Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

08

Σεπτεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μηχανογραφικό 2019: Τα μυστικά για τη σωστή συμπλήρωση – Τι να προσέξετε
ΕΛΛΑΔΑ

Μηχανογραφικό 2019: Τα μυστικά για τη σωστή συμπλήρωση – Τι να προσέξετε

Μηχανογραφικό 2019: Έως τις 15 Ιουλίου 2019 μπορούν οι υποψήφιοι φοιτητές να υποβάλλουν τα μηχανογραφικά τους δελτία.

Μηχανογραφικό 2019: Οι Πανελλήνιες 2019 πλησιάζουν προς το τέλος τους και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη διαδικασία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων για την εισαγωγή στις σχολές. Τα μηχανογραφικά ξεκίνησαν να υποβάλλονται την Παρασκευή 21 Ιουνίου. Η ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων, θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι τις 15 Ιουλίου, οπότε και ολοκληρώνεται η προθεσμία. Νωρίτερα, στις 2 Ιουλίου, θα έχει ολοκληρωθεί και η εξέταση των ειδικών μαθημάτων. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι μια ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία καθώς -σύμφωνα και με τις Βάσεις 2019 που θα εκδοθούν- θα διαδραματίσει καίριο ρόλο για την εισαγωγή σε συγκεκριμένες σχολές.

Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν μηχανογραφικό μπορούν να απευθυνθούν στο λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετούν το μηχανογραφικό δελτίο και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (προσωρινή αποθήκευση). Μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ, και σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας «οριστικοποίηση») ως και την Δευτέρα 15-7-2019. Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

Μηχανογραφικό 2019: Οι 7 οδηγίες για τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων

1. Απαιτείται προσοχή στις πρώτες σχολές που θα δηλώσει ο υποψήφιος στο μηχανογραφικό.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι άσχετα με την επίδοση και τον αριθμό μορίων που θα συγκεντρώσει, ο κάθε υποψήφιος πρέπει να επιλέγει εκείνες στις οποίες θα ήθελε πραγματικά να εισαχθεί. Επομένως, οι σχολές δεν πρέπει να ιεραρχούνται κατά φθίνουσα σειρά μορίων, δίχως να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα ενδιαφέροντα, οι κλίσεις και οι προτιμήσεις του υποψηφίου.

2. Πώς πρέπει να ταξινομούνται οι σχολές

Η πρώτη ομάδα σχολών επιλογής θα πρέπει να δηλωθεί ξεκινώντας από τις υψηλόβαθμες προς τις χαμηλόβαθμες και, παράλληλα, από την κοντινότερη πόλη -στον τόπο κατοικίας του υποψηφίου- προς την πλέον μακρινή. Για παράδειγμα, εάν ένας υποψήφιος στοχεύει να περάσει είτε στην Ιατρική, είτε στη Βιολογία, θα πρέπει να δηλώσει πρώτα όλες τις Ιατρικές σχολές, ξεκινώντας από εκείνη της Αθήνας και, στη συνέχεια, όλες της Βιολογίας, ξεκινώντας και πάλι από εκείνη της Αθήνας (και συνεχίζοντας με τις υπόλοιπες).

3. Οι προβλέψεις για τις Βάσεις 2019 δεν πρέπει να λειτουργήσουν καταλυτικά

Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι προβλέψεις και οι διαρροές για τη διακύμανση των Βάσεων 2019, αν και είναι σημαντικές ως πληροφορίες, δεν θα πρέπει να αποτελέσουν τον βασικό άξονα επιλογής και ιεράρχησης των σχολών στο μηχανογραφικό. Εν ολίγοις, η προβλεπόμενη άνοδος στη βάση μιας σχολής, με περισσότερα μόρια από εκείνα που έχει συγκεντρώσει ο υποψήφιος, δεν θα πρέπει να οδηγεί τον υποψήφιο στον αποκλεισμό αυτής της σχολής από το μηχανογραφικό του δελτίο.

4. Προσοχή στην αρίθμηση των προτιμήσεων

Κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην αρίθμηση των προτιμήσεων. Η αρίθμηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να είναι συνεχόμενη, ξεκινώντας από τον αριθμό 1 και δεν θα πρέπει να υπάρχουν κενά ή επαναλήψεις των αριθμών της σειράς προτίμησης.

5. Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι προσωπική υπόθεση

Ο κάθε υποψήφιος δεν θα πρέπει να επηρεάζεται από τις προτιμήσεις άλλων υποψηφίων ή τις παραινέσεις τρίτων. Η επιλογή σχολών είναι μια διαδικασία που, σε μεγάλο βαθμό, θα επηρεάσει το μέλλον κάθε υποψηφίου.

6. Περισσότερα τμήματα δίνουν περισσότερες πιθανότητες

Ανεξάρτητα από τον αριθμό μορίων που θα συγκεντρώσει, κάθε υποψήφιος καλείται να δηλώσει όσο το δυνατόν περισσότερα τμήματα από το επιστημονικό πεδίο που έχει επιλέξει. Με αυτόν τον τρόπο θα έχει περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής σε κάποιο τμήμα με επιστημονικό ενδιαφέρον για τον υποψήφιο.

7. Οι καλύτεροι σύμβουλοι είναι οι καθηγητές

Πριν από την οριστική ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου, ο υποψήφιος μπορεί να καθαρογράψει -«παραδοσιακά»- σε χαρτί τις προτιμήσεις του. Με αυτόν τον τρόπο θα έχει σαφέστερη εικόνα των επιλογών του. Παρ’ όλα αυτά, αν χρειάζεται περαιτέρω συμβουλές ή εξηγήσεις, καλό θα ήταν να προτιμήσει τους καθηγητές του σχολείου του, προτού στραφεί σε δημοσιεύματα ή άλλες πηγές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις