Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εκλογές 2019: Άμεση κυβερνησιμότητα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2019: Άμεση κυβερνησιμότητα

Εκλογές 2019: «Ούτε μια ώρα χαμένη» στην κυβερνησιμότητα της χώρας είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εάν ο ελληνικός λαός επιλέξει την ΝΔ για την διακυβέρνηση της χώρας.

Εκλογές 2019: Τους τελευταίους μήνες οι τομεάρχες του κόμματος και όσοι προορίζονται για υπουργικές θέσεις έχουν προετοιμάσει τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης και μάλιστα οι πληροφορίες της Alpha freepress αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είχε προσωπικές παρεμβάσεις σε κάθε ένα από αυτά.

Από τον Γιάννη Ντσούνο

«Ούτε μια ώρα χαμένη» στην κυβερνησιμότητα της χώρας είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εάν ο ελληνικός λαός επιλέξει την ΝΔ για την διακυβέρνηση της χώρας. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ήδη προαναγγείλει ότι η Βουλή θα παραμείνει ανοικτή και ο λόγος δεν είναι άλλος από την ψήφιση των νομοσχεδίων της κυβέρνησης, έτσι ώστε να ξεκινήσει άμεσα η νέα εποχή για την χώρα που ο ίδιος έχει οραματιστεί και προαναγγείλει. Τους τελευταίους μήνες κατ’ εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη οι τομεάρχες του κόμματος και όσοι προορίζονται για υπουργικές θέσεις έχουν προετοιμάσει τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης και μάλιστα οι πληροφορίες της Alpha freepress αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είχε προσωπικές παρεμβάσεις σε κάθε ένα από αυτά, ενώ την όλη οργάνωση έχει αναλάβει ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης.

Στην προσπάθεια αυτή το νομικό μέρος έχει αναλάβει ο σύμβουλος επί νομικών θεμάτων του Κυριάκου Μητσοτάκη Γιώργος Γεραπετρίτης, που είναι άλλωστε και καθηγητής Δημοσίου Δικαίου. Προτεραιότητα βέβαια για την ΝΔ είναι η οικονομία και εκεί προσανατολίστηκαν οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε να γίνουν εμφανείς από τις πρώτες ημέρες της νέας διακυβέρνησης οι αλλαγές στην καθημερινότητα και στην «τσέπη» των πολιτών, των μεσαίων επιχειρήσεων και της μεσαίας τάξης. Το πρώτο ίσως νομοσχέδιο που θα καταθέσει προς ψήφιση η ΝΔ αφορά στο φορολογικό, αφού όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της ΝΔ, η φορολογία θα πρέπει να παραμείνει σταθερή το λιγότερο για μια δεκαετία. Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται η εξαγγελία Μητσοτάκη για μείωση του ΕΝΦΙΑ μέσα σε δύο χρόνια και έτσι ο φόρος που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι μειωμένος κατά 20% το 2020 και κατά 10% το 2021, έτσι ώστε η συνολική ελάφρυνση να αγγίξει το ποσοστό του 30%.

Στο ίδιο νομοσχέδιο εντάσσεται και η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις. Η επιβάρυνση από το 28% θα μειωθεί στο 20% έως το 2021 με παράλληλη μείωση και του φόρου στα μερίσματα που από 10% θα μειωθεί στο 5%. Σε άλλη διάταξη του ίδιου νομοσχεδίου έχει ενταχθεί και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%. Τέλος, αναφορικά με τα φυσικά πρόσωπα, ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που είναι σήμερα.

Επόμενο νομοσχέδιο για την κυβέρνηση της ΝΔ είναι το επενδυτικό. Στο νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνονται μια σειρά μεταρρυθμίσεων που διευκολύνουν τους επενδυτές σε τρία επίπεδα. Το πρώτο είναι η σταθερή φορολογία, το δεύτερο είναι η κατάργηση ή η απλοποίηση γραφειοκρατικών διαδικασιών και εμπλοκές διαφόρων διαφορετικών υπηρεσιών και το τρίτο η επιβολή αυστηρότερων χρονικών ορίων από τον σχεδιασμό έως την υλοποίηση και την παράδοση του εκάστοτε έργου που αναλαμβάνει ο επενδυτής.

Στο επόμενο νομοσχέδιο η ΝΔ κάνει πράξη μια εξαγγελία ετών, που έχει να κάνει με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η οποία θα δίνει την δυνατότητα στις διωκτικές αρχές να επεμβαίνουν στους χώρους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων εάν διαπιστωθούν έκνομες πράξεις και παραβατικές συμπεριφορές. Μια ακόμη παρέμβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα είναι η λύση στο πρόβλημα των αιώνιων φοιτητών, αφού θα οριστεί ανώτατο χρονικό όριο σπουδών, διαφορετικό βέβαια για κάθε σχολή.

Από τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι οι αλλαγές που θα επέλθουν στον εκλογικό νόμο. Σε αυτό το νομοσχέδιο υπάρχει η πρόβλεψη για την δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού μέσω των προξενείων και των πρεσβειών στους τόπους όπου διαμένουν. Επιπλέον, θα υπάρξουν αλλαγές και στο υπάρχον εκλογικό σύστημα, ώστε να μην γίνουν οι επόμενες εκλογές με απλή αναλογική όπως είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να επιτευχθεί στην επόμενη Βουλή η αυξημένη πλειοψηφία των 200 εδρών που απαιτούνται για να έχει άμεση ισχύ ο νέος εκλογικός νόμος.

Η εύρυθμη και ανεξάρτητη λειτουργία των θεσμών αποτελεί προτεραιότητα για την ΝΔ και για τον λόγο αυτό η ΝΔ είναι έτοιμη να καταθέσει νομοσχέδιο, που θα προβλέπει αλλαγές στην επιλογή της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων, την αξιολόγηση των δικαστών, την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, αλλά και την εναλλακτική επίλυση διαφορών χωρίς αυτές να χρειάζεται να «λιμνάζουν» στις δικαστικές αίθουσες.

Στην υγεία η προτεραιότητα του νομοσχεδίου που είναι ήδη έτοιμο είναι η μείωση του χρόνου αναμονής για νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ακολουθεί η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και η διανομή φαρμάκων κατ’ οίκον σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για αγορά ιατρικών πράξεων και εξετάσεων χωρίς την επιβάρυνση του ασθενούς.

Μεγάλες αλλαγές όμως θα επιφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην λειτουργία της ίδιας της κυβέρνησης, καθώς με νομοσχέδιο που θα έρθει στην Βουλή θα ενισχυθεί σημαντικά ο ρόλος του πρωθυπουργικού γραφείου, ενώ καταργούνται όλες οι θέσεις των αναπληρωτών υπουργών. Με το ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρξει σημαντική μείωση του αριθμού των γενικών γραμματειών στα υπουργεία, ενώ θα θεσπιστεί για πρώτη φορά ένα υπερυπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, αλλά και Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας.

Με την κατάθεση και ψήφιση αυτών των νομοσχεδίων, αλλά και άλλων επιμέρους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει το σήμα ότι οι εξαγγελίες του γίνονται πράξη από τις πρώτες κιόλας ημέρες της διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ. Εκτός όμως από την ψήφιση, το μεγάλο στοίχημα του προέδρου της ΝΔ και της κυβέρνησής του είναι η υλοποίηση αυτών των νομοσχεδίων…  Και εκεί ακριβώς στην υλοποίηση είναι που κρίνονται όλα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις