Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εκλογές 2019: Δηλώσεις Τσίπρα – “Η ήττα ΣΥΡΙΖΑ μόνο στρατηγική δεν είναι” (vid)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2019: Δηλώσεις Τσίπρα – “Η ήττα ΣΥΡΙΖΑ μόνο στρατηγική δεν είναι” (vid)

Εκλογές 2019: «Οι πολίτες έκαναν την επιλογή τους. Η λαϊκή ετυμηγορία είναι για μας απολύτως σεβαστή», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στις πρώτες δηλώσεις του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Εκλογές 2019: Από το Ζάππειο μέγαρο κάνει δηλώσεις ο Αλέξης Τσίπρας μετά την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος που δείχνει την ΝΔ να είναι αυτοδύναμη. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός που τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να τον συγχαρεί για την νίκη του αναμένεται να κάνει την πρώτη αποτίμηση της ήττας. Η Singular Logic είχε δώσει την πρώτη εκτίμησή της για το τελικό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών 2019, με την Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται στο 39,8% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 31,6%. Με δεδομένο πια το αποτέλεσμα και τον κ. Τσίπρα μέσω διαρροών να έχει αποδεχθεί πλέον την μεγάλη ήττα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός συνεχάρη τον διάδοχό του και τον διαβεβαίωσε ότι η παράδοση- παραλαβή θα γίνει κανονικά.

“Θέλω να υποσχεθώ ότι από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είμαστε παρόντες για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των ανθρώπων του μόχθου, των αδύναμων και θα προετοιμαστούμε ώστε πιο ώριμοι θα επιστρέψουμε στην κυβέρνηση όταν έρθει η ώρα. Σήμερα κλείνει ένας κύκλος. Θα αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα. Θα αναλάβω τις ευθύνες που μου αναλογούν. Στη ζωή μου και στην πολιτική μου διαδρομή έχω μάθει να παλεύω. Όποιος δε αγωνίζεται δεν κάνει λάθη. Από αύριο θα είμαστε εδώ πιο δυνατοί.

Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι το 2015 πήραμε δάνειο από τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες που μας έδωσαν 35% και μας έφεραν στην κυβέρνηση για να σταματήσουμε την πολιτική των μνημονίων. Πιστεύω ότι τα καταφέραμε, γιατί βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια.

Δεν μπορέσαμε να μεγαλώσουμε το κόμμα μας. Ίσως αυτή να είναι μια από τις βασικές αιτίες του εκλογικού αποτελέσματος. Σήμερα, μεγάλο μέρος των πολιτών αυτών μας δείχνει έμπρακτα την εμπιστοσύνη του, μας καθιστά τη μεγάλη δύναμη της δημοκρατικής παράταξης. Αυτό δεν είναι δάνειο, είναι εντολή μετασχηματισμού μας, σε μια μεγάλη παράταξη, σε ένα μεγάλο σύγχρονο προοδευτικό κίνημα, με ισχυρούς δεσμούς με την κοινωνία.

Πριν 4,5 χρόνια αναλάβαμε τη διακυβέρνηση με βαθιά πίστη στο λαό. Πολεμήσαμε και καταφέραμε πολλά, με το κεφάλι ψηλά.

Και πάλι με το κεφάλι ψηλά δεχόμαστε τη λαϊκή ετυμηγορία. Γιατί η Ελλάδα που παραδίδουμε δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα που παραλάβαμε. Παραδίδουμε μια χώρα ελεύθερη ξανά, με 37 δισ. στα ταμεία, με χαμηλότερα επιτόκια και κύρος σε διεθνές επίπεδο. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις και με βαρύ κόστος το οποίο σήμερα πληρώνουμε. Το εκλογικό αποτέλεσμα μόνο στρατηγική ήττα δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ”.

Εκλογές 2019: Δείτε τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από το Ζάππειο

Εκλογές 2019: Κοντά στο 40% και με αυτοδυναμία η ΝΔ

Στο 8,3% είναι η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ με ενσωματωμένο σχεδόν το 45% της επικράτειας, είσοδο στη Βουλή εξασφαλίζουν τόσο η ΜεΡΑ25 όσο και η Ελληνική Λύση, ενώ σε θρίλερ φέρεται ότι θα εξελιχθεί η περίπτωση της Χρυσής Αυγής, η οποία βρίσκεται κοντά στο όριο του 3%.

Σύμφωνα με την μέχρι τώρα καταμέτρηση, η ΝΔ έχει ποσοστό 39,73% και λαμβάνει 158 έδρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 31,45% λαμβάνει 86 έδρες και ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 8,11% και 22 έδρες, το ΚΚΕ με 5,34% και 15 έδρες, η Ελληνική Λύση με 3,81% και 10 έδρες και η ΜέΡΑ25 με 3,41% και 9 έδρες. Η κατανομή των εδρών διαμορφώνεται με δεδομένο ότι η Χρυσή Αυγή, η οποία βρίσκεται στο 2,99% δεν θα καταφέρει να εισέλθει στη Βουλή. Εάν υπερβεί το όριο εισόδου που είναι το 3% η κατανομή των εδρών θα αλλάξει κυρίως σε βάρος της ΝΔ, η οποία σε αυτό το ενδεχόμενο εκτιμάται ότι θα λάβει 154-155 έδρες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις