Εθνικές εκλογές 2019: Η αποδόμηση και τα πρώτα βήματα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εθνικές εκλογές 2019: Η αποδόμηση και τα πρώτα βήματα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Ντσούνος

Εθνικές εκλογές 2019: Ο Αλέξης Τσίπρας, ως δέσμιος της παλαιοκομματικής αντίληψης που διαθέτει, εξήγγειλε χιλιάδες προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, αδιαφορώντας για το κόστος.

16.06.2019 | 12:03

Εθνικές εκλογές 2019: Ο Αλέξης Τσίπρας, ως δέσμιος της παλαιοκομματικής αντίληψης που διαθέτει, εξήγγειλε χιλιάδες προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, αδιαφορώντας για το κόστος που θα επωμιστούν χιλιάδες φορολογούμενοι για αυτούς τους επιπλέον μισθούς δημοσίου.

Από τον Γιάννη Ντσούνο 

Την απάντηση στην ακατάσχετη παροχολογία του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης της ΝΔ στην περίπτωση που είναι αυτή η επιλογή του ελληνικού λαού στις 7 Ιουλίου. Στην ΝΔ έχουν επιλέξει τις επόμενες εβδομάδες να αναπτύξουν μια στρατηγική, που αφενός αποδομεί τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, αφετέρου προωθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είναι κοστολογημένο και εμπροσθοβαρές. Η παροχολογία του Αλέξη Τσίπρα κυρίως προς την μεσαία τάξη, που επί τέσσερα χρόνια υπερφορολόγησε ο ίδιος και η κυβέρνησή του, είναι δύσκολο να πείσει όσους ανήκουν σε αυτήν, αφού έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης όλο το διάστημα στης διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Όπως αναφέρουν τα στελέχη της Πειραιώς, ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να κάνει copy paste κομμάτια από το πρόγραμμα της ΝΔ και να τα παρουσιάσει ως δικές του εξαγγελίες, όπως για παράδειγμα η δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, η μείωση της φορολογίας και η δημιουργία κινήτρων στους ιδιώτες για περισσότερες προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα. Στην γραμμή της αποδόμησης των μέτρων του κ. Τσίπρα από την ΝΔ δίνουν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, που όχι μόνο δεν ελαφρύνει τα βάρη από την μεσαία τάξη, αλλά αντίθετα τα αυξάνει: η μείωση του συντελεστή φορολογίας στο 20% θα γίνει σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που προβλεπόταν για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, τελικά μειώνεται και θα αφορά εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, καταγγέλλουν οι πηγές της Πειραιώς, ο Αλέξης Τσίπρας, ως δέσμιος της παλαιοκομματικής αντίληψης που διαθέτει, εξήγγειλε χιλιάδες προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, αδιαφορώντας για το κόστος που θα επωμιστούν χιλιάδες φορολογούμενοι για αυτούς τους επιπλέον μισθούς δημοσίου.

Η επιχειρηματολογία των «γαλάζιων» στελεχών ισχυροποιείται και από τα στοιχεία της Κομισιόν για τα προβλήματα που θα δημιουργήσουν στην οικονομία οι τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης. Πρώτη και καλύτερη κίνηση το επίδομα, που η κυβέρνηση ονόμασε «13η σύνταξη» και που αυξάνει ιδιαίτερα την συνταξιοδοτική δαπάνη, την ίδια στιγμή που εκκρεμούν κρίσιμες αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων σε κόστος περίπου 7 δισ. ευρώ.

Κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμοί είναι δύο ακόμη πτυχές του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης που δεν παρατηρήθηκε καμία πρόοδος, με αποτέλεσμα να παραμένουν ως αγκάθια για τον επόμενο προϋπολογισμό, θέματα στα οποία δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας. Χαρακτηριστική η φράση κορυφαίου γαλάζιου στελέχους στην Alpha freepress: «Εκτός από λαϊκιστής παραμένει και αμετανόητος ο πρωθυπουργός, εξαγγέλλοντας μη υλοποιήσιμες υποσχέσεις και τάζοντας ευημερία χωρίς χρήματα».

Η ισχυρότερη αποδόμηση πάντως των πρόσφατων εξαγγελιών Τσίπρα έρχεται από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος παρουσιάζοντας τα πρώτα βήματα της δικής του διακυβέρνησης καταδεικνύει τις κενές περιεχομένου υποσχέσεις του πρωθυπουργού. Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγγειλε και δεσμεύτηκε προσωπικά για το ξεμπλοκάρισμα της επένδυσης του Ελληνικού, που συμβολίζει και το εύφορο για επενδύσεις περιβάλλον που επιθυμεί να εγκαταστήσει στην χώρα. Η δέσμευση ότι μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες της διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ θα υπογραφούν οι δύο υπουργικές αποφάσεις που χρειάζονται για να ξεκινήσει η επένδυση, δείχνουν την αμεσότητα στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας που θα απελευθερώσει τις επενδύσεις στην χώρα μας, δημιουργώντας ταυτόχρονα χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Με βασικό σύνθημα όχι απλά την ανάπτυξη, αλλά την «ισχυρή ανάπτυξη» ο πρόεδρος της ΝΔ για πρώτη φορά αποκαλύπτει τις πτυχές των πρώτων νομοσχεδίων, που η ΝΔ θα φέρει προς ψήφιση στην Βουλή. Ένα εξ αυτών αφορά την μείωση των φόρων και την θεσμοθέτηση επιπλέον κινήτρων για την προσέλκυση των επενδυτών. Για να γίνει αυτό χρειάζεται η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η οποία θα επιτευχθεί με την ηλεκτρονική υπογραφή που θα καθιερωθεί για όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ώστε να μην υπάρχει η γνωστή ταλαιπωρία από γραφείο σε γραφείο και από υπηρεσία σε υπηρεσία.

Επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία είναι οι κλειστές προθεσμίες για τις αδειοδοτήσεις των επενδύσεων και μάλιστα υπό την εποπτεία του πρωθυπουργικού γραφείου. Δύο ακόμη νομοθετικές πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η γρήγορη εκδίκαση των υποθέσεων που αφορούν σε επενδύσεις, αλλά και η ενίσχυση της ρευστότητας μέσω της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην λειτουργία του κράτους. Επόμενα βήματα προς την επίτευξη του στόχου της ισχυρής ανάπτυξης αποτελούν τα νομοσχέδια για τα «κόκκινα δάνεια», αλλά και την σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες με παράλληλη αξιοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που η κυβέρνηση μείωνε συνεχώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η στόχευση Μητσοτάκη είναι σαφής. Η ΝΔ δεν υπόσχεται πολλά καθ’ όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Στοχεύσει όμως στην υλοποίηση των εξαγγελιών που έχουν γίνει για την μείωση των φόρων και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Από το κάδρο αυτών των δεσμεύσεων απουσιάζει τελείως ο Αλέξης Τσίπρας και η προηγούμενη κυβέρνηση και τονίζεται συνεχώς ότι ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν μέρος μιας παλιάς νοοτροπίας και αντίληψης που πρέπει να εκλείψει από την χώρα ώστε να ανακάμψει η οικονομία.

Για τους λόγους αυτούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να μην πραγματοποιήσει καμία μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο και να μιλήσει στους πολίτες μέσα από θεματικές ενότητες και διάλογο μαζί τους για συγκεκριμένα θέματα της καθημερινότητας, της οικονομίας, της ασφάλειας και της παιδείας. Και όπως τόνιζε στην Alpha freepress στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, «σε αυτές τις εκλογές κερδίζει το συγκροτημένο, κερδίζει το συγκεκριμένο, κερδίζει το κοστολογημένο και χάνει το λαϊκιστικό, το ασαφές και το ακατάσχετο».

Exit mobile version