Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Άγιο Όρος – κλοπή: Θρίλερ με τον Ρουμάνο που αφαιρούσε τάματα
ΕΛΛΑΔΑ

Άγιο Όρος – κλοπή: Θρίλερ με τον Ρουμάνο που αφαιρούσε τάματα

Άγιο Όρος - κλοπή: Ο 56χρονος Ρουμάνος συνελήφθη, μετά την τελευταία αρπαγή ταμάτων από την εικόνα της Παναγίας στη Μονή Ιβήρων.

Άγιο Όρος – κλοπή: Από το Νοέμβριο του 2017, ο 56χρονος Ρουμάνος, ο οποίος συνελήφθη μετά από μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας, επισκεπτόταν τις Μονές του Αγίου Όρους, σχεδίαζε και υλοποιούσε τις κλοπές ταμάτων, ανυπολόγιστης αξίας, διέφευγε και επέστρεφε.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Παραπέμφθηκε στον ανακριτή κατηγορούμενος για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής σε βαθμό κακουργήματος, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθεί από πόσες άλλες Μονές, έχει αφαιρέσει τάματα. Ο μυστηριώδης Ρουμάνος, τις ακριβείς κινήσεις του οποίου και το που κατέληγαν τα κειμήλια, μετά από κάθε παρόμοια κλοπή, προσπαθεί να βρει η Αστυνομία, ένα από τα προηγούμενα βράδια, παραβίασε ξύλινη προθήκη βυζαντινής εικόνας του 9ου μ.Χ. αιώνα, της Παναγίας Πορταϊτισας και αφαίρεσε χρυσά τάματα πιστών, αυτοκρατορικά κοσμήματα, περιδέραια με βυζαντινά νομίσματα, αρχιερατικά εγκόλπια και μετάλλια αθλητών, τα οποία είναι ανεκτίμητης θρησκευτικής και ιστορικής αξίας.

Από την πρώτη στιγμή οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση με τη συνδρομή και αστυνομικών σκύλων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κιλκίς και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του.

Εγκατέλειψε τα τάματα και συνελήφθη

Αντιλαμβανόμενος τον αστυνομικό κλοιό που στένευε σε πρώτη φάση απέθεσε τα ιερά κειμήλια, κοντά σε ένα εκκλησάκι σε ορεινή περιοχή του Αγίου Όρους και εκεί τα βρήκε η Αστυνομία και τα επέστρεψε στον ηγούμενο της Μονής Ιβήρων. Μετά από έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Πολυγύρου, εξιχνιάσθηκαν επιπλέον κλοπές σε Ιερές Μονές του Αγίου Όρους.

Από το Νοέμβριο του 2017

Όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, από το Νοέμβριο του 2017 έως τον Μάιο του 2019, ο 56χρονος ενέχεται σε επιπλέον τέσσερις κλοπές από Ναούς και κελί σε Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, απ’ όπου αφαίρεσε τάματα, αφιερώματα, καθώς και το χρηματικό ποσό των 4.300 ευρώ.

Το πιο σημαντικό κειμήλιο στο Άγιο Όρος

Η εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας, απ’ όπου αφαίρεσε ο δράστης τα τάματα, θεωρείται το πιο σημαντικό κειμήλιο του Αγίου Όρους μαζί με την εικόνα του «Άξιον Εστίν». Από το 1004 που βρέθηκε μέχρι σήμερα, η εικόνα της Παναγίας δεν έχει βγει ποτέ από το Άγιον Όρος. Ο θρύλος λέει πως όσο η εικόνα παραμένει στη θέση της το Άγιον Όρος θα είναι άτρωτο.

Παράσημα ηρώων, πρωταθλητών και ολυμπιονικών

Μάρτυρες των θαυμάτων της Παναγίας είναι τα δεκάδες πολύτιμα αφιερώματα. εγκόλπια αρχιερέων, μετάλλια πρωταθλητών και ολυμπιονικών αλλά και παράσημα ηρώων, που κοσμούν το εικόνισμα Της. Για τους Αγιορείτες και ειδικότερα για τους Ιβηρίτες η Παναγία η Πορταΐτισσα είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό εκκλησιαστικό κειμήλιο, είναι η ζωντανή παρουσία της Θεοτόκου ανάμεσά τους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις