Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Φώφη Γεννηματά – ΝΔ: Ψήφος ανοχής στον Μητσοτάκη αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία
ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΧΩΡΑ

Φώφη Γεννηματά – ΝΔ: Ψήφος ανοχής στον Μητσοτάκη αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία

Φώφη Γεννηματά - ΝΔ: Είμαστε δύναμη ομαλότητας και δεν θα αφήσουμε την χώρα να πάει στα βράχια, τόνισε το πρωί της Τρίτης η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

Φώφη Γεννηματά – ΝΔ: Αλλάζει στάση η Φώφη Γεννηματά όσον αφορά το τι θα κάνει το ΚΙΝΑΛ την επομένη των εκλογών -σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία- και εγκαταλείπει τις θεωρίες για κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, που είχαν διατυπωθεί αρχικά. Και αφήνει να εννοηθεί ότι το Κίνημα Αλλαγής θα στηρίξει, έστω και με ψήφο ανοχής, την κυβέρνηση της ΝΔ, ώστε να αποφευχθεί το χάος της απλής αναλογικής και να ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση. «Είμαστε δύναμη ομαλότητας και δεν θα αφήσουμε την χώρα να πάει στα βράχια», τόνισε το πρωί της Τρίτης η επικεφαλής του κόμματος, μιλώντας στο Open.

Την ίδια στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκη ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία και δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, η χώρα θα πάει σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο και μάλιστα με απλή αναλογική, η Φώφη Γεννηματά επαναδιατύπωσε με τρόπο τη θέση της. Ότι δηλαδή δεν πρόκειται να αφήσει τη χώρα να πάει σε εκλογές με απλή αναλογική, με πολιτική αστάθεια, που διώχνει τους επενδυτές, απομακρύνει την ανάπτυξη και τα μέτρα ανακούφισης των ασθενέστερων. Έτσι, η Χαριλάου Τρικούπη λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές τροποποιεί την έως τώρα θέση της που έλεγε ότι σε περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας από το πρώτο κόμμα δεν θα δεχόταν σχηματισμό κυβέρνησης παρά μόνο εάν η Φώφη Γεννηματά έπαιρνε την τρίτη εντολή, με κάποια στελέχη της μάλιστα -όπως ο Σταμάτης Μαλέλης και ο Βασίλης Κεγκέρογλου- να υποστηρίζουν πρόσφατα «γιατί όχι και πρωθυπουργός η Φώφη;», στο ραδιόφωνο.

Φώφη Γεννηματά: Κυβέρνηση για να αλλάξουν τα υπερπλεονάσματα

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι ακόμα και αν δεν συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση της ΝΔ, θα μπορεί να τη στηρίξει έστω και με ψήφο ανοχής για να κάνει τρία συγκεκριμένα πράγματα: Την αλλαγή του εκλογικού νόμου με κατάργηση της απλής αναλογικής που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ακυβερνησία, την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης και τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους ώστε να μειωθούν τα υπερπλεονάσματα που υπονομεύουν την ανάπτυξη.

«Θα είμαστε εκεί για να ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση, για να διεκδικήσουμε την αλλαγή των όρων της συμφωνίας Τσίπρα και να φύγει η θηλιά από τον λαιμό του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα υπερπλεονάσματα και το υπερταμείο». Σημειώνοντας ακόμα ότι «η ΝΔ δεν λέει κουβέντα για την αλλαγή του ρόλου του υπερταμείου και δεν λέει αν άμεσα θα διεκδικήσει την αλλαγή του στόχου για τα υπερπλεονάσματα, που από το 3,5% πρέπει να φτάσει τουλάχιστον στο 2%».

Παράλληλα, η κυρία Γεννηματά επισήμανε πως στόχος της επόμενης κυβέρνησης θα είναι να αλλάξει και ο εκλογικός νόμος. Τονίζοντας όμως ότι για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος χρειάζεται να υπάρξει πλειοψηφία 200 ψήφων στη Βουλή και γι’ αυτό είπε «ζητούμε από τον ελληνικό λαό να μας δώσει τη δύναμη να έχουμε ρυθμιστικό ρόλο και όχι να είμαστε συμπλήρωμα για να βγουν οι αριθμοί».

Τι κρύβει η στροφή της Φώφης Γεννηματά

Η στροφή της Φώφης Γεννηματά ερμηνεύεται, πέραν της εύλογης ανησυχίας που υπάρχει στο ΚΙΝΑΛ για ενδεχόμενες εθνικές περιπέτειες λόγω μη αυτοδυναμίας και εφαρμογής της απλής αναλογικής, και από μία πιο πρακτική διάσταση.

Στελέχη του περιβάλλοντός της αντιλαμβάνονται ότι το δίλημμα ισχυρή κυβέρνηση ΝΔ ή περιπέτειες και ακυβερνησία, που θέτει εμφατικά το τελευταίο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, ώστε να αποφευχθεί μια πολιτική ανωμαλία. Και με την επισήμανσή της ότι «δεν θα αφήσει τη χώρα να πέσει στα βράχια», προσπαθεί να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο.

Αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ

Πάντως, στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, πέραν των «ρεαλιστών» που προσυπέγραψαν αυτή την αλλαγή τακτικής, διατυπώθηκαν και σαφείς ενστάσεις για τη στροφή αυτή της κυρίας Γεννηματά, από στελέχη που τάσσονται κατά της οποιασδήποτε προσέγγισης με τη ΝΔ μετεκλογικά, έστω και διά της παροχής ψήφου ανοχής. Η γκρίνια των «αριστερόστροφων» του κόμματος περιορίστηκε στο εσωκομματικό περιβάλλον, χωρίς να πάρει διαστάσεις λόγω και της εγγύτητας των εκλογών. Διαφοροποιήθηκε, λένε οι πληροφορίες, μόνο ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και υπεύθυνος επικοινωνίας του κόμματος Σταμάτης Μαλέλης.

Ο κ. Μαλέλης, που από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του ήταν διαπρύσιος υποστηρικτής της «αριστερής πορείας» του ΚΙΝΑΛ, και των σαφών έως απαγορευτικών αποστάσεων από τη ΝΔ, στις εμφανίσεις του και σε συνεντεύξεις που δίνει σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα επιμένει, ακόμη και μετά τη στροφή της κυρίας Γεννηματά, να τάσσεται εναντίον κάθε μετεκλογικής προσέγγισης.

Είναι πολύ χαρακτηριστική η στάση που τήρησε σε χθεσινοβραδινή του εμφάνιση σε τηλεοπτικό πάνελ, όπου όταν ρωτήθηκε πώς κρίνει αυτή την αλλαγή τακτικής της κυρίας Γεννηματά, επέλεξε να υπογραμμίσει την «προσωπική του άποψη», ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει ούτε ψήφος ανοχής σε κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και όταν πιέστηκε να πει τι θα πράξει ως βουλευτής -εφόσον εκλεγεί- αν η πρόεδρος του κόμματος προτείνει ψήφο ανοχής, περιορίστηκε στο «αυτό είναι άλλο θέμα, θα δούμε».

Η Φώφη στο Open:

Γεννηματά: Μπορώ να συνεργαστώ με τη ΝΔ σε τρία θέματα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις