικές εκλογές, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όρμησε στις ιστορικά χαμηλές αποδόσεις για να πουλήσει ένα νέο επταετές ομόλογο. Η χώρα θέλει να ολοκληρώσει το ετήσιο χρηματοδοτικό πρόγραμμά της και να σηματοδοτήσει ότι έρχονται καλύτερες ημέρες για την ελληνική οικονομία», αναφέρει το Bloomberg.

«Οι Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura Holdings και Societe Generale ανέλαβαν την έκδοση του 7ετούς ομολόγου. Το υπουργείο Οικονομικών εξασφάλισε πολύ χαμηλότερο κόστος από το 7ετές ομόλογο του Φεβρουαρίου του 2018, με απόδοση 3,5%», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα, για το γεγονός ότι η απόδοση του ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,9%.

«Πάνω από 13 δισ. οι προσφορές για το ομόλογο»

Οι προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν τα 13 δισ. ευρώ, σημειώνει το Bloomberg που επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η νέα κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση του ομολόγου προτού ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τον προϋπολογισμό του 2020 και το νέο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα. «Ο Μητσοτάκης θέλει να εφαρμόσει φιλόδοξες φορολογικές μεταρρυθμίσεις που θα μειώσουν το βάρος στους φορολογούμενους και θα βοηθήσουν να τονωθούν οι επενδύσεις. Τα μέτρα αναμένεται να εφαρμοστούν μέσα σε τρία χρόνια και να κοστίσουν περίπου 6 δισ. ευρώ. Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι μια τέτοια ενέργεια δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο το ήδη συμφωνημένο δημοσιονομικό μονοπάτι», θυμίζει το Bloomberg, αναφορικά με τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ.

«Η κυβέρνηση περιμένει κι άλλα καλά νέα»

«Η Ελλάδα έχει ένα μαξιλάρι ρευστότητας περίπου 37 δισ. ευρώ, οπότε η χώρα δεν χρειάζεται φρέσκια χρηματοδότηση για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της. Το νέο ομόλογο είναι ένα ακόμη σημάδι ότι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα», σχολιάζει το Bloomberg, θυμίζοντας την έκδοση 5ετούς και 10ετούς ομολόγου που έχει γίνει ήδη, συγκεντρώνοντας 5 δισ. ευρώ. «Η νέα κυβέρνηση περιμένει επίσης κάποια καλά νέα την επόμενη εβδομάδα, που μπορεί να βοηθήσουν να πουλήσει άλλο ένα ομόλογο εντός του 2019», συνεχίζει το δημοσίευμα, κάνοντας αναφορά στις αναμενόμενες εκθέσεις από τον Fitch και τον Moody’s μέσα στον Αύγουστο, ενώ σημειώνει ότι αναμένεται να αναβαθμίσουν την Ελλάδα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις