Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Κόπα Αμέρικα: Το σήκωσε για 9η φορά η «σελεσάο» (vid)
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Κόπα Αμέρικα: Το σήκωσε για 9η φορά η «σελεσάο» (vid)

Κόπα Αμέρικα: Η Βραζιλία νίκησε 3-1 το Περού στον τελικό του Κόπα Αμέρικα με πρωταγωνιστή τον Ζεσούς που σκόραρε και ξέσπασε σε κλάματα όταν αποβλήθηκε

Κόπα Αμέρικα: Η έκπληξη δεν έγινε και η Βραζιλία κατέκτησε για 9η φορά στην ιστορία της το Κόπα Αμέρικα. Η «σελεσάο» νίκησε 3-1 το Περού στο «Μαρακανά» του Ρίο με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Γκαμπριέλ Ζεσούς. Ο επιθετικός της Μάντσεστερ Σίτι σκόραρε, είχε ασίστ και στο 70′ αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα, ξεσπώντας σε κλάματα λίγα λεπτά αργότερα. Ήταν η πέμπτη φορά που διοργάνωσε το Κόπα Αμέρικα η Βραζιλία και κατάφερε πάλι (το ίδιο είχε συμβεί και τις προηγούμενες τέσσερις) να το κατακτήσει. Η προηγούμενη φορά που στέφθηκε πρωταθλήτρια Νοτίου Αμερικής ήταν το 2007 στο Μαρακαΐμπο της Βενεζουέλας, όταν είχε νικήσει 3-0 την Αργεντινή.

Η Βραζιλία απέδειξε ότι χωρίς τον Νεϊμάρ είναι μια εξαιρετική ομάδα, με υψηλού επιπέδου ποδοσφαιριστές, που μπορούν να ανταποκριθούν στην πίεση και τις δυσκολίες ενός τουρνουά. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη επιτυχία του ομοσπονδιακού προπονητή Τίτε, που είδε την ομάδα του να δέχεται το ένα και μοναδικό γκολ στη διοργάνωση στον τελικό με το Περού λόγω VAR. Οι Περουβιανοί σκόραραν με πέναλτι του Γκερέρο και ήταν οι μόνοι που κατάφεραν να νικήσουν τον γκολκίπερ Άλισον. Μέχρι τότε ο τερματοφύλακας της Λίβερπουλ ήταν ανίκητος στο Κόπα Αμέρικα.

Τα έκανε όλα ο Ζεσούς

Το ματς ξεκίνησε με γκολ από νωρίς (15′) χάρη σε ατομική προσπάθεια του Ζεσούς, που «σέρβιρε» έτοιμο γκολ στον Έβερτον. Στα πρώτα πέντε λεπτά το Περού πίεσε και προσπάθησε να πιάσει στον ύπνο τους γηπεδούχους δίχως να τα καταφέρει. Οι Βραζιλιάνοι «ξεκλείδωσαν» μετά το γκολ και άρχισαν να έχουν εκείνοι τον έλεγχο. Στο 44′ δόθηκε το πέναλτι σε χέρι του Τιάγκο Σίλβα, με τον Πάουλο Γκερέρο να ισοφαρίζει. Η χαρά όμως για την ομάδα του Ρικάρντο Γκαρέκα δεν κράτησε πολύ. Στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Ζεσούς «ξαναχτύπησε» και με ωραίο ξεμαρκάρισμα και πλασέ πάνω στην κίνηση πέτυχε το 2-1.

Στο 70ο λεπτό ο πρωταγωνιστής και MVP του τελικού έκανε τραγικό λάθος. Σε εναέρια μονομαχία με τον Ζαμπράνο άπλωσε τον αγκώνα και τον χτύπησε, με συνέπεια να αποβληθεί (vid) με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Προς στιγμήν οι Βραζιλιάνοι σάστισαν αλλά οι αντίπαλοί τους δεν κατάφεραν να εκμεταλλευθούν στο υπόλοιπο διάστημα το αριθμητικό πλεονέκτημα που είχαν. Στο 90′ ο Ριτσάρλισον με πέναλτι σφράγισε τη νίκη και την κατάκτηση του τροπαίου διαμορφώνοντας το τελικό 3-1. Η απόφαση στην ανατροπή του Εβερτον φάνηκε αυστηρή αλλά ο διαιτητής συμβουλεύτηκε το VAR πριν δείξει τη βούλα του πέναλτι.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Βραζιλία (Τίτε): Άλισον, Ντάνι Άλβες, Τιάγκο Σίλβα, Μαρκίνιος, Άλεξ Σάντρο, Καζεμίρο, Αρτούρ, Κουτίνιο (77’ Μιλιτάο), Εβέρτον (93’ Άλαν), Γκάμπριελ Ζεσούς, Φιρμίνο (75’ Ριτσάρλισον)

Περού (Ρικάρντο Γκαρέκα): Γκαγιέσε, Αντβίνκουλα, Σαμπράνο, Αμπράμ, Τράουσο, Τάπια (82’ Γκονσάλες), Γιοτούν (78’ Ρουντίας), Καρίγιο (86’ Πόλο), Κουέβα, Φλόρες, Γκερέρο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις