Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Ξηροί καρποί: Μια εύγευστη και υγιεινή τροφή
PLUS

Ξηροί καρποί: Μια εύγευστη και υγιεινή τροφή

Ξηροί καρποί: Οι ειδικοί συνιστούν την καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών για υγιή καρδιά

Ξηροί καρποί: Είναι γευστικοί και παρέχουν πολλά οφέλη στην καρδιά. Οι ειδικοί συνιστούν την καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών για υγιή καρδιά. Αυτό επειδή είναι πλούσιοι σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Έρευνα έχει δείξει πως μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα μειώνει κατά 34% τις πιθανότητες θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις. Επίσης, με λίγα καρύδια την ημερά μπορούν να μειωθούν η ολική και κακή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

Παράλληλα, είναι αποδεδειγμένα πως προστατεύουν από τις θρομβώσεις στο αίμα, την αυξημένη περίμετρο μέσης και τον σακχαρώδη διαβήτη. Οι ξηροί καρποί πλούσιοι σε αμινοξέα, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία και ωφέλιμα λιπαρά οξέα. Ταυτόχρονα, είναι καλές πηγές μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά. Τέλος, αποτελούν φτωχότερες πηγές κορεσμένων λιπαρών και καλές πηγές φυτικών ινών.

Ξηροί καρποί: Τα ωφέλιμα συστατικά

Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα: Είναι ένα είδος λίπους με καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Πρέπει να αποτελούν κύριο λίπος στη διατροφή μας. Οι ξηροί καρποί αποτελούν πολύ καλή πηγή τους.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ρυθμίζουν τα τριγλυκερίδια και τον καρδιακό ρυθμό. Η πιο πλούσια πηγή τους μεταξύ των ξηρών καρπών είναι τα καρύδια.

Οι φυτικές ίνες: Όλοι οι ξηροί καρποί περιέχουν αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι ίνες συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλη και στην αύξηση του αισθήματος κορεσμού της πείνας.

Η βιταμίνη Ε: Η βιταμίνη Ε είναι αντιοξειδωτική και συμβάλλει στην προστασία των αρτηριών της καρδιάς από τις αθηρωματικές πλάκες. Οι πλάκες αυτές δημιουργούνται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών από την συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων πάνω τους. Αποτελούν την κύρια αιτία πόνου στο στήθος, στεφανιαίας νόσου και εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Οι φυτικές στερόλες: Μερικοί ξηροί καρποί περιέχουν φυτικές στερόλες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.

Η L-αργινίνη: Οι ξηροί καρποί είναι καλή πηγή του αμινοξέος L-αργινίνη. Το αμινοξύ αυτό μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Ξηροί καρποί: Βάλτε τους στη διατροφή σας

  • Οι ξηροί καρποί μπορεί:
  • Να εμπλουτίσουν σαλάτες και πιάτα με κοτόπουλο ή ψάρι
  • Να καταναλώνονται μαζί με το πρωινό
  • Να συμπληρώσουν το διαιτολόγιο π.χ. στη διάρκεια της νηστείας

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις