Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Μίνο Ραϊόλα: Κορυφαίος μάνατζερ ή «σκ… σακούλα»;
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Μίνο Ραϊόλα: Κορυφαίος μάνατζερ ή «σκ… σακούλα»;

Μίνο Ραϊόλα: Ένας από τους κορυφαίους μάνατζερ στον κόσμο, όπως είναι ο Μίνο Ραϊόλα, είναι φυσικό να καθορίζει τον ποδοσφαιρικό χάρτη της Ευρώπης και όχι μόνο.

Μίνο Ραϊόλα: Κάθε χρόνο ο Μίνο Ραϊόλα γίνεται ο μεγάλος πρωταγωνιστής των κορυφαίων μεταγραφικών υποθέσεων. Είναι ο μάνατζερ που κρύβεται πίσω από απίστευτα deals και τις απρόσμενες μετακινήσεις ποδοσφαιριστών. Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς που ήταν από τους σταθερούς πελάτες του, άρα άμεσα ωφελημένος από αυτόν, τον παρομοιάζει με τον Τόνι Σοπράνο. Τη διάσημη φιγούρα που υποδύθηκε ο αείμνηστος Τζέιμς Γκαντολφίνι στη γνωστή τηλεοπτική σειρά «The Sopranos» από το 1999 μέχρι το 2007.

Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές πίνουν τις πιο ακριβές σαμπάνιες του κόσμου στο όνομά του. Και την ίδια ώρα οι περισσότεροι προπονητές θέλουν να τον… σκοτώσουν. Ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον είχε αποκαλέσει με περιφρονητικό ύφος, πριν από δύο χρόνια, τον Μίνο Ραϊόλα ως «σκ… σακούλα» (σ.σ. shitbag σε απλά… σκωτσέζικα). Η αφορμή ήταν το πήγαινε – έλα του Πολ Πογκμπά από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Γιουβέντους, το οποίο φαίνεται ότι δεν έχει ολοκληρωθεί. Ο Ζοσέ Μουρίνιο, όταν πλακωνόταν στα αποδυτήρια των «κόκκινων διαβόλων» με τον Γάλλο ποδοσφαιριστή, θεωρούσε ότι πάντοτε από πίσω κρυβόταν ο Ιταλός ατζέντης. Διόλου απίθανο…

Έστειλε τον Ντε Λιχτ στη Γιούβε

Ο Καρμίνε Ραϊόλα, όπως είναι το ακριβές ονοματεπώνυμό του (το Μίνο είναι χαϊδευτικό), γεννήθηκε στο Σαλέρνο. Είναι βέρος νοτιοϊταλός, αλλά ολλανδοθρεμμένος. Όσοι τον γνωρίζουν από κοντά θεωρούν ότι είναι πανούργος, ραδιούργος, ικανός για όλα. Κανείς ποτέ δεν μπορεί να καταλάβει εξ αρχής τις προθέσεις του. Και πάντοτε φέρνει το παιχνίδι στα μέτρα του. Ακριβώς όπως τον βολεύει. Σαν τον Τόνι Σοπράνο (αν δεν έχετε δει τη σειρά, σπεύσατε…)

Στην προκειμένη περίπτωση, τούτο το καλοκαίρι, δεν είναι μόνο ο Πογκμπά. Πριν από λίγο καιρό ο Ραϊόλα φρόντισε να στείλει στη Γιουβέντους τον 19χρονο στόπερ Ματάις Ντε Λιχτ του Αγιαξ. Η Παρί Σεν Ζερμέν έδινε τα περισσότερα χρήματα για να τον αποκτήσει, ο ίδιος ο παίκτης και η οικογένειά του ήθελαν Μπαρτσελόνα και δεν το έκρυβαν, αλλά τελικά ο Ραϊόλα τον έστειλε στη «γηραιά κυρία». Απλά και εύκολα έκαμψε κάθε αντίσταση όσων μετείχαν στο συγκεκριμένο μεταγραφικό σίριαλ.

Ο Μπέργκαμπ και ο Νέντβεντ

Το 1993 ο Ραϊόλα, όταν δούλευε για την εταιρία «Sport-Promotion», έστειλε τον Ντένις Μπέργκαμπ από τον Αγιαξ στην Ιντερ. Ωστόσο, ο πρώτος πελάτης του Μίνο, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε και άρχισε να δουλεύει μόνο για τον εαυτό του, πριν από περίπου 23 χρόνια ήταν ο Πάβελ Νέντβεντ. Η μεταγραφή του από την Σπάρτα Πράγας στη Λάτσιο ήταν απλά η αφετηρία. Όπως όλοι θυμόμαστε ο Τσέχος μέσος έκανε σπουδαία καριέρα στη Γιουβέντους και στη συνέχεια έγινε και στέλεχος της διοίκησης. Από τότε η σχέση του Ραϊόλα με τη Γιούβε ήταν άμεση και αρκετά στενή. Σήμερα εκτός του Πογκμπά και του Ντε Λιχτ παραμένει μάνατζερ του Ιμπραΐμοβιτς, ενώ συνεργάζεται με τον Χένρικ Μκιταριάν, τον Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα, τον Μάρκο Βεράτι, τον Μάριο Μπαλοτέλι και δεκάδες άλλους ποδοσφαιριστές λιγότερο γνωστούς.

Από μακριά…

Στην Ελλάδα συνεργάστηκε αρκετά για κάποιο διάστημα με τον Ολυμπιακό, αλλά ήταν εμφανές ότι αρκετές φορές αποφάσιζε εκείνος με γνώμονα μόνο το δικό του συμφέρον. Γενικότερα, δεν μπορεί να τα βάλει κανείς μαζί του. Και για να επιστρέψουμε από εκεί που ξεκινήσαμε, στη συνεργασία που έχει με τον Πογκμπά, είναι φανερό ότι θέλει να τον στείλει πίσω στη Γιουβέντους. Ο Γάλλος ξεκίνησε προετοιμασία με τη Γιουνάιτεντ και ταξίδεψε με την αποστολή μέχρι το Περθ της Αυστραλίας.

Ο προπονητής του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ προσπαθεί εδώ και πολύ καιρό να τον πείσει ότι θα είναι ο επόμενος ηγέτης της Γιουνάιτεντ.

Οπότε δεν υπάρχει λόγος να σκέφτεται το Τορίνο. Βέβαια, ό,τι και να κάνει ο Νορβηγός, στο τέλος ο Πογκμπά θα κάνει αυτό που του λέει ο Ραϊόλα. Τόσο απλά…

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις