Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΔΕΗ – λιγνιτικές μονάδες: Στον αέρα ο διαγωνισμός για την πώληση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΗ – λιγνιτικές μονάδες: Στον αέρα ο διαγωνισμός για την πώληση

ΔΕΗ: Χωρίς κατάθεση προσφορών ολοκληρώθηκε σήμερα ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων.

ΔΕΗ – λιγνιτικές μονάδες: Ολοκληρώθηκε σήμερα χωρίς αποτέλεσμα ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για τις μεγάλες λιγνιτικές μονάδες. Ο διαγωνισμός αφορούσε την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας. Έληξε στις 12 το μεσημέρι χωρίς να έχει κατατεθεί καμία προσφορά. Σε σχετική της ανακοίνωση η ΔΕΗ ανέφερε πως ως τις 12 που έληξε η προθεσμία υποβολής προσφορών για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων, δεν κατατέθηκε καμιά προσφορά. Αναμένεται να ακολουθήσει ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης. Αυτή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Ιουλίου προκειμένου ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος.

Στην ουσία πρόκειται για τον δεύτερο κατά σειρά διαγωνισμό για τις μονάδες, καθώς και η προηγούμενη φάση κηρύχθηκε άγονη λόγω χαμηλού τιμήματος. Υπενθυμίζεται πως η πώληση των μονάδων επιβλήθηκε σε εφαρμογή απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η τελευταία αφορούσε στο μονοπώλιο της ΔΕΗ στην παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη.

ΔΕΗ – λιγνιτικές μονάδες: Το σχέδιο σωτηρίας

Στο μεταξύ αρχίζουν και επισήμως οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες για το σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ. Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού αναμένεται στην Αθήνα, για να συζητήσει με το υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με το καυτό ζήτημα. Οι συζητήσεις θα εστιάσουν στον οικονομικό κατήφορο της ΔΕΗ, ο οποίος απειλεί να μετεξελιχθεί σε βόμβα για την ελληνική οικονομία αν δεν αντιστραφεί η κατάσταση.

ΔΕΗ – λιγνιτικές μονάδες: «Αν πέσει η ΔΕΗ, θα πέσει η χώρα»

«Αν πέσει η ΔΕΗ, θα πέσει η χώρα» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Με αυτόν τον τρόπο αποτύπωσε το μέγεθος του προβλήματος και το μεγάλο στοίχημα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση. Να ανατάξει, δηλαδή, τον μεγάλο ασθενή που λέγεται ΔΕΗ. Όπως είπε μάλιστα ο υπουργός, «η ΔΕΗ δεν έχει χρήματα ούτε για να αγοράσει κολόνες». Παράλληλα, αναφερόμενος στα σενάρια ιδιωτικοποίησής της είπε ότι «είναι σε άσχημη κατάσταση, δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, κανείς δεν είναι τρελός να την πάρει». Τέλος, υπενθύμισε ότι από €90 εκατ. κέρδη το 2014 έφθασε στο σημείο να έχει €900 εκατ. ζημιές σήμερα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις