Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Αναλήψεις μετρητών: Nέες χρεώσεις “φωτιά” από σήμερα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναλήψεις μετρητών: Nέες χρεώσεις “φωτιά” από σήμερα

Αναλήψεις μετρητών: Εξαιτίας της νέας τιμολογιακής πολιτικής των ελληνικών τραπεζών, από σήμερα Δευτέρα, 1η Ιουλίου, αλλάζουν οι χρεώσεις των χρηστών ηλεκτρονικών καρτών.

Αναλήψεις μετρητών: Η νέα τιμολογιακή πολιτική των ελληνικών τραπεζών έρχεται να εξισώσει τις χρεώσεις από τα ΑΤΜ, με τις οποίες επιβαρύνονται οι κάτοχοι ελληνικών καρτών, με αυτές που καταβάλλουν από πέρσι το καλοκαίρι οι τουρίστες. Επιπλέον, οι Έλληνες που ζουν στην επαρχία αλλά και τα νησιά – όπου οι αναλήψεις από άλλη τράπεζα είναι μονόδρομος – θα είναι αντιμέτωποι με αυτές τις χρεώσεις καθημερινά και καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και όχι μόνο στη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Αναλήψεις μετρητών: Αναλυτικά οι χρεώσεις σε κάθε τράπεζα

Alpha Bank

Αναλήψεις από ΑΤΜ άλλων τραπεζών σε Ελλάδα και Ευρωζώνη

Έως 150 ευρώ: 1,50 ευρώ

Από 160 έως 250 ευρώ: 1,60 ευρώ

Άνω των 250 ευρώ: 1,65 ευρώ

Αναλήψεις σε ATM εκτός Ευρωζώνης

1% επί του ποσού της ανάληψης με ελάχιστο τα 4,40 ευρώ ανά συναλλαγή

Eurobank

Αναλήψεις σε ATM άλλων τραπεζών σε Ελλάδα και Ευρωζώνη

1,60 ευρώ ανεξαρτήτως ποσού

Αναλήψεις σε ATM εκτός Ευρωζώνης

1,05% επί του ποσού της ανάληψης.

Εθνική Τράπεζα

Αναλήψεις σε ATM άλλων τραπεζών σε Ελλάδα και Ευρωζώνη

Έως 150 ευρώ: 1,30 ευρώ

Από 160 έως 250 ευρώ: 1,40 ευρώ

Άνω των 250 ευρώ: 1,60 ευρώ

Αναλήψεις σε ATM εκτός Ευρωζώνης

1% επί του ποσού της ανάληψης με ελάχιστο τα 3 ευρώ και μέγιστο τα 5 ευρώ ανά συναλλαγή.

Τράπεζα Πειραιώς

Αναλήψεις σε ATM άλλων τραπεζών σε Ελλάδα και Ευρωζώνη

Έως 250 ευρώ: 1,40 ευρώ

Άνω των 250 ευρώ: 2,20 ευρώ

Αναλήψεις σε ATM εκτός Ευρωζώνης

Έξοδα 4 ευρώ ανά συναλλαγή πλέον 2% επί του ποσού της ανάληψης με ελάχιστο το 1 ευρώ και μέγιστο τα 30 ευρώ ανά συναλλαγή

*Σημειώνεται, ότι οι αλλαγές στην Τράπεζα Πειραιώς θα ξεκινήσουν από τις 22 Ιουλίου.

Αναλήψεις μετρητών: Η αιτία του υψηλού κόστους

Η χρέωση για την ανάληψη μετρητών έχει ήδη ξεκινήσει στη Μεγάλη Βρετανία και το σενάριο αυτό εξετάζουν οι τραπεζικοί κύκλοι της Ε.Ε. Κύρια αιτία είναι ότι το κόστος των ATM είναι υψηλό πλέον για τις τράπεζες, οι οποίες σε επίπεδο ΕΕ προσανατολίζονται να χρεώνουν τους πελάτες τους και για την ανάληψη μετρητών. Η εγκατάσταση, η λειτουργία, η  συντήρηση, ο ανεφοδιασμός αυξάνουν το κόστος διαχείρισης των ΑΤΜ. Ενώ το τελευταίο διάστημα είναι  πολύ συχνές οι «ανατινάξεις» ΑΤΜ, όχι μόνο για να τα αδειάσουν από τα μετρητά, αλλά και για λόγους δολιοφθοράς.

Η συζήτηση για την υπόθεση «χρέωση των αναλήψεων» έχει ξεκινήσει ήδη και απασχολεί έντονα τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ και της ευρωζώνης, και όπως παρατηρούν τραπεζικά στελέχη οι μεν κυβερνήσεις πιέζουν να υπάρχουν ΑΤΜ παντού για τη διευκόλυνση των καταναλωτών ενώ από την πλευρά τους οι τραπεζίτες αντιτείνουν πως  κάτι τέτοιο στις σημερινές οικονομικές συνθήκες είναι ασύμφορο.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια να στραφούν οι καταναλωτές στο άυλο χρήμα και στις ηλεκτρονικές πληρωμές, με τις τράπεζες να επενδύουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τον μετασχηματισμό τους. Όμως την ίδια ώρα οι τράπεζες δέχονται «επίθεση» από τους μεγάλους διαδικτυακούς παίκτες που έχουν ξεκινήσει να δραστηριοποιούνται στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις