Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Χρυσή Αυγή: Η “διάλυση” και ο Λαγός – Επανακαταμέτρηση ψήφων ζητά ο Κασιδιάρης (vid)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσή Αυγή: Η “διάλυση” και ο Λαγός – Επανακαταμέτρηση ψήφων ζητά ο Κασιδιάρης (vid)

Χρυσή Αυγή: Χωρίς εκπροσώπηση σε ελληνικό κοινοβούλιο και ευρωβουλή μένει πλέον η Χρυσή Αυγή καθώς ανεξαρτητοποιείται και ο υπόδικος Γιάννης Λαγός.

Χρυσή Αυγή: Σαν «βόμβα» έσκασε η είδηση Χρυσή Αυγή από την Χρυσή Αυγή, την ώρα που η πολύκροτη δίκη έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο. Ο Γιάννης Λαγός αποχώρησε με σαφείς αιχμές και πλέον η Χρυσή Αυγή απαντά και του ζητά να παραδώσει την έδρα του, αφού να σημειωθεί εδώ πως ο κ. Λαγός εξελέγη ευρωβουλευτής στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Η Χρυσή Αυγή έφτασε κάτω από το όριο του 3% στις εκλογές 2019, κάτι που αποτελεί ιστορικό χαμηλό του κόμματος από το 2009 και μετά. Το 2012 στις πρώτες εκλογές της χρονιάς εκείνης, καθώς και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, η Χρυσή Αυγή κατάφερε να ανέβει στο 7%, κερδίζοντας ψηφοφόρους κυρίως από τη νέα γενιά.

Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2015 η ΧΑ είχε ψηφιστεί από 379.581 ψηφοφόρους. Φέτος, δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή. Ρόλο σε αυτό έπαιξε η ενδυνάμωση της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου, αλλά και το γεγονός ότι κατά την αποκάλυψη των απολογιών του κατηγορητηρίου, έρχονται στην επιφάνεια οι αλληλοκατηγορίες των στελεχών, που προκάλεσαν μεγάλο πλήγμα στο κόμμα και έκαναν τους ψηφοφόρους να ψάξουν αλλού “στέγη”. Ο ξένος Τύπος με πληθώρα δημοσιευμάτων, καλωσόρισε τον αφανισμό της Χρυσής Αυγής από τα έδρανα του ελληνικού κοινοβουλίου.

Χρυσή Αυγή: Η ανακοίνωση του τέλους από τον Γιάννη Λαγό

«Μετά από πολύ σκέψη και βάσει όλων όσων έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό, αποφάσισα να ανεξαρτητοποιηθώ από τη Χρυσή Αυγή, όχι γιατί υπάρχει κάποιο μίσος ή κάποια κόντρα με την ηγεσία και τη Χρυσή Αυγή, αλλά γιατί θεωρώ ότι κάνουμε λάθος πολιτικές κινήσεις, πράγματα τα οποία εγώ τουλάχιστον δεν συμφωνώ. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους πρώην συναγωνιστές μου, να πάνε όλα καλά.

Η Χρυσή Αυγή δεν ήταν, ούτε πρόκειται να υπάρξει μια εγκληματική οργάνωση. Ήμασταν πάντα άνθρωποι που μιλούσαμε για πατρίδα και για έθνος. Ίσως κάποια στιγμή να μας φόβισαν οι διώξεις, τα κυνηγητά και τα συναφή. Εγώ προσωπικά όμως δεν έχω φοβηθεί και δεν έχω σκοπό να σκύψω το κεφάλι σε αυτό το σύστημα το διεφθαρμένο που μας έχει κυνηγήσει. Θα συνεχίσω να κάνω τον αγώνα μου, με τον τρόπο που ήξερα και με τον τρόπο που με έχουν μάθει οι Έλληνες συμπολίτες μου”, αναφέρει από την πλευρά του ο Γιάννης Λαγός.

“Θέλω να ευχαριστήσω -γιατί είναι η πρώτη φορά που μου δίνεται η δυνατότητα να ευχαριστήσω- τις 130.000 συμπολιτών που με τίμησαν με την ψήφο τους στις τελευταίες ευρωεκλογές και θέλω να υποσχεθώ ότι εγώ και οι υπόλοιποι συναγωνιστές μου οι οποίοι με ακολουθούν στον αγώνα τον οποίο θα κάνουμε, θα αγωνιστούμε για τιμή, για Ελλάδα, για ορθοδοξία. Δεν θα φοβηθούμε, δε θα υποκύψουμε, και δεν θα γονατίσουμε μπροστά σε οποιαδήποτε πίεση.

Ανακοινώνω ενδεικτικά κάποια από τα ονόματα τα οποία θα είναι μαζί:

ο συναγωνιστής μου Γιώργος Γερμενής που ήμασταν μαζί στην φυλακή, ο συναγωνιστής μου Νίκος Κούζηλος με τον οποίο ήμασταν μαζί επίσης στη φυλακή, ο συναγωνιστής μου Παναγιώτης Ηλιόπουλος με τον οποίο ήμασταν παρομοίως μαζί στη φυλακή, η κ. Σωτηρία Βλάχου η οποία μας τίμησε όλο αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα, και είναι οι συναγωνιστές μου που έχουμε κάνει πάρα πολλά πράγματα σε όλη την επικράτεια, η Κόνι Κρυσταλλίδου, ο Ιάκωβος Γεωργακάκης, ο Γιάννης Ζωγράφος, ο Μάκης Τουμάσης, ο Γιώργος Λουκάκος, ο Χρήστος Αθανασάκος, ο Νίκος Κρέσπης, η Γεωργία Τσουρνακάκη, ο Θανάσης Μπεκρής και ο Λευτέρης Αλαντζάς. Αυτά είναι μερικά ενδεικτικά μόνο από κάποια από τα ονόματα. Συνεχίζουμε δυνατά για τη νίκη της πατρίδας και της ορθοδοξίας. Θα είμαστε πάντα δίπλα σας».

Χρυσή Αυγή: Ανακοίνωση για την ανεξαρτητοποίηση του Γιάννη Λαγού

«Η Κεντρική Επιτροπή της Χρυσής Αυγής καταδικάζει κατηγορηματικά την δόλια και υστερόβουλη αποχώρηση του Λαγού. Καλεί τον αποχωρήσαντα Ευρωβουλευτή Λαγό να παραδώσει την έδρα στο Κόμμα. Θυμίζουμε ότι όταν ανεξαρτητοποιήθηκε ο Ευρωβουλευτής Συναδινός, σε δημόσια ομιλία του ο Λαγός τον καλούσε να παραδώσει την έδρα γιατί ανήκει στην Χρυσή Αυγή. Όλοι γνωρίζουν ότι εκλέχτηκε με ψήφους Χρυσαυγιτών και με ένα ψηφοδέλτιο που έγραφε «Χρυσή Αυγή» και που ο ίδιος δήλωνε παντού ότι είναι «από Χρυσαυγίτες για Χρυσαυγίτες». Η Χρυσή Αυγή θα συνεχίσει τον υπέροχο Αγώνα της με όσους παραμένουν Πιστοί στα Ιδανικά της».

Χρυσή Αυγή: Πώς σχολίασε ο ξένος Τύπος το αποτέλεσμα των εκλογών 2019

«Το νεοφασιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής εκτοπίζεται από το ελληνικό κοινοβούλιο» είναι ο τίτλος του Al Jazeera.

«Εφτά χρόνια και τέσσερις εκλογές από την πρώτη είσοδο στο ελληνικό κοινοβούλιο, το νεοφασιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής δέχτηκε χαριστική βολή από το νομοθετικό σώμα της χώρας, που έπληξε η κρίση», γράφει το AJ.

«Ο επικεφαλής της ΧΑ, Νίκος Μιχαλολιάκος προέβη σε ένα προκλητικό μήνυμα» αναφέρει το AJ, το οποίο περιλαμβάνει και το μήνυμα του «φίρερ», ο οποίος ανέφερε: «Η Χρυσή Αυγή δεν τελείωσε, έπρεπε να το καταλάβουν καλύτερα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τον εθνικισμό. Θα επιστρέψουμε στο σημείο που θα μεγαλώσουμε, στους δρόμους, στις πλατείες».

«Το ακροδεξιό Κόμμα της Χρυσής Αυγής δεν κατάφερε να κερδίσει μια θέση στο νέο κοινοβούλιο της Ελλάδας, σύμφωνα με αναλυτές των πολιτικών αναλυτών, αντανακλά μια αργή βελτίωση στις περιουσίες της χώρας μετά από χρόνια σοβαρής οικονομικής κρίσης» σχολιάζει σε σημερινό του άρθρο το Reuters.

Το πρακτορείο κάνει μια μικρή αναδρομή στις συγκεντρώσεις της καταλήγοντας στο 2,9% που έλαβε στις εθνικές εκλογές, ενώ στις προηγούμενες, είχε λάβει 6,9%.

«Η Χρυσή Αυγή, γνωστή για τις στρατιωτικές συγκεντρώσεις της με πυρκαγιές και ναζιστικούς χαιρετισμούς, είδε την υποστήριξή της στις εκλογές της Κυριακής να πεύτει στο 2,9% – λίγο κάτω από τα ποσοστά που απαιτούνται για να μπει στο κοινοβούλιο – από 6,9% στη δημοσκόπηση του 2015».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «η Χρυσή Αυγή, εκμεταλλεύτηκε την ανησυχία ορισμένων Ελλήνων, όσον αφορά τον μεγάλο αριθμόν των μεταναστών, κυρίως μουσουλμάνων που ξέφειγαν απο τις συγκρούσεις της Μέσης Ανατολής και έφτασαν στα ελληνικά νησιά».

«Η Χρυσή Αυγή, το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα που συγκλόνισε την ελληνική πολιτική εξελισσόμενη από μια οριακή και βίαιη νεοναζιστική ομάδα στο τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της χώρας, εκτοπίζεται από το Κοινοβούλιο στις εθνικές εκλογές της Κυριακής» γράφει το Associated Press.

«Η ΧΑ, που ιδρύθηκε το 1985, ήταν γνωστή εδώ και χρόνια ως μια οργάνωση βίαιων νεολαίων με εμμονές σε στρατιωτικές δυνάμεις και έτοιμοι να επιτεθούν σε πολιτικούς αντιπάλους και στη συνέχεια όλο και περισσότερους μετανάστες, καθώς η Ελλάδα έγινε προορισμός για τους τελευταίους» γράφει το AP.

«Η παρουσία της ΧΑ παρέμενε ασήμαντη, συγκεντρώνοντας μόλις 0,29% στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009. Αλλά ενώ ξεσπούσε η οικονομική κρίση της Ελλάδας, το κόμμα σημείωσε σημαντική πρόοδο στις δημοτικές εκλογές του 2010, συγκεντρώνοντας μεγαλύτερα ποσοστά σε γειτονιές με μεγάλη μεταναστευτική παρουσία» σημειώνει τοπ άρθρο.

Το κόμμα, «αντιμετωπίζει επίσης πιθανά νομικά προβλήματα. Μια δίκη στην οποία ένα μέλος κατηγορείται ότι δολοφόνησε ακτιβιστή μουσικό τον Σεπτέμβριο του 2013 και αρκετοί εξέχοντες αξιωματούχοι του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του Μιχαλολιάκου, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τη λειτουργία μιας εγκληματικής οργάνωσης» αναφέρει επίσης το AP.

Χρυσή Αυγή: Η μητέρα του Παύλου Φύσσα για την ήττα

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 98,4 μία ημέρα μετά τις εθνικές εκλογές, η Μάγδα Φύσσα έκανε λόγο για ένα σημαντικό επίτευγμα. «Το Κερατσίνι χαμογελάει και κλαίει μαζί. Θα ξεμπερδέψει η κοινωνία με αυτό το μόρφωμα που λέγεται φασισμός-ναζισμός και θα πάει εκεί όπου ήταν. Στα έγκατα της γης, στις τρύπες τους»

Ο Παύλος Φύσσας, γνωστός ως ο ράπερ Killah P ή Dogo Argentin δολοφονήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013 Κερατσίνι, σε ηλικία 34 ετών, από τον Γιώργο Ρουπακιά που ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής. Οι ανακρίσεις ενέπλεξαν και άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής και ήταν η αφορμή για περαιτέρω έρευνες για ποινικά αδικήματα και την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης στην οποία εμπλέκονται μέλη και ηγετικά στελέχη του κόμματος.

Με το χαμό του παιδιού μου τους έχω στο πετσί μου

Σχολιάζοντας τα χαμηλά ποσοστά του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές, η κα Φύσσα σχολίασε πως «την πόρτα της εισόδου στη Βουλή, τους την έκλεισε ο κόσμος. Καταφέραμε μαζί κάτι πολύ μεγάλο και σημαντικό: H Χρυσή Αυγή είναι εκτός Βουλής και πια θα σταματήσουμε να βλέπουμε αυτές τις χυδαιότητες που βλέπαμε στη Βουλή. Εγώ τις έχω ζήσει όπως και όλοι όσοι είμαστε στο δικαστήριο. Με το χαμό του παιδιού μου τους έχω στο πετσί μου και δεν πρόκειται να φύγουν ποτέ από πάνω μου, αλλά ας γλιτώσει η κοινωνία από αυτούς».

«Έχουμε μπροστά μας την εξέλιξη της δίκης, αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι οι κατηγορούμενοι δεν θα έλθουν με την βουλευτική τους ιδιότητα και την έπαρση που τους διέκρινε. Και όχι μόνον αυτούς, αλλά και τους δικηγόρους τους γιατί έχουμε ακούσει πολλές φορές πως η Χρυσή Αυγή είναι το τρίτο κόμμα, πως τους έχει εκλέξει ο λαός και άλλα τέτοια…Και έτσι ήταν. Τους είχε βγάλει ο λαός, αλλά αυτό ευτυχώς διορθώθηκε». Και κατέληξε: «Θέλω να πιστεύω πως θα πάνε όλα καλά και στη δίκη και κάποια στιγμή θα δικαιωθούμε όλοι εμείς που παλέψαμε για αυτό και πάνω από όλα θα δικαιωθεί ο Παύλος. Πιστεύω πως θα καταδικαστούν. Δεν πιστεύω με τίποτα ότι ο Παύλος θα το αφήσει έτσι. Το αίμα του θα τους πνίξει».

Χρυσή Αυγή: Ο Ηλίας Κασιδιάρης για το αποτέλεσμα

Ο Ηλίας Κασιδιάρης στο Εγνατία TV

Χρυσή Αυγή: Τι έγραφαν στο Twitter

https://twitter.com/towardzeropoint/status/1148100303755120640?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1148100303755120640&ref_url=https%3A%2F%2Fparallaximag.gr%2Flife%2Fchiliades-tweets-gia-tin-eksodo-tis-chrysis-avgis-apo-tin-vouli

Χρυσή Αυγή: Από την ίδρυση το 1980 στο τέλος;

Ο Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή, συχνά αποκαλούμενος απλά ως Χρυσή Αυγή, ιδρύθηκε το 1980 από τον Νίκο Μιχαλολιάκο ως οργάνωση προσανατολισμένη γύρω από την έκδοση ομώνυμου περιοδικού. Ανέπτυξε τη δράση της στις αρχές της δεκαετίας του 1990, περίοδο έντασης του Μακεδονικού ζητήματος. Έκτοτε καταγγέλθηκαν δεκάδες βίαιες επιθέσεις Χρυσαυγιτών εναντίον μεταναστών και Ελλήνων. Το 1998 απαγγέλθηκαν κατηγορίες για μια τέτοια επίθεση στον υπαρχηγό της οργάνωσης, «Περίανδρο» Ανδρουτσόπουλο, που ήταν καταζητούμενος για εφτά χρόνια.

Η ΧΑ δημιούργησε συγγενικές οργανώσεις, όπως τη «Γαλάζια Στρατιά» στο χώρο οπαδών της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου και το κόμμα «Πατριωτική Συμμαχία». Μετά τις αντιδράσεις για το σχεδιασμό ενός «φεστιβάλ μίσους» το 2005, ο Ανδρουτσόπουλος παραδόθηκε οικειοθελώς (και καταδικάστηκε) και η ΧΑ ανακοίνωσε ότι θα ανέστειλε τη δράση της, που συνεχίστηκε μέσα από την «Πατριωτική Συμμαχία».

Από τη δεκαετία του ’90 οι εκπρόσωποι της ΧΑ έχουν παύσει τις αναφορές στο ναζισμό και αυτοπροσδιορίζονται συστηματικά ως «εθνικιστές».

Η ΧΑ εξακολουθεί να θεωρείται νεοναζιστική οργάνωση από δημοσιογράφους, ερευνητές, πολιτικούς αναλυτές και πολιτικούς επιστήμονες, που αναφέρονται στα σύμβολά της, τις ιστορικές αναφορές της και την ιδεολογία της. Έχει κατηγορηθεί για εξτρεμιστική δράση, άσκηση ρατσιστικής βίας, δολοφονικές απόπειρες, όπως και τις δολοφονίες του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν. Από το 2003 ως το 2014 έχουν εκδοθεί 20 καταδικαστικές αποφάσεις για εγκληματικές ενέργειες και επιθέσεις μελών και στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Το 1993 ιδρύθηκε ως κόμμα, αλλά η συμμετοχή της σε εκλογές ήταν ανεπιτυχής. Από το 2009 η ΧΑ ανέπτυξε τη δράση της σε γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, όπως ο Άγιος Παντελεήμονας, και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 κέρδισε μία έδρα στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων. Με απόφαση του Μιχαλολιάκου η Χρυσή Αυγή συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές του 1996 με κεντρικό σύνθημα «Ψηφίστε μας για να φοβηθούν». Απέσπασε 4.487 ψήφους (0,07%), αποτέλεσμα που δε θεωρήθηκε ικανοποιητικό και αποδόθηκε από την οργάνωση σε «συνωμοσία σιωπής» και νοθεία κράτους και κομμάτων.

Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2012 εισήλθε για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο, παίρνοντας ποσοστό σχεδόν 7%, το οποίο διατήρησε στις βουλευτικές εκλογές των επόμενων τριών χρόνων (τον Ιούνιο του 2012 και τον Ιανουάριο και το Σεπτέμβριο του 2015), αν και ο αριθμός των ψήφων που έλαβε μειώθηκε.

Τον Σεπτέμβριο του 2013, μετά από μια σειρά βίαιων επιθέσεων χρυσαυγιτών που κορυφώθηκαν με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, εισαγγελικές έρευνες στοιχειοθέτησαν την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και συνελήφθησαν από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία ο αρχηγός της οργάνωσης, βουλευτές και στελέχη της. Συνολικά 69 πρόσωπα παραπέμφθηκαν σε δίκη, που ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015.

Στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 η ΧΑ ήρθε πέμπτη με ποσοστό 4,87% και στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου δεν ξεπέρασε το όριο του 3% και έμεινε εκτός Βουλής.

Χρυσή Αυγή:  Δηλώσεις Μιχαλολιάκου για το εκλογικό αποτέλεσμα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις