Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης – Μέρκελ: Η καγκελάριος τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό – “Έκλεισαν” συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – Μέρκελ: Η καγκελάριος τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό – “Έκλεισαν” συνάντηση

Μητσοτάκης - Μέρκελ: Η Γερμανίδα Καγκελάριος επικοινώνησε τηλεφωνικά το πρωί με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να τον συγχαρεί για τη μεγάλη του νίκη.

Μητσοτάκης – Μέρκελ: Το Βερολίνο θα επισκεφθεί κατά το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ύστερα από πρόσκληση της Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος επικοινώνησε τηλεφωνικά το πρωί της Τρίτης (9/7) με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να τον συγχαρεί για τη μεγάλη του νίκη και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη γερμανική πρωτεύουσα. Η καγκελάριος εξέφρασε την επιθυμία «να έχει μαζί του μια στενή, φιλική συνεργασία όπως αυτή συνάδει με τη στενή φιλία και εταιρική σχέση με την Ελλάδα». Η γερμανική κυβέρνηση εύχεται σύμφωνα με τον κ.Ζάιμπερτ «να εξελιχθούν τα πράγματα θετικά στην Ελλάδα προς όφελος των Ελλήνων πολιτών που επωμίσθηκαν τα τελευταία χρόνια μεγάλα βάρη».

Ο κ. Μητσοτάκης την ευχαρίστησε και τις επόμενες μέρες αναμένεται να καθοριστεί ο ακριβής χρόνος της συνάντησης, που θα γίνει μετά τις 20 Αυγούστου, όταν και θα ανοίξει η Βουλή.Το πρώτο ταξίδι, ωστόσο, του νέου πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, οι οποίες θα διεξαχθούν το τριήμερο 20-22 Ιουλίου. Ο χρόνος της επίσκεψης οριστικοποιήθηκε τη Δευτέρα (8/7) σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος επίσης τον συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Παρά τις όποιες διαφορές Μέρκελ και Τσίπρας διατηρούσαν μια σχέση εμπιστοσύνης

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, η καγκελάριος «ευχαριστεί τον απερχόμενο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την ομάδα του που κατάφεραν ακόμη και σε απαιτητικές χρονιές να διατηρήσουν στη συνεργασία τους πάντα μια σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοεκτίμησης». Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Ζάιμπερτ επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα ιστορικό επίτευγμα της Αθήνας και των Σκοπίων που οδήγησε στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. «Ελπίζουμε», είπε ο κ. Ζάιμπερτ «ότι και η νέα ελληνική κυβέρνηση θα συμμετάσχει εποικοδομητικά σε αυτή τη θετική διαδικασία ομαλοποίησης» των σχέσεων των δύο χωρών.

Ελάφρυνση του χρέους

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος και πιθανές ελαφρύνσεις του, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών παρέπεμψε στο ίδιο κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Eurogroup, όπου όπως είπε τέτοιου είδους ζητήματα θα συζητηθούν «εν ευθέτω χρόνω».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις