Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Εθνική Ελλάδος: Συγκινητικό flashback – Η FIBA θυμήθηκε τον άθλο του 1987 (vid)
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Εθνική Ελλάδος: Συγκινητικό flashback – Η FIBA θυμήθηκε τον άθλο του 1987 (vid)

Εθνική Ελλάδος: Σήμερα συμπληρώνονται 32 χρόνια από τον μεγάλο τελικό απέναντι στη Σοβιετική Ένωση.

Εθνική Ελλάδος: Με ένα tweet που συνόδευσε με βίντεο, η FIBA έκανε ένα flash back και θυμήθηκε την σημερινή επέτειο του ελληνικού θριάμβου στο Eurobasket του 1987. Μια ημέρα σαν σήμερα, πριν από 32 χρόνια, στις 14 Ιουνίου 1987, η Ελλάδα νίκησε την Σοβιετική Ένωση με 103-101 στο ΣΕΦ και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.  Η Σοβιετική Ένωση μέχρι εκείνη την στιγμή είχε πάρει μέρος στα 19 από τα 20 Eurobasket που είχαν διεξαχθεί από το 1947 κι έπειτα, μετρώντας 16 παρουσίες σε τελικούς, 14 χρυσά μετάλλια, 2 αργυρά και 3 χάλκινα, έμοιαζε ανίκητη. Κι όμως οι Έλληνες, δεν “μάσησαν”.

Τα πάντα κρίθηκαν κυριολεκτικά στα τελευταία δευτερόλεπτα. Ήταν το τέλος της παράτασης όταν ο Αργύρης Καμπούρης με με δύο εύστοχες προσπάθειες από τη γραμμή των βολών έκανε το 103-101. Το οποίο έμελλε να είναι και το τελικό σκορ. Ο Αργύρης Καμπούρης μας οδήγησε στον θρίαμβο αλλά ο Ανδρίτσος ήταν εκείνος που έκανε το 89-89 με βολές κι έστειλε το ματς στην παράταση.

Το τέλος της διοργάνωσης βρήκε τον Νίκο Γκάλη και τον Παναγιώτη Φασούλα στην καλύτερη πεντάδα του Eurobasket παρέα με τους Σαρούνας Μαρτσουλιόνις και Σάσα Βολκόφ της Σοβιετικής Ένωσης και τον Αντρές Χιμένεθ των Ισπανών.

Ο Γκάλης πήρε και το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη του τουρνουά. Δεν μπορούσε να είναι διαφορετικά. Τελείωσε με 37 πόντους κατά μέσο όρο και σε κανένα παιχνίδι της Εθνικής μας δεν έμεινε κάτω από τους 30 πόντους. 

Το πρώτο ελληνικό αθλητικό ΕΠΟΣ! 101-103 και η Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης!

“Την ημέρα αυτή, το 1987, η εθνική Ελλάδας κατέκτησε το Κύπελλο στο EuroBasket και το μπάσκετ μπήκε στα σπίτια όλων των Ελλήνων”, ανέφερε η FIBA.

Αργύρης Καμπούρης… 101 – 102, και μόνο 4 δευτερόλεπτα. Προσοχή μόμνο, μην επωφεληθούν οι Σοβιετικοί. 103 – 101… θέλει προσοχή. Ο Βάλτερς για τον Γιοβαίσα, σουτ τριών πόντων και η μπάλα έξω. Είναι το τέλος. Η ελληνική ομάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης. Είναι από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του παγκόσμιου αθλητισμού. Είναι ένας θρίαμβος, ένα ηρωικό κατόρθωμα” ανέφερε στη θρυλική του μετάδοση ο αείμνηστος Φίλιππος Συρίγος.

Η αγκαλιά Μελίνας – Φασουλή

Με τη κόρνα της λήξης στήνεται ολονύχτιο πανηγύρι σε κάθε σημείο της χώρας. Στα αποδυτήρια επικρατεί πανδαιμόνιο. Η Μελίνα Μερκούρη βρίσκεται ξαφνικά στην αγκαλιά του Παναγιώτη Φασούλα και η ομάδα φτάνει στο ξενοδοχείο της Γλυφάδας, ύστερα από τρεις ώρες. Ο Νίκος Φιλίππου αναγκάστηκε να κατέβει από το πούλμαν και να ανέβει σε δίτροχο της Τροχαίας για να φτάσει πιο γρήγορα στη Γλυφάδα. Εκεί περίμενε τον Κώστα Πολίτη και η μητέρα του, που ήταν άρρωστη και σηκώθηκε να πάει στο ξενοδοχείο για να φιλήσει τον γιο της. Εκεί την επομένη ο εφοπλιστής Γιάννης Λάτσης έστειλε ένα συγκινητικότατο ποίημα στον Κώστα Πολίτη και μαζί ανοιχτές επιταγές για να μοιραστούν στους παίκτες. Τα δώρα από παντού, οι προσκλήσεις για φιλοξενία σε διάφορα νησιά ήταν μία αυθόρμητη πράξη ευγνωμοσύνης.

Μια μέρα που μένει για πάντα στις καρδιές των “παλιών”

Η 14η Ιουνίου 1987 αποτέλεσε εφαλτήριο για την περαιτέρω εξέλιξη του αθλήματος, αλλά κυρίως σημάδεψε όλους τους Έλληνες εντός κι εκτός των συνόρων. Ο ελληνικός αθλητισμός χρειαζόταν μία επιτυχία, οι Έλληνες αναζητούσαν ένα θαύμα και οι «12» διεθνείς του Κώστα Πολίτη ανέλαβαν να γίνουν οι ήρωες που τόσο είχε ανάγκη ολόκληρος ο ελληνισμός. Τι κι αν το ποδόσφαιρο ήταν πάντα το άθλημα που υπερτερούσε στις συνειδήσεις των Ελλήνων φιλάθλων, τι κι αν το μπάσκετ μέχρι τότε εκτιμάτο από μία μειοψηφία της ελίτ. Μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό, δύο εύστοχες βολές από τον Αργύρη Καμπούρη στον τελικό με τη Σοβιετική Ένωση αποδείχτηκαν αρκετές για να ανακηρυχτεί το μπάσκετ εθνικό σπορ!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις